Oddělovací trafo 3

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kokun

#106 Příspěvek od kokun »

Na pozici, kde je kondík na 16V samozřejmě žádné nebezpečí nehrozí. Ale - můžeš (úplně) vyloučit, že při této činnsti, si přitom nešáhneš i tam, kam nemáš?
A jak píše kolega výše: Co tě vede k výměně právě tohoto kondíku? Jen to, že na NETu se píše: "Vyměňte všechny kondíky"? :o :evil:
Honza - kokúň

#107 Příspěvek od 105l »

kokun píše:Co tě vede k výměně právě tohoto kondíku?
U tohoto alespoň vím že vrchní deska je na jas a kontrast a spodní na synchronizaci
105l

#108 Příspěvek od 105l »

kokun píše:Na pozici, kde je kondík na 16V samozřejmě žádné nebezpečí nehrozí. Ale - můžeš (úplně) vyloučit, že při této činnsti, si přitom nešáhneš i tam, kam nemáš?
Proto radši v zapnutém stavu nic se nesnažím měřit ale radši náhodně měním ve vypnutém stavu když vím že se ničeho nemůžu dotknout
(Cituju protože odpovídám na různé části zprávy)
samec

#109 Příspěvek od samec »

105l píše:...a merkur (ikdyž tam nevím co s ním, kondenzátory na nějakém z těch tří modulů jsem měnil (ikdyž za staré) a nepomohlo, obraz se pořád klepe)
Pred nejakým časom som riešil rozhádzaný obraz na TV Pluto.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=90856
Problémom bol zlý kontakt bežca trimru P2 na module S. Asi bol po rokoch zoxidovaný. Len som ním trošku pohol a hneď chytil kontakt a obraz sa zosynchronizoval.
105l

#110 Příspěvek od 105l »

já jsem těma trimrama dost hýbal jak jsem je nastavoval, ale děkuju
105l

#111 Příspěvek od 105l »

Zjistil jsem že nějak nedokážu pracovat se systémem soukromých zpráv, dokonce mi ta zpráva teď někam zmizela, tak píšu sem, EL34, mám už objednané tamto bez obalu, ale děkuji.
samec

#112 Příspěvek od samec »

105l píše:
kokun píše:Ale ty si neuvědomuješ to (co se ti tady všichni snaží říci), že největším nebezbečím (pro laika) je to síťové napětí - tedy těch 230V∿ :!:
No ale když mám ten přístroj vypnutý a měním v něm kondenzátor na 16V by mi nic hrozit nemělo ne? Přímo do 230V hodlám v blizké době tak akorát zapojovat žárovky, jak říkám, trafo mám spíše dobudoucna.
Sleduj a uč sa, čo všetko sa ti môže stať
https://www.youtube.com/watch?v=vctWOH_PQG0
:wink:
105l

#113 Příspěvek od 105l »

Já moc zase ale nějaké improvizované zařízení do 230V moc teď dělat nehodlám, akorát kdybych někdy se snažil spravovat nějaký starší televizor asi bych musel nějak zkusit reformovat ty kondenzátory kdybych neměl všechny do toho televizoru kupovat úplně nové

To že nemám dělat úplné hovadiny se síťovým napětím mě už vyškolil 486 počítač, při ohýbání kontaktů vypínače aby dobře fungoval jiskry a zkrat až na chodbě, kleště jsem měl jenom z celkem dost tenkou izolací (nevím co mě to tehdy napadlo, a jsem rád že jsem ještě tady, v tu chvíli jsem si vážil života jako nikdy)
masar

#114 Příspěvek od masar »

Se strachem to také nepřeháněj, taková třesoucí se ruka se šroubovákem (nebo páječkou) umí dělat divy:)
Stačí vědět a mít respekt.
:wink:
105l

#115 Příspěvek od 105l »

masar píše:taková třesoucí se ruka se šroubovákem (nebo páječkou) umí dělat divy:)
no viz ten reproduktor v jednom z těch mých B4 :-) (někde výše jsem psal, při výměně kondenzátoru jsem ho protrhl kleštěma)
105l

