Zesilovač stereo z použitých součástek.
Moderátor: Moderátoři
Ty 70W držely také v pohodě, 90W asi jen 5 minut, než se ohřál chladič.
Papír snese všechno a nikdo se ani nepozastaví nad tím, že BD710 má Ptot 75W a BD910 má 90W.
Mezi chipy jsem nezaznamenal žádný rozdíl a na chladiči odcházejí stejně.
Velikost asi jako u té KU601.
KU601/602 například nesnášejí ani krátkodobě ustálený provoz v lineárním stáblu a se ztrátou přes 10W - prostě se protaví.
Když na něm nechám jen nejnutnější 3-4V, dá si svoje cca 3-3,5A, ale při pěti už půjde do prdele a to skoro studenej.
KU601/602 se vyrábí od začátku 70.let. Kdyby byly ty tranzistory opravdu tak dobrý i odolný - proč se s nima nikdo ani nepokoušel stavět amatérský 30-40W zesilovače? 12-15W a šlus - v tomhle druhu lineárního provozu se prostě protavily a bylo.
Jedinej zdokumentovanej případ je od Folka, o kus zpátky. Chodí to, zkoušel jsem to, nekmitá to, ale vyzkoušený je to jen do odporový zátěže 4R7 a s jiným napájecím stáblem, bez tyristoru.
Úplně všichni zkoušeli do konců radši cpát stejně starý, ale mnohem robustnější KU605, když nic jinýho tenkrát nebylo. A když ani to kloudně nešlo, páč jsou ty KU605 svině svinutý, tak se holt buď šmelilo s obligátníma 2N3055 a podobnýma od RCA/Tex, nebo spíš výroba ještě nějakou dobu /asi do 1972/ čekala na trochu lepší KD602.
Ta je taky stará jak metuzalém a stejně, jako ty "malý" KUčka taky stojí za hovno jak bot. 30-40W do 4 z jednoho páru KD602, natož tak z KU601/602 bezpečně nedostal ještě nikdo, i kdyby se třikrát denně modlil nahoře u Radegasta.
A teď, pro změnu, politicko-ekonomický hledisko:
Kdyby ty blbý, 10W tranzistory hypoteticky tu měděnou vložku měly - jako že ji nemají, ani ji neměly mít :
Proto taky mají jen těch 10W ztráty, proto mají 5K/W a proto se nikde, v žádném sebepodrobnějším konstrukčním katalogu, ani na výkresech pouzdra TO3 o vložce u konkrétně těchto tranzistorů nepíše.
Z ekonomickýho hlediska naprosto vylučuju šlendrián toho typu, že by si "někdo" tak moc chtěl zjednodušit práci a prostě všecky výkonový Si čipy od 10 do 70W by nejmíň deset let sypal do jednoho druhu/typu pouzdra. Do pouzdra s měděnou vložkou, watty newatty. Watty a ampéry kdyžtak třeba rozlišíme tloušťkou kolíků..
Kdyby tomu tak teoreticky bylo - proč by teda těm tranzistorům nepovolili třeba aspoň 2x víc, když podle Vás snáší až šestkrát tolik?
Proč má KD602 sice osm ampér, ale jenom 35W a 4,5K/W??
Malej čip? Na osm ampér??
A proč teda ty tranzistory i s tou imaginárně vloženou mědí mají tak vysokej vnitřní tepelnej odpor a oba ty druhy se protaví na "švec"?
Proč je prakticky vyloučený s KD602 postavit třeba jenom 40W konec, přestože by to napěťově i proudově dávaly?
S obecným, záměrným předimenzováváním tesláckých Si výkoňáků /rezervy výrobce/ tohle nemá co dělat.
Já to vím sám, sakra dobře mám vyzkoušený, co za hrůzy si teslácký výkoňáky nechaj líbit. Jo, je toho fakt hodně - ale na 60W ztráty KU601 a na měděný vložky durch patkou mě prostě neutočíte. To kurwa ani omylem.
A kdyby si už někdo dovolil u toho POUZE desetiwattovýho tranzistoru plýtvat nedostatkovou mědí od toho zlýho Pinocheta - kdyby tam byly tý mědi jen blbý tři gramy, tak při každé stotisícové sérii těchto tranzistorů jsou to tři metráky kvalitní, elektrolytické mědi.
