Ukončení vysílání rádia Český rozhlas v roce 2021 na AM

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#121 Příspěvek od Hill »

Doplňující otázka zní: bude v pásmu středních vln vůbec nějaká služba, nebo zůstane nevyužité? Existuje nějaké stanovisko ČTÚ?

Mezi námi běhá nebo v prachu ležé určitě víc přijímačů s rozsahem středních vln, než krátkovlnných, takže stavba vysílače na KV 22,3 m neuspokojí ani zdaleka každého.
xsc

#122 Příspěvek od xsc »

ČTÚ tam vysílání nezakáže, je to aktivita ČRo. Takže třeba Rádio Dechovka by to nemělo ovlivnit.
Hejnicek

#123 Příspěvek od Hejnicek »

Ja mam dotaz, zda nekdo z kolegu je takovy nadsenec a ma sestrojenou venkovni antenu pro prijem SV/DV. Ale to je asi vzhledem k rozmerum anteny nepravdepodobne.

Jde mi o to, jestli je krome ceskych vysilacu nejake jine stanice mozne zachytit, kdyz uz se to ticho ze strany nasich stanic blizi. Na SV chytim vecer tusim i nejake Rumuny na nejaka radia na kus dratu.
mi-ro

#124 Příspěvek od mi-ro »

To zkus. Po západu slunce vyjdi někam, kde neruší tisíce sračkovitých pulzáků (každý jich má doma několik ve stálé činnosti) a prolaďuj. Budeš mile překvapen. A to nemusíš ani tahat dráty. Stačí ferit.
..to bude jen ňákej odpůrek
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#125 Příspěvek od Hubert_79 »

Tak tak. Měl jsem s sebou na východním Slovensku rádio Grundig Yacht Boy a koukal jsem, co to všechno chytlo na balkóně. Navíc na horách, v údolí potoka.
O KV nemluvím, to má asi metrovou prutovou anténu a chytlo to snad všude něco. Má to na ty KV pásem hodně, nějak 3 - 25 MHz. Má to umět chytit i nějaké vysílačky, má to takový divný přepínač.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Hejnicek

#126 Příspěvek od Hejnicek »

Ty moje kousky moc obvykle prenosny nejsou.
Par se jich mezi nimi najde, ale taky vazi par kg.
Casem jsem chtel spachat nejakou venkovni antenu, ale po tech spatnych zpravach o ruseni vysilani CRo me ten elan zacina opoustet.
Pokud nekdo antenu na tech vlnach ma, rad bych jeho nazor.
elektrosvit

#127 Příspěvek od elektrosvit »

Měl jsem jednu zimu přes zahradu natažen drát k rádiu Populár. Večer jsem chytal docela dost stanic na SV a KV.
radioelectrum

#128 Příspěvek od radioelectrum »

Hejnicek píše:Ja mam dotaz, zda nekdo z kolegu je takovy nadsenec a ma sestrojenou venkovni antenu pro prijem SV/DV.
má to spousta lidí hlavně ti ci sbírají elektronková rádia či loví SV DYing. Problém je spíše v zarušení. Já mám cca 10m drát přes zahradu.
Crifodo

#129 Příspěvek od Crifodo »

Hejnicek píše:Ale to je asi vzhledem k rozmerum anteny nepravdepodobne.

u těch co se zabývají i amatérskými pásmy jsou dlouhé a vysoké antény naopak celkem běžné. Teď je už taková všeobecně předesraná doba, aly bývaly k vidění i antény přes několik ulic mezi štíty vysokých budov.
Je fakt, že v osídlených místech kvůli zaneřádění průmyslovým (=čínským spínaným) rušením to už hodně ztratilo smysl, ale venku, proč ne.
ok1hga

#130 Příspěvek od ok1hga »

Crifodo píše:Je fakt, že v osídlených místech kvůli zaneřádění průmyslovým (=čínským spínaným) rušením to už hodně ztratilo smysl, ale venku, proč ne.

proč ne . . .

https://mapy.cz/s/cenesurumu
sinclair

#131 Příspěvek od sinclair »

Dalo by hodně práce, ten vysílač z AR4/1958 překonstruovat na horní konec středních vln? Já chápu, že je to 10x níž, ale zase na nižších kmitočtech není nutný úzkostlivě hlídat každý pikofarad. 6F32 by bezesporu šla na SV vyměnit za mnohem výkonnější 6F36, mezielektrodové kapacity má podobné. Jak by na 1MHz měla vypadat ta hlavní cívka a jaký Q to má mít?

Nikdo se k tomu nemá. Asi vyhrabu svoje staré zkušební šasi. Bude sice už jak řešeto, ale ještě by posloužit mohlo.
Naposled na něm byl zdrátovaný ten 20W PPP zesilovač, co ho Tesla vyráběla pod označením VZ-2.
Namísto PL84 tam byly EL86, co jsou jinak nanic. Schéma je tady a mám ho někde ještě kreslený jinak, asi přímo z Tesly:
https://uloz.to/file/KuxJDvmc5jWY/supraphon-vz-2-pdf
ok1hga

#132 Příspěvek od ok1hga »

sinclair píše:Dalo by hodně práce, ten vysílač z AR4/1958 překonstruovat na horní konec středních vln?

asi ani né, jen se zvětší kapacity a přemotá cívka na víc závitů.
blbý je, že ti asi nikdo neřekne o kolik . . . nebo jen velmi zhruba.
Výkonnější elku bych tam taky nedával, na vysílání na větší vzdálenosti to není určené.
Radši bych k tomu venkovní anténu vůbec nepřipojoval . . .
masar

#133 Příspěvek od masar »

ok1hga píše:Radši bych k tomu venkovní anténu vůbec nepřipojoval . . .
Obávám se, že tu anodovou modulaci nedostaneš ve stejné míře do vyzařování cívky oscilátoru. "Nějakou" anténu to mít musí.
:wink:
sinclair

#134 Příspěvek od sinclair »

Nechcete prosím někdo přepočítat ten oscilátor? 10x níž, teda někam k 1300kHz. Aspoň cívku a kondenzátory děliče i rezonančních.
ok1hga

#135 Příspěvek od ok1hga »

nikdo se k přepočtu nemá . . .

takže jen zhruba:
C2 270pF
C3, C4 1000pF
C5 270pF
C6 30pF hrníček
L1 50uH -> 70 závitů 0,5mm na průměru 25mm délka cca 50mm (vzduchová bez jádra)

udělej si oscilátor a změř kmitočet, pak provést korekce,
tohle je fakt jen "na hrubo" !

http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/vypocet_l_c.htm

a hrej si, tu máš kohouta . . .
Přílohy
vypocet civky OK1IKE.jpg
vypocet civky OK1IKE.jpg
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“