Aku strunovka parkside prta 20

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
dred

#16 Příspěvek od dred »

Keď sa vrátim k svojmu príspevku... doposiaľ som mal takéto vyžínačky, ktoré mali motor naspodu - pri žacom mechanizme - resp. priamo na žacej hlave... Síce elegantné riešenie, ale stojí za PRD! Čím výkonnejší motorček to má, tým skorej odíde. Lebo sa upchajú vetracie otvory a motor sa prinajlepšom len prehreje... ale po chvíli zhorí tak či tak...
Kúpil som vlani "kosu" - elektrický vyžínač na 230V , ktorý už má motor "za chrbtom kosca -na konci tyče" tak, ako to robia FI so spaľovacími motorčekmi, a k upchávaniu vetracích otvorov nedochádza - veď ani nemá prečo..motor je nad zemou min 80cm a od "struny či iného nástoja" tiež aspoň toľko... Ten systém sa mi zdá určite dokonalejší, ako naháňať predimenzovaný motorček pár centimetrov nad zemou, kde mu vadí v podstate "všetko čo do neho nasaje". A nejaké straty na žacej hlave - prevodovke to je oproti tomu nedostatočnému chladeniu šuvix...

A až ti mám poradiť, (z vlastných skúseností) - zariadenie s motorom nad "žacím" nástrojom" nekupuj... aj lacnejší možno nájdeš ,kde je motor inde... na opačnom konci tyče!! Aj keď si myslíš, že použite je LEN 2-3x za rok... Hryzneš sa do vlhkejšej buriny a motor skape...
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

Na baterie su to vsetko hracky na male plochy bez dostupnosti 230V. Ked mas v okoli 50m zasuvku, tak strojom na 230V urobis pracu rychlejsie a pohodlnejsie.
eleferner

#18 Příspěvek od eleferner »

Ja velke plochy sekam klasickou benzinovou sekackou. Ale nakonec to potrebuju docistit okolo sten, stromu, ruznych tycek apod. Takze hracka mi staci, ale na druhou stranu nechci, aby to byl uplny shit.
dred

#19 Příspěvek od dred »

Sused má nejakú "kosu" na baterky - takú, že je motor mimo.. na konci "rúčky".. má oveľa väčší pozemok ako ja a na dve baterky obehne obvod pozemku + nejaké okolíky okolo stromkov a tak - aby to nejako vyzeralo... ostatné rieši benzínkou kosačkou .. A je to celkom "zaujímavá" dĺžka ... 750+ m určite...
jenicek

#20 Příspěvek od jenicek »

dred a rnbw: By mě zajímalo co máte osobně doma, že mu tohle radíte. To sou rady do zahrady... :roll:
Přesně jak to píše to mám já, na velký plochy a marast mám motorovej Stihl. Na to dosekávání je ideální mít něco lehkýho a obratnýho. Tahat za sebou 100m prodlužovák okolo baráku a centrálu na hřbitov, to by mě asi jeblo. Jaký větrací otvory na motoru? To mělo snad naposled DIU Jevíčko v 90-tejch letech. Ta Makita má malej bezuhlíkovej motor, kterej je menší než strunová hlava. Normálně to meju hadicej, protože je těsněnej. Taky to je perfektně vyvážený, baterky nahoře, motor s hlavou dole.
Ideálně si kup něco, na co už máš baterky, abys měl jednotnej systém. U těchhle sezónních strojů je zima pro baterky většinou brzká smrt, když se nepoužívaj.
rnbw

#21 Příspěvek od rnbw »

V byte kosit nepotrebujem. Ale viackrat som kosil nie uplne maly pozemok s "travou" vysokou aj viac ako meter. Teren nerovny a v "trave" rozny bordel. Tam bud benzin alebo 230V (pouzival som AL-KO 1000W). Baterie vybijes za hodinu tri.
Přílohy
e29b50282e5843f492b2e87e533f46ab.jpg
AL-KO
AL-KO
dred

#22 Příspěvek od dred »

jenicek - ale presne je to o tom čo potrebuješ... mne stačí "obkosiť" cca 160m dĺžky nejakým zariadením... ale "hryzol" som ho do "materiálu" - nevhodnom pre nástroj a výsledok bol jasný... motor bol v "čudu".
A čo mám teraz doma? - je to ten "dokonalejší" systém..Kosa s elektromotorom za riťou (s baterkou - aj bez) ... s 25m káblom obehnem celú záhradu..A načo sa mám starať o PHM, jeho kvalitu... po sezóne nenaštartujem, čisteniu filtrov, výmena sviečky - atď. sa nevyhnem. idem roztrhať štartovací špagát ?? Prečo?.. na 1 možno 3 x do roka mi to ťahanie kábla za prdelou určite nevadí...
eleferner

#23 Příspěvek od eleferner »

jenicek píše:Ta Makita má malej bezuhlíkovej motor, kterej je menší než strunová hlava. Normálně to meju hadicej, protože je těsněnej. Taky to je perfektně vyvážený, baterky nahoře, motor s hlavou dole.
Ideálně si kup něco, na co už máš baterky, abys měl jednotnej systém. U těchhle sezónních strojů je zima pro baterky většinou brzká smrt, když se nepoužívaj.
Diky za info. Ktery typ Makity presne mas? A jak ses s ni spokojeny?

Ano, mam v planu s vyzinacem koupit i aku sroubovak apod. Doted jsem pouzival aku naradi od Milwaukee, ale jen na male kulate akumulatory. Vsechno uz je to 12+ let stare, takze je cas na zmenu. Milwaukee sice vyzinace dela taky, ale pro moje pouziti jsou zbytecne luxusni.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“