Zatížitelnost CYkY 5*10mm2 na vzduchu

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ransom

#16 Příspěvek od ransom »

No, je to o cvik. Narval. Ale nezáviděl bych tomu, kdo by do toho po mě lezl a měnil zásuvku.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Habesan »

ransom píše:V elektrotechnologii dávno před revolucí jsme se učili, že měděné vodiče nejsou z čisté mědi a že by se vlastně správně mělo říkat "elektrovodný bronz".
Nenašel bys k tomu, prosím, nějaké podklady???
Sešity, učebnice, složení toho materiálu...
Zatím jsem našel, že by to snad mohla být slitina mědi, hliníku a (!)stříbra.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

Za mejch mladejch let v elektrotechnologii bylo psáno, že elektrovodná měkká měď na vodiče má 99,9% Cu. Polotvrdá je na troleje, šíny v rozvaděčích a plechy na střechu. Tvrdá je na komutátory. Ale z čeho je ta polotvrdá a tvrdá v knížce není.
A jak to patlaj dnes mi známo není.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ransom

#19 Příspěvek od ransom »

Po těch skoro čtyřiceti letech už najdu prdlajs, nicméně v učebnicích to podle mě nebylo. Byla to jedna ze stovek doplňujících informací, perliček, osobních zkušeností a názorů učitelů. Někteří z nich prošli výzkumem, jiní konstrukcí, vesměs na ně vzpomínám jako na inspirativní machry.
Jde jenom o to, že se v běžné praxi nepoužívá nějak extra čistá měď. Vždycky jsou v ní příměsi, někdy cíleně (komutátory, troleje, vodivé svorníky, hroty jiskřišť, vývody součástek...) a jindy tolerovaně. No a protože je v ní ponejvíce cín, tak jde vlastně v principu o bronz. Kdyby v ní byl zinek, pak by šlo o mosaz.
Těch příměsí je mizivé množství, nicméně mění to barvu, tvrdost a lesk. Ukazoval nám tenkrát jeden pan inžinýr ze svých sbírek odřezky od různých výrobců z různých zemí, měď od skoro zlaté po skoro rudou. Později jsem se s tím začal na montážích setkávat taky. Nemusí to tedy nutně být nějakým šizením. A taky se dnes častěji potká měď zrecyklovaná. Ta je často pájená měkkou pájkou, někdy stříbrem (potrubí), šíny a oka jsou pocínované, a všecko to jde do huti a přidává se do nové mědi z rudy.
Podle naleziště může být měď kontaminovaná kdečím. Někde v jižní nebo střední Americe snad i arzenem, takže kvůli tomu se tam prý nenachází ve vykopávkách bronzové nádobí, jenom všecky ostatní výrobky od zbraní po knoflíky. Takže dráty neholit zubama!
rudolf02

#20 Příspěvek od rudolf02 »

Prd o tom vím. S čím jsem se setkal bylo, že drát 2,5 ze starého kabelu (starší než 60 léta minulého století) ohnu 30x a stále o tom neví, zatímco drát 2,5 z nového kabelu je křehčí než hliník, stačily tři ohyby v kleštích aby se zlomil (páč byl solidně tvrdý). Asi sqělá slitina, na lomu drobné krystalky. Takový krystalický drát, to je žůžo.
ransom

#21 Příspěvek od ransom »

Já teda fakt nevím, kde ty prapodivný kabely berete. Rukama mi jich projdou kilometry a s podobným jevem jsem se ještě nepotkal. Přivez vzorek, až si pojedeš ke mě pro ty krámy, prosím.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“