Royal-Lux TV5199 Bifonic - Zdroj

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jef111
Kontaktovat uživatele:

Royal-Lux TV5199 Bifonic - Zdroj

#1 Příspěvek od jef111 »

Ahojte, mám tady tuhle potvoru, už mi dvakrát odstřelila výkonový tranzistor ve zdroji. Je tam TDA4601 v zapojení podobném katalogovému. Původně tam byl tranzistor 2SD1545, první náhrada 2SD1546 a druhá S2000N. Elyty jsem samozřejmě vyměnil automaticky hned poprvé. Po první výměně tranzistoru TV běžela úplně normálně asi 3 hodiny v kuse, teplotu chladiče odhaduji do 50°C. Po odvezení k majiteli asi 5 sekund po zapnutí vystřelila pojistka. Inu říkal jsem si že ten tranzistor mohl být "načatý", nebyl totiž nový. Po výměně tranzistoru (nový S2000N) TV opět běžela bez problému u mě doma skoro celý den. U majitele vydržela běžet asi 2 dny, pak zase to samé. Napadl mě IO, ale s touto závadou jsem se ještě u takového zdroje nesetkal.
Mimoto, mezitím co jsem měl na opravě tento šrot, půjčil jsem zákošovi Color 458 aby se zatím měl na co dívat. Přivezu Oravu domů a co myslíte? Proražený výkoňák ve zdroji! Je nějak možné, že by mohl mít vadný rozvod v domě? 3x stejná porucha ve zdroji ve dvou různých TV za týden na jednom místě....
Je to přinejmenším divné.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
Robosand

#2 Příspěvek od Robosand »

Už to tu niekto spomínal. Takúto závadu môže spôsobiť napr. povolená šrúba v zásuvke. Vodič sa vplyvom tepla rozťahuje - sťahuje a tým môže vzniknúť krátkodobo k prerušeniu dodávky šťavy a toto impulzný zdroj nemá rád. :lol:
miroja

#3 Příspěvek od miroja »

Jedna moznost je aj uvolneny nulak v pripade trojfazoveho privodu, ked zdruzene napatie 230V moze stupnut teoreticky az na fazovych 400 V. Uz som par takych TV/PC zdrojov mal. Spravidla tam vsak odisiel aj hlavny filtracny kondik v zdroji. Ak by tam mal "len" nejaky studak v rozvode, to by ten kondik mohol prezit.
Spytaj sa ho, ci sa mu nemeni svit ziaroviak, pripadne ci mu v poslednej dobe nejako castejsie neodchadzaju.
bu2520

#4 Příspěvek od bu2520 »

nedávno jsem řešil jednu svářečku a když přivezl zákazník druhou taky nešla, v zásuvce bylo 248V , telefon na energetiku, pčřijel technik a když zjistil že je to tak odjel a za chvíli už to bylo v pohodě. Jinak samozřejmě krátkodobé výpadky způsobené kde čím , a vypínání přístroje to mu dvakrát nesvědčí. Taky příklad učebny s počítači , jak tam každou hodinu shodí jistič a zdroje ve stby části lítají jeden za druhým.
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“