Pravé repro začalo zkreslovat. Po demontáži plošňáku to reagovalo na kroucení. Takže student. Jenže po propájení toho co se dalo svítí modrá error. Měřením zjištěné, že na výstupu pro pravé repro chybí jedna část napájení. Nevím jak se to stalo, ale nelze to opravit jinak než novým švábem. Jelikož mi přistály už před léty jako nehrající a já zjistil výrobní vadu (místo 3,3V napájení 5V), opravil jsem je a hrají docela dobře. Jestli to nespravím tak budu muset přispět do sběrného boxu. A předtím tomu ustřihnu šňůru.
D2-45057 Genius repro
Moderátor: Moderátoři
D2-45057 Genius repro
Pravé repro začalo zkreslovat. Po demontáži plošňáku to reagovalo na kroucení. Takže student. Jenže po propájení toho co se dalo svítí modrá error. Měřením zjištěné, že na výstupu pro pravé repro chybí jedna část napájení. Nevím jak se to stalo, ale nelze to opravit jinak než novým švábem. Jelikož mi přistály už před léty jako nehrající a já zjistil výrobní vadu (místo 3,3V napájení 5V), opravil jsem je a hrají docela dobře. Jestli to nespravím tak budu muset přispět do sběrného boxu. A předtím tomu ustřihnu šňůru.
https://www.renesas.com/us/en/products/ ... r#overview
Odpajet to neni problem, ze zapajenim je to horsi. Ta plocha musi byt pripajena cela, chip se pres ni chladi. Musis prohrat desku ze spodni strany a nasledne na to kratce fouknout shora abys chip neznicil teplem. Pak pro jistotu za pomoci tavidla objet hrotem obvod chipu a posichrovat pripajeni vyvodu. Jde to pripajet, ale chce to trochu cviku. Podivej se na youtube.
Postup vymeny "na prasaka":
1. Zo vsetkych stran napatlat tavidlom.
2. Umiestnit dosku do nejakeho drziaku v horizontalnej polohe. Presnost horizontalnej polohy je dolezita, aby sa suciastky neposuvali.
3. Zospodu fukat teplovzdusnou pistolou s regulaciou teploty (spravne nastavenie je nutne vyskusat na nejakom srote).
4. Pri spravnom nastaveni sa tak za minutu da IO zobrat pinzetou (alebo vakuovou pipetou - staci lacna rucna).
5. Dat tam novy IO, skontrolovat presne usadenie.
6. Znizit teplotu a pockat, kym to trochu vychladne.
7. Napatlat znovu tavidlo dokola a tenkym hrotom vsetky vyvody prespajkovat.
8. Skontrolovat na skraty susedne vyvody.
P.S. Az do bodu 7 sa nepouzil ziadny novy cin.