alternativní způsoby dezinfekce
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- Artaban001
Ta 125W Hg výbojka GE, co jsem tu nabízel, má uvnitř hořák o něco větší, než RV.
Jako mladí jsme neopatrností rozbili "klenot", 125W UV výbojku NARVA "černé světlo". Měla větší hořák, než naše.
Tohle může být podobné. Hořák na jiný účel, než pouliční svícení do luminoforu, nebo na dlouhou životnost.
- Artaban001
Artaban001 píše:Když bych sehnal skleněnou trubku
Niekedy v 91-vom, vtedy to ešte v sklárňach šlo, mi známy vyrobil na rozmer sklenú rúru, nejakých 70 cm, priemer možno niekde kol 8? cm hrúbky skla možno 4? mm, zvnútra opieskovaná, tuším pri krajoch sú po jednej diere na odvod tepla zo žiaroviek -malo z toho byť na mieru svietidlo do kúpeľne -zmenili sa požiadavky a toto mi zostalo -takže keby si šiel na Slovensko "na dovolenou" myslím že by som to ešte mohol mať..
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
http://www.osel.cz/11141-slunicko-znici-koronavirus-rychle.html
Roman Sobotka,2020-04-25 19:38:47
RNA/DNA absorbuji v maximu 265 nm, to je vlnova delka, ktera nejlepe sterilizuje. Nicmene ten absorbcni pik RNA neni nijak ostry (220 - 290nm), dale absorbuji aromaticke aminokyseliny (280-290nm), ale nevim do jake miry je pro virus excitace tryptofanu a spol skodliva. V podstate UVA (tedy orizle vlnove delky nad 320nm) nemohou mit moc efekt krome zahrati a dehydratace viru (coz nema zadny virus rad). UVB (280nm) naopak v principu vir zabijet musi, ale je zasadni parametr intenzita/cas ozareni. Jde o pocet UVB fotonu/s, ktery dopada na virove castice. Na primem polednim slunecnim svetle uprostred leta (~1500 uE UV-VIS fotonu) nemuze zadny vir vydrzet prilis dlouho. Me by prekvapilo cokoli nad 10min. Lampy s oznacenim UVB ale maji velmi rozdilny vykon a spektrum (vykon pod 300nm) atd. takze vysledky by byly srovnatelne pouze v pripade, ze zname:
a) presnou intenzitu a cas ozareni 220-290 nm na definovany pocet virovych castic. Napr 1cm delka kyvety, koncentrace viru (pocet particles/mL).
b) pouzive velmi podobnou metodiku re-kultivace viru - kolik % prezilo
Jinak nelze nic porovnat.
Pavel Brož,2020-04-26 00:11:02
Velikost SARS-CoV-2 se odhaduje mezi 50-200 nm, takže záření o vlnové délce 280 nm bude absorbovat hodně špatně. Je obrovský rozdíl, jestli absorbující RNA je volně rozbalená v buňce nebo v analyzovaném roztoku, anebo jestli je úhledně sbalená v kapsli viru. Pokud by mělo záření opravdu efektivně zabíjet zrovna tento virus, mělo by mít vlnovou délku optimálně pod velikostí viru, jinak půjde opravdu jenom o jeho zahřívání, což sice viry opravdu rády nemají, nicméně přímý destrukční účinek to není.
atd..