#116 Příspěvek od 105l »

jo jinak, ten pocitac to prezil, jenom jsem musel vypinac nahradit cokoladou takze nemuzu vypinat, a jeste mi pri vymene baterie odesel modul co pocita cas, ted z neho pisu
yakl

#117 Příspěvek od yakl »

Ešte jedna rada od bývalého servisáka - je dobre vedieť o prístroji, ktorý opravuješ, alebo robíš na ňom úpravy to, ako ten prístroj pracuje. Ak nevieš o tom nič, tak je to veľká náhoda, ak sa ti niečo podarí opraviť. Skôr sa ti podarí iba viac ho pokaziť. Vedomosti o prijímačoch začínajú od základov a skoro nič nemožno preskočiť, lebo každú tému z teórie alebo praxe budeš musieť doštudovať pozdejšie. Servisák sa učí celý profesionálny život, majúc jednoduché vzdelanie na škole, ktorú kedysi nazývali učňovkou, aby opravil prístroje, ktoré navrhli inžinieri. Na to, aby si sa niečo naučil, musíš mať základné znalosti a skúsenosti, inak je to k ničomu. Väčšina mojich rovesníkov a aj ja sme začínali už v základnej škole, čítali sme, čo sa dalo o problematike, ktorá nás zaujímala a to vtedy nebol internet. Kto opravuje rozhlasový prijímač, musí poznať princíp superhetu, aby nehľadal chybu tam, kde ju nemôže nájsť. Bezhlavo vymieňať elektrolytické kondenzátory nemá zmysel, ak nie sú dokázateľne chybné, alebo ak nie sú v obvode, kde porucha indikuje chybu. O tejto téme by sa dala napísať kniha, len by ju asi nemal kto čítať.
Když frekvence nízká nehraje, lež píská, co to je?
- Že ti obraz nelítá, máš rozumy od Víta. -
105l

#118 Příspěvek od 105l »

já bohužel taktak chápu jak funguje akorát pískající oscilátor
Stejně je ale problém, opravou takovýchto zaŕízení se dneska už asi moc profesionálně živit nejde. Pokud vím dneska jsou všude akorát integrované obvody, které se moc nespravují

a tam se taky na té škole asi ani jak funguje superhet učit nebudeme ne? Prvního půl roku se prý ale učit o elektrice nebudeme vůbec, budeme prý zámečníci
Kremik

#119 Příspěvek od Kremik »

105l píše:já bohužel taktak chápu jak funguje akorát pískající oscilátor
Až z té věty vypadne "bohužel taktak", tak už budeš znát tolik, že na tom půjde stavět. Zvlášť pokud ten "pískací" oscilátor bude postaven z tranzistorů. Ale pochopit 555 nebo operák (s těmi se taky dá postavit "pískací oscilátor") už taky znamená znát věci, na kterých se dá stavět.
kokun

#120 Příspěvek od kokun »

To 105l
Velmi kvituju (a nejen já, ale i všichni starší kolegové tady, na EB), že se už ve tvých mladých letech (zřejmě ti nebude ještě ani 15) začínáš zajímat o elektroniku. Budeš patřit mezi menšinu tvých vrstevníků, kteří se (na rozdíl od tebe, a tobě podobných) zajímají spíše o lumpárny (typu sprejerství; kouření "trávy" a podobných "bohulibých činností"). Proto se ti tu snažíme všichni poradit - vidíme v tom ne nadarmo ztracený čas.

Ale uvědom si jednu věc - ani z nižšího stupně ZŠ (z 5. třídy) bys nemohl jít rovnou na školu střední. Musíš projít jejím vyšším stupněm, a pak teprve z 9. třídy můžeš jít na tu SŠ.
A z tou elektronikou je to obdobné - nelze přeskočit některé znalosti, aniž by ti později nechyběly k pochopení dalšího - složitějšího.

A ber si příklad z kolegů typu yakl, z kterých hovoří životní zkušenost.
Honza - kokúň

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“