Petice za zachování vysílače Liblice jako technické památky

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ransom

#121 Příspěvek od ransom »

Vida, před týdnem jsem byl za bráchou vedle v Klučově a konstatoval jsem, že tyhle dvě ještě pořád stojí. Manželka vzpomínala, jak se kdysi u nich motaly se spolužačkama, a jak je vyhnal voják na stráži.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
lesana87

#122 Příspěvek od lesana87 »

Proč jsou vlastně ty stožáry dva, když mezi nima není nic nataženo?
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#123 Příspěvek od Lukas-Peca »

Pro ovlivnění směrové charakteristiky, aby nebyla kruhová, ale protáhlá podle tvaru republiky. To samé bylo v Topolné.

Anténa je taky dělaná tak, aby vysílala spíše přízemní vlnou a ne do nebe. Říkali tomu systém ARPO a je to docela alchymie. Fakt je ten, že i s tím slabším vysílačem je dosah pořád velice slušný ve srovnání s těmi ostatními funkčními vysílači, které mají malé provizorní stožáry.
xsc

#124 Příspěvek od xsc »

mi-ro píše:A to by asi fakt soukromá stanice nedala.
To nemá dát stanice. To mají dát Radiokomunikace, které na to mají mít z toho, co jim stanice platí. A ČRo jim jistě donedávna platil královsky.
samec

#125 Příspěvek od samec »

Možno by pomohlo dualne využitie, teda financované z armádneho rozpočtu, čím by sa plnili nariadené percentá výdajov na zbrojenie a zaroveň v mierových časoch by sa duálna infraštruktúra využívala na mierové účely. ;)

Pri dnešnej úrovni výpočtovej techniky si radar nemusí sám svietiť na cieľ. Celkom dobre mu posvieti aj rozhlasové vysielanie. ;)
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#126 Příspěvek od Lukas-Peca »

To už dávno existuje, ale vysílání s vlnovou délkou ve stovkách metrů na to není moc platné, pokud nechceš detekovat asteroidy.
xsc

#127 Příspěvek od xsc »

Navíc z hlediska obrany tohle není žádná kritická infrastruktura, protože tohle je prostě hned na ráně. Pro informování obyvatel sloužily ty mobilní vysílače, co vojáci měli.
nonius

#128 Příspěvek od nonius »

Hill píše: Slibované lepší pokrytí DAB+ je slibované už dost dlouho, v obsazení multiplexů jednotlivých operátorů dochází k přesunům, v nichž právě to Country rádio nějak nefiguruje. A Color DAB nemá mimo Prahu skutečné pokrytí ani poloviční proti zveřejněné mapce - ta totiž platí jen pro posluchače s externí anténou umístěnou ve výšce 20 metrů nad zemí. No řekněte: kdo z vás to má?
Ale jo: dokud je dostupný příjem alespoň na VKV FM, můžou se někde v pozadí nenápadně ty výše zmíněné sliby plnit.
Country rádio vysílá v celoplošném multiplexu CRa. Tento měsíc by se mělo pokrytí hodně zvětšit.

Já bydlím v místě, ve kterém vysílač Liblice šel přijímat hodně špatně. Většinou to šlo lépe večer, takže jsem si poslechl Hajaju a šel spát. Lépe šel přijímat vysílač u Plzně (asi u Přeštic).
mi-ro

#129 Příspěvek od mi-ro »

Jediný možný využití by bylo pro armádu k vysílání na velmi dlouhých vlnách pro naše ponorky.
..to bude jen ňákej odpůrek
Hill
Administrátor

#130 Příspěvek od Hill »

nonius píše:Country rádio vysílá v celoplošném multiplexu CRa. Tento měsíc by se mělo pokrytí hodně zvětšit...
Tak to jsem zvědav, do konce měsíce ještě pár dnů zbývá.

