Hledám dálkově ovládaný spínač bez N vodiče

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tomasjedno

#16 Příspěvek od tomasjedno »

Dnes dorazilo, vyzkoušeno se 75W žárovkou i se 4W LEDkou, spolehlivě funguje. (Na přijímači se píše 150 W.)
Integrace s mechanickým vypínačem je udělaná inteligentně. Svorky S1, S2 reagují na stav sepnuto/rozepnuto (ne na impuls) a změna stavu mech. spínače způsobí změnu stavu rozsvíceno/zhasnuto, takže se dá udělat schodišťová funkce jedním mechanickým spínačem + jedním dálkáčem.
Po připojení napájecího napětí 230 V je vždy zhasnuto, ať jsou v tom okamžiku svorky S1, S2 sepnuté nebo rozepnuté.

Byl k tomu přibalený kond M1/275 V~ X2, má se dát paralelně k žárovce. Neví někdo, proč? Odrušení? Zajištění funkce i při nějakém specifickém provedení zátěže? Aby zhasnutá LEDka nemžourala? Funguje mi to i bez něj.

Zřejmě to poslední. Retro “vláknová” LEDka je ve vypnutém stavu totálně tmavá, ale měničová LEDka v několikavteřinovém intervalu bliká. S tím kondem dá samozřejmě pokoj, nebliká.
Úsporka (kompaktní zářivka) nebliká ani bez kondu, ale to asi bude záviset na konkrétním typu.

Provoz s kondem má jednu zvláštnost - systém si pamatuje stav i při vyšroubování žárovky.
jodaps

#17 Příspěvek od jodaps »

Vypnutý doudrátový el. spínač nez nuly potřebuje nějaký "standby" proud, který v klidu prochází i zátěží. Pokuď je spínač v serii jen s diakem v LEDsvítidle, není divu že diak/LED bliká. Paralelní kondenzátor ten diak obejde a umožní napájení spínače standby proudem.
tomasjedno

#18 Příspěvek od tomasjedno »

To s tím klidovým napájecím proudem je jasné, ale proč do toho probůh pletete nějaký diak?
tomasjedno

#19 Příspěvek od tomasjedno »

Ještě doplním jednu drobnost - u toho čínského zázraku zřejmě jsou přenášeny povely bez zpětného potvrzení - má to řádově horší spolehlivost přenosu než ten můj první systém (který je, jak jsem dodatečně zjistil, od Jablotronu).
jodaps

#20 Příspěvek od jodaps »

tomasjedno píše:To s tím klidovým napájecím proudem je jasné, ale proč do toho probůh pletete nějaký diak?

No, pravda ten zapalovací diak bývá v elektronice zářivek ale jestli má LED svítidlo také el. předřadník co neumožňuje průchod standby proudu, může se chovat podobně.
tomasjedno

#21 Příspěvek od tomasjedno »

Ještě doplním další info: v klidu si ten přijímač bere 50 µA, takže by tam stačil kond v jednotkách nF nebo odpor v jednotkách MΩ (což tam dám radši - když bude dimenzovaný na síťové napětí, tak vydrží věčně).
jodaps

#22 Příspěvek od jodaps »

Bych si ty jednotky Mohm ještě promyslel, při potřebném průtoku 50uA...
Taky moc (v těchto přídadech) nefandím těmto "odrušovacím prvkům". Mám u stropní LED žárovky kompromisně paralelní rezistor 220k/1W - při svícení přidává/topí 1/4W ke 12W. Ale ať, samodoma el.spínač bez nuly funguje.
Dělal jsem lištu s 5ti LED klastry (230V/5W) s elektronickými předřadníky. Na průběžný el.spínač reagovaly je bliknutím a hotovo. Jednu LED klastr jsem tedy vyměnil za "obyč. kondenzátorovou" LED a OK.
tomasjedno

#23 Příspěvek od tomasjedno »

Pravdu díš, jistější budou vyšši stovky kΩ.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“