Výměna kondenzátorů na PC desce

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od jjilek »

HF_Tech píše:Na desku se zespoda dá trochu tavidla a cínovou koulí ohřeješ obě nožičky naráz a kondík vytáhneš.
.

To je ono. Promíchat bezolovnatý cín na desce s "normální" olovnatou pájkou. Potom na prohřátí stačí výrazně nižší teplota.
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

Aby sa to premiesalo, tak musi byt predsa bezolovnaty cin tekuty. Takze to bude uplne rovnako fungovat aj ked pridas bezolovnaty cin.

Ide len o zlepsenie prenosu tepla od hrotu.
judeware

#18 Příspěvek od judeware »

...rozhodně bych kupoval 105°C verze, ne 85°C, který tam obvykle jsou z výroby.
Na mé aktuálně řešené desce MS-7250 na C nápis 105°C byl, ovšem zřejmě jen pro uklidnění publika. Ve výsledku to bylo plat prtné. :) A pokud je ve zdrojích na C nápis LOW ESR, stojí vždy za píííp.
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

Vy jste všichni nějací moc dobří a šikovní. Výměna elytu v PC je naprostá pakárna hlavně pokud je noha z obou stran v rozlitý mědi. A pokud je dokonce deska vícevrstvá, tak je to pravý peklo i 150W pájkou. A vylepšovat něco kovovou jehlou, která odvádí teplo? Já dávám vydělat našim pracovitým obchodníkům z Indočíny a používám bambusový kónický zubošťoury. Neodvádí teplo a vydrží 10-15 děr.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
VASEK_W

#20 Příspěvek od VASEK_W »

Ohledně vhodného kondenzátoru s malým ESR.
Myslím, že není až takový problém si z nějakého výkonnějšího napájecího spínaného zdroje od lecčehos udělat takový malý přípravek na měření vlastností elytů (přinejhorším stačí i starší PC zdroj).
A pak v nějaké větvi s možností většího odběru vykuchat ty původní a místo nich připajovat kondy co se mají otestovat. A po připojení příslušných zatěžovacích rezistorů na výstupu, pak jen pomocí osciloskopu porovnat zvlnění na jednotlivých typech kondů, a vybrat si ty nejlepší s nejmenším ESR.

Já osobně už mnoho let na opravy používám LOW ESR kondy z Ecomu.

Zásadně se vyhýbám jakýmkoliv kondům jen s označením 105°C, protože to není garance nízkého ESR, ale jen že vydrží být funkční v teplém prostředí více hodin než kond na 85°C.

Vašek
HF_Tech

#21 Příspěvek od HF_Tech »

A proč tak složitě? Za pětikilo je k dispozici stavebnice Zajícometr ESR, který kondenzátor proměří během pár sekund.

To nafukování mělo stejně příčinu trochu jinde než v ESR. Na náhradu ve starších deskách úplně stačí low esr řada SAMXON nebo PANASONIC z tme.cz
Naposledy upravil(a) HF_Tech dne 18 zář 2023, 09:15, celkem upraveno 1 x.
HF_Tech

#22 Příspěvek od HF_Tech »

Celeron píše:Vy jste všichni nějací moc dobří a šikovní. Výměna elytu v PC je naprostá pakárna hlavně pokud je noha z obou stran v rozlitý mědi. A pokud je dokonce deska vícevrstvá, tak je to pravý peklo i 150W pájkou. A vylepšovat něco kovovou jehlou, která odvádí teplo? Já dávám vydělat našim pracovitým obchodníkům z Indočíny a používám bambusový kónický zubošťoury. Neodvádí teplo a vydrží 10-15 děr.

No nevím, mě na tom nic složitého nepřišlo. Před lety jsem to dělal kopytem Medeva Micro 60 a celý vtip byl jen kápnout na vývody kapku tavidla, aby se cín hned chytil a po krátkém prohřátí kondík vytáhnout.
Jehla pak jen projela tekutým cínem - nerez moc teplo nevodí a jehla spíš vytlačila tekutý cín z díry ven.

Takže máš buď čínské kopyto, co nemá watty nebo děláš něco hodně špatně.
rnbw

#23 Příspěvek od rnbw »

On pod 0,3 Ω nemera dobre. Vlastne to nie je ani merak, len detektor suchych elytov.

Hlavne ale nebudem merat nove elyty, ked teda kupujem kvalitne typy a u seriozneho predajcu.
Celeron

#24 Příspěvek od Celeron »

HF_Tech píše:Takže máš buď čínské kopyto, co nemá watty nebo děláš něco hodně špatně.

Jo mám 150W "čínský kopyto" JCB CDE-2BQA za skoro 14 tisíc. Ale třeba jsem sám "kopyto". A nebo možná jsi ještě neměnil elyty na vícevrstvým boardu s napájením rozlitou mědí na vnitřních vrstvách. :wink:
Jirka

pepik9

#25 Příspěvek od pepik9 »

Vyplatí se vzhledem k životnosti používat "Solid Capacitors" ?
Ivan_01

#26 Příspěvek od Ivan_01 »

ak takéto JCB, to fakt nieje na plošáky :) Prepáč, nedalo mi ....
Přílohy
1465126035.jpg
1465126035.jpg
Celeron

#27 Příspěvek od Celeron »

Jirka

Ivan_01

#28 Příspěvek od Ivan_01 »

Celeron píše:..mám JCB ..
veď na to narážam, ja viem, že to je JBC a nie JCB
rnbw

#29 Příspěvek od rnbw »

pepik9 píše:Vyplatí se vzhledem k životnosti používat "Solid Capacitors" ?

Nema to zmysel. Ked tam das niektore z tych, co som uviedol, tak ich uz nikdy menit nebudes.
Rellik

#30 Příspěvek od Rellik »

Tak jsem našel náhradu. https://www.ame.cz/Elektronika/Pasivni- ... nt-d144523
Místo je limitované rozměrem kondíků, které v originálu mají ø10mm Tady tyto mají taky ø10mm a jsou přímo k pulsním zdrojům... Takže volba je jasná... :)
Jen je teda první zkusím vypájet, než je objednám... Ne že by mě ty cca 200,- zabily, nebo to pak neměl dál kde použít, ale ať vím... :)

EDIT:
Kondíky jsou venku. Ty co vypadaly ok mají kapacitu cca 1500uF, ten viditelně vytečený má cca 900uF a ty další dva mají po cca 620uF...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“