Večer jsem se vypravil na střechu (cca 32 m nad terénem) s Lídlcrestem SDR 1.5 B1. Normálně na tu jeho hypotrofní prutovku.
Naladil následující multiplexy:
6B 183,648 MHz ČRA DAB+ Region (slabý nestabilní, patrně Praha-město)
7C 192,352 MHz Teleko DAB2 (střední úroveň, stabilní, patrně Horský hotel na Černé hoře, možná Stěžery, či Proseč)
7D 194,064 MHz Fiera (slabý celkem stabilní, patrně lanovka Hofmanky expres)
8D 201,640 MHz RTI.cz (slabý nestabilní, patrně Strahov nebo Kochánov u Benešova)
9B 204,640 MHz RTI.cz HK+PA (úroveň slabší, stabilní, patrně Horský hotel na Černé hoře, nebo Stěžery)
10B 211,648 MHz PLAY.cz (úroveň nadprůměr, stabilní, vysílač na Černé hoře)
12C 227,360 MHz ČRo DAB+ (plná úroveň, stabilní, vysílač na Černé hoře)
12D 229,079 MHz ČRo DAB+ (slabý, stabilní, patrně Praděd nebo Javořice)
Z toho například rádio Proglas bylo na kanálech 7C a 9B, zatímco Country rádio nikde. COLOR DAB+ neměl signál.

Jak to vypadá, na směrovku by se toho chytilo ještě víc, ale nezkoušel jsem to, protože na střeše bylo značně nevlídno. Jen ten signál dostat o pár pater a níž a o vchod vedle, aniž bych ho musel protáhnout skrz STA...
Uvnitř budovy totiž hraje jen multiplex ČRo a, když jsem moc hodnej, a najdu místo, hraje i multiplex Teleko DAB (tučně vyznačeno).
V autě jsem už jednou kolem Hořic zachytil Country rádio v DAB+, ale to ještě vysílal COLOR DAB z rozhledny Špulka u Lbosína.
EDIT 20.3.: dnes odpoledne od Hořic přes celé Podchlumí až do Jičína mi v autě hrálo Country rádio na kanálu 11D, tipuji Praha-město, ostatní vysílače jsou dál a slabší, nebo ještě nejsou. Signál po celou cestu těsně nad mezí rozlišení, v Jičíně mezi prvními budovami už nestačil.
Sandal

#131 Příspěvek od Sandal »

Lukas-Peca píše:Zajímalo by mě, z čeho ty stožáry vyrobili...
Na straně 5 tohoto vlákna jsem dával odkaz na dokument o stavbě. O povrchové úpravě tam je také zmínka.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
Celeron

#132 Příspěvek od Celeron »

Nojo, nejsme v Anglii. Nedávno jsem koukal v TV jak udržují stožáry radarů Chain Home z Bitvy o Británii. K čemu to je, k ničemu, pouze historická památka.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
martinkopp

#133 Příspěvek od martinkopp »

Jako že udržovat to jako vzpomínku na epickou bitvu o posluchače dechovky na dlouhých vlnách? :-)
EKKAR

#134 Příspěvek od EKKAR »

Anglánům ty metrový radary tenkrát zachránily prdel, protože jinak by si z celejch Ostrovů Göringova Luftwaffe udělala "erfindungplatz". Takže pro ně to je památka na Battle of Britain a to poměrně významná. Srovnatelná je tak akorát s naším pohraničním opevněním nebo s prostřílenou fasádou budov Českýho (Československýho) Rozhlasu nebo Národního Muzea ... Ten Liblickej vysílač se ale na ničem tak hmatatelným nikdy nepodílel a když už šly (bohužel) k zemi i věže na Topolný u Uherskýho Hradiště, tak prostě tenhle druh technický památky u nás bude reprezentovat už jen vysílač v Poděbradech ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hill
Administrátor

#135 Příspěvek od Hill »

EKKAR píše:...prostě tenhle druh technický památky u nás bude reprezentovat už jen vysílač v Poděbradech ...
...který větší část aktivní služby sloužil, jako rušička. Budovy rozhodně architektonicky cenné jsou, asi se na jejich údržbu i penize najdou, ale to chroupání koroze v anténních stožárech i v kotvicích lanech je za tichých nocí slyšet až na Oškobrhu.
A už jsem psal, že po těchto technických památkách zbudou v lepším případě jen zaprášené modely v NTM, snad sem tam nějaký stožár bude stát za to, aby byl udržovaný, protože nese antény BTS mobilních sítí.
Ale přistihl jsem se, že už se s každou takovou ztrátou vyrovnávám rychleji a rychleji...
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“