Reprozostavy a všetko okolo

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Duvsan

#106 Příspěvek od Duvsan »

Prepáč, dal som dvakrát link na jeden reprák. Ten tretí mal byť http://www.bsacoustic.sk/hlbokotonove-r ... /ar-410-w/
Thales
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od Thales »

Parametry sice nejsou kompletní ale použitelné by to mělo být. Ale spíš pro tu 2,5p variantu protože ten reprák má dost malý Vas a ta bedna co máš by pro něj byla ve 3p asi moc velká (odhad - nesimuloval jsem to).

Hele fakt nebude jednodušší a levnější vyměnit tu čelní stěnu a okopírovat nějaký již existující projekt? Mě je totiž naprosto jasné že se na návrh optimalizované výhybky vykašleš a budeš vymýšlet nějaké kokotiny s univýhybkama, které stejně ke kvalitnímu zvuku nepovedou. A já vím shodou okolností o pěkném miniprojektíku s dvěma ARN116, což je takřka totéž jako ten tvůj vysněný ARN100, jen má kulatou přírubu, inverzní vrchlík a je po(b)litý lakem.
Duvsan

#108 Příspěvek od Duvsan »

Ak správne rozumiem, Vas je odporúčaný objem ozvučnice a keď ho prekročím, stane sa opak toho, keby som ho dal malý. Podľa toho pre moje bedne by bol ten ARN 100 alebo ARN116. Mám chuť objednať obe reprá a porovnať ich.
Prosím, ukáž ten projekt.
Čo znamenajú Qe, Qm, Qt?
Thales
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od Thales »

Vas je tzv ekvivalentní objem. Je to jen jeden z TS parametrů, který se shodou okolností také měří v litrech (nebo zaostalí amíci, kteří ještě neobjevili metrické míry, v kubických stopách) není to doporučený objem. Nicméně dá se podle toho přeci jen alespoň přibližně odhadnout pracovní objem. Logicky větší ekvivalentní objem odpovídá i většímu pracovnímu objemu. U reproduktorů vhodných pro uzavřené ozvučnice se pohybuje často (nikoliv však vždy!) kolem 1/2 až 2/3 Vas.
Ne vždy je však menší objem výsledné ozvučnice výhrou. Objem je velmi úzce spjatý s citlivostí na nízkých kmitočtech a s větším pracovním objemem je snazší nějakou tu citlivost získat. Když si člověk uvědomí že o 3dB citlivosti méně znamená potřebu dvojnásobného výkonu na straně zesilovače, tak je to k zamyšlení. Z hlediska TS parametrů ty ARN100 i 116 vychází do té tvé bedny v podstatě ideálně. Akorát už je jejich dostupnost dost omezená vzhledem k tomu že se už nevyrábí. Jedná se o doprodej.

Ten projekt ti nenalinkuju protože jsem se spletl. Měl jsem nějak zafixováno že šlo o ARN116 a on byl s většími ARN130.

O významu jednotlivých TS parametrů si můžeš počíst například zde:
http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=15624
Duvsan

#110 Příspěvek od Duvsan »

To je celkom dobrý materiál, vďaka. V priebehu času jednu bedňu otvorím a ešte raz pozriem, ako to tam vyzerá. Možno tam napchám to ARN130. Ak nie, skúsim ARN 100-60/8. Skúsim ten program "Amplion".
Tak zatiaľ
Thales
Kontaktovat uživatele:

#111 Příspěvek od Thales »

K čemu ten program chceš použít?

Za prvé ten projekt se dvěma ARN130 byl odladěn se dvěma kusy. Ty samozřejmě požadují určitý pracovní objem (17 litrů). Máš ho? Řekl bych že nikoliv.

Za druhé musel bys vyměnit celou čelní stěnu.

Za třetí jsem ti nabízel možnost projektu s jedním ARN4708 a DT-25N ale nechtěl si přestože má stejnou velikost a ten objem by mu stačil.
Duvsan

#112 Příspěvek od Duvsan »

OK, tak nič. Rozoberiem bedňu a pomeriam. Aký potrebuje ten ARN4708 montážny otvor pre osadenie?
Ten program, myslel som si, že vie simulovať zostavu a pomôže mi v teoretickej rovine s konštrukciou výhybky.
S tou čelnou stenou to je problém z toho dôvodu, že nie je celistvá. Reprá sú osadené v drevených štvorcoch a tie sú prilepené o nejakú drevotriesku alebo čo to je. Niečo medzi drevom a papierom. Musel by som ich poodtŕhať a nechať si z dosky vyrobiť predok.
Thales
Kontaktovat uživatele:

#113 Příspěvek od Thales »

ARN4708 používá stejný koš jako ARN130 tak se na stránce TVM mrkni na výkres.

Ten program sice umí leccos, ale když ti chybí vstupní data tak je ti k ničemu. Je to ekvivalentní situaci kdy máš auto ale nemáš do něj palivo. bez toho to prostě nepojede.
Pikofarad

#114 Příspěvek od Pikofarad »

Thales ty máš božskou trpělivost,poraď jak udělat z velorexu neboli hadraplánu ferrari :lol:
workhard
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od workhard »

Stejne si myslim, že Dušky si sem chodí spíš pokecat :lol:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Thales
Kontaktovat uživatele:

#116 Příspěvek od Thales »

Já jsem jen zvědavej jestli z toho něco bude protože takto by z toho nebylo nic a on by měl výmluvu že jsme na něj byli zlí :)
Pikofarad

#117 Příspěvek od Pikofarad »

Thales píše: jestli z toho něco bude

Z toho nikdy nic nebude,jen J.Kristus uměl z vody víno,ale ze značky génius by ani on nesvedl vyloudit věrný zvuk
Thales
Kontaktovat uživatele:

#118 Příspěvek od Thales »

tak ono by možná i bylo. Já bych začal měřením pvodního osazení jestli je to k něčemu a jen je to tradičně blbě použité a nebo jestli to musí jít pryč. třeba by se přišlo na to že by osazení mohlo zůstat původní a jen pořešit výhybku. Jakmile se ale takhle náhodně a beze smyslu začne měnit tak to je konec. Zvláště když dotyčný nechce investovat do odladění nové výhybky. To je pak jednodušší udělat nové čelo a vybrat projekt který už odladěný je a půjde to nějak rozumně im plementovat. Blbý je že pak z toho zbyde jen skelet, který taky většinou stojí za starou belu takže se opak člověk babrá s výztuhami, tlumením, utěsňováním atd.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#119 Příspěvek od workhard »

workhard píše:Jebni to už konečně z okna a kup si pořádný bedny :evil:

Cituji sebe z druhé strany tohoto vlákna :twisted: Ale Thales to napsal hezky: Nejdřív změříme a pak vyhodíme repráky, pak vyhodíme výhybku a čelní stěnu, nakonec zbyde jen skelet, kterej vlastně taky vyhodíme... :aplause:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Duvsan

#120 Příspěvek od Duvsan »

No hej hej. Zakladám na tom, že ten skelet, síce má blízko k "starej Bele", ale predsa použiteľný je. Uvažoval som už vykuchnúť z toho zosík a zvyšok zahodiť, ale aktívne reprá by sa šikli. Pôvodne som chcel vymeniť len streďáky, nuž čo už. Ozvem sa tak za týždeň.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“