D2-45057 Genius repro

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
termit256

#16 Příspěvek od termit256 »

Bobiku neplantej tu lidem hlavy, kdyz s to evidentne nikdy nedelal. Odpajet to jde naprosto v pohode i bez predehrevu jen foukanim z horni stranu na chip (staci i maly prutok vzduchu abys neodfoukl okolni soucastky). To zvladne opravdu kazdy. Je ale lepsi to nahrat i zespod, je to setrnejsi k okolnim soucastkam - jde to pak rychlejs. Ja tyhle veci sundavam svicenim halogenove zarovky G53 na chip. Zarovka ma ohnisko par cm pred ni, takze ohrivam jen chip a nic okolo. Stary chip je stejne k nicemu, takze mi je jedno jestli ho usmazim nebo ne.

Nejhorsi je v amaterskych podminkach naucit se odhadnout dobu kdy je exposed pad jiz dobre zapajeny, ale chip jeste neusmazeny. Nekdy je to patrne kdyz si tak trochu sedne, ale nemusi to byt vzdy videt. Zaklad je dostatek tavidla. Osobne puvodni cin odstranuju licnou a davam tam olovnaty kvuli nizsi teplote taveni. Je treba trochu odhad kolik ho tam dat, ale ja pajim vetsinou nove desky, takze tam musim nejaky dat tak jako tak. Moderni obvody se uz stejne v jinych pouzdrech nez QFN casto ani nedelaji, takze po trose praxe mi vubec neprijde ze by pajeni tohohle bylo nejak dramaticky narocnejsi nez klasicke SMD nebo DIP. V praxi nesetri tavidlem a nedavej zbytecne vysokou teplotu. Podivej se na youtube, pokud to chytnes do ruky, netreba se toho bat - nic moc na tom neni. Nemusis hledat zadne videa pitomejch rusaku ci co, na youtube je toho plno https://www.youtube.com/results?search_ ... +soldering Ale urcite bych si opatril nejakou desku z neceho na zkouseni, napoprve bych tomu moc sanci nedaval, ani kdyz nebudes takove jelito jako bobobo.
VASEK_W

#17 Příspěvek od VASEK_W »

Ještě bych se Míro pokusil nejdříve (když to do pokusu o přepájení jakž takž žilo) za pomoci fluxu a odsávací lícny, přinejhorším stačí obyčejné odizolované lanko se slabými drátky řádně "nadopované" kalafůnou, odsát ten přidaný cín kolem dokola pouzdra. Ono se to nezdá, ale kolikrát si člověk i slabounkým hrotem mikropájky dokáže "vyrobit" nehezké můstky mezi vývody, které nejsou prakticky u těch moderních švábů s malinkatými vzdálenostmi mezi vývody vidět.
Já na to kontrolování po pájení mám nějakou obří lupu z projektoru o síle asi 12 dioptrií, jak mi změřila milá děvčata u nás v optice ;-)

A následně nanést nové tavidlo, a přes vývody opatrně přejet hrotem mikropájky bez přidávání jakéhokoliv cínu !!! Ten co tam po odsátí zůstane většinou na vyzkoušení stačí, a tavidlo pomáhá, aby se vedlejší vývody nezkratovaly.

No a pak vyzkoušet, jestli to náhodou neožije !
No a nyní již záleží na tom, jestli to nechat tak, nebo opatrně pomocí nějaké pájecí pasty s cínovými mikrokuličkami nedoplnit trošku cínu na lepší připájení nožiček.

Mám zkušenosti, že se většinou stanou "studeňákovými" jen krajní (jedna nebo dvě) nožičky z řady u větších integráčů, protože na ně působí největší tepelná roztažnost a pnutí při ohřívání a chladnutí jak to zařízení člověk zapíná a vypíná :-(

Přeji úspěšnou opravu,
Vašek
rnbw

#18 Příspěvek od rnbw »

Skraty sa nekontroluju lupou, ale multimetrom s ostrymi hrotmi. Niekedy skrat nevidiet, ale je tam.
Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“