Ještě chvíli mě s těma blbýma kecama o šedesáti wattech ztráty serte - a fakt půjdu jednomu tomu starýmu KU601 rozbombardovat patku, jestli tam náhodou nějaký stopy po vlisovaný mědi v patce budou.
Taky s tím nemají vůbec co dělat "současný" a "moderní" výkoňáky, včetně gold standard BD711/712 a BD911/912.
Ví se už sakra dávno, že jsou úplně stejný a nejseš Václave první ani poslední, kdo to zjistil.
Nějakej senior manager chytrák asi zadal juniorovi práci se statistikou dlouhodobý spolehlivosti, udělal výcuc a senior přišel na geniální nápad, jak si přilepšit k penzi.
Když BD712 dlouhodobě snášely těch 75W/12A i v TO220, tak už v tom samým penálu vydrží i těch 90W/15A - a bum šampáňo, máme novou řadu výkoňáků a za jedny prachy. Jenom přeprogramujem potisky.
sinclair píše:Ještě chvíli mě s těma blbýma kecama o šedesáti wattech ztráty serte - a fakt půjdu jednomu tomu starýmu KU601 rozbombardovat patku, jestli tam náhodou nějaký stopy po vlisovaný mědi v patce budou.
Tys to ještě neudělal??? Tak o čem tu pořád píšeš?
Ono je dobrý vstát ze židle, něco udělat, a pak o tom třeba případně napsat na fórum. Opačně to moc nejde, jedině opakovat na 7 stranách pořád prakticky tytéž příspěvky.
Proč s nima nejsou zeslíky je snad jasný. Původně ty trandy ty vlastnosti asi neměly, a pak už se zesilovače dělaly z výkonnějších.
Ale docela mě podněcuješ k tomu, abych vstal ze židle a narval dvě KU601 do AUJ635
Neříkám že přežijí, ale schválně - kdy odejdou.
Až ten psychicky narušený uživatel Sinclair dodá jediný kus KU601 bez Cu vložky, tak se můžem o něčem bavit.
Do té doby bych ho vykázal z fóra ! jelikož jsou to všechno jen jeho kecy, nikoliv argumenty
ps. ad BD711/BD911 měřil tento psychicky narušený člověk také tloušťku přívodů, tloušťku chipu a také tloušťku metalizace ?
- weed_smoker
- Artaban001
weed_smoker píše:Má někdo nějaký ty 2N4398/99Mám jenom jeden.
BTW.V několika starších germaniákách bejvala taková šumivá tableta,co chrastila.To byl getr nebo k čemu to sloužilo?
Taky jsem ji v některých takových našel - když jsem se snažil zkusit, zda bude svítit i germaniový tranzistor - (nesvítil. Umí to jenom křemíkový) Takže jsem je musel taky odpouzdřit. V NU-čkách byla vazelina a GC-čka jsem už nepitval.
- Artaban001
- weed_smoker
Docela by mě zajímalo jakej trand ze Si dokáže svítit a jak má bejt zapojenej,aby svítil.
BTW.To jedovatý je oxid beryllia,vyskytoval se v tom keramickym podkladu u starejch HIO a jako izolátor u něčeho šroubovýho,výkonovýho.Dnedka se to nepoužívá,ikdyž jedovatej je jenom prach,podobně jako u azbestu.Má to i podobný účinky jako azbest po vdechnutí nebo vniknutí do rány(opakovaně se otevírající,obtížně hojivý rány).Pak je prej jedovatej elektrolyt ze superkondenzátorů.S tou "otužilostí" se už dostáváme do diskuze o elektro-zlozvycích(třeba holení drátů zubama,olizování getrů z elektronek nebo taky místo vitamínů cumlat destičku ze seleňáku ,železnou matku,hořčíkovej pásek a zinkovou kouli)
- Artaban001
Odpouzříš nějaký "zbytečný" KUXXX, KDXXX, či SUXXX (místo těch X dosaď označení typu, protože to chodí skoro z každým.) Z čipu oškrábeš silikon (krycí vrstva) a když ve tmě zavedeš do tranzistoru podle výše zmíněného zapojení proud, čip bude slabě žlutě světélkovat (pro opakování pokusu ukončit v okamžiku, kdy nejde udržet tranzistor v ruce).
U čipu svítí mezery mezi sběracími povlaky elektrod.