DukeNuke píše:Když už se to tady rozebírá, měl bych taky dotaz - ten odpor 56ohm do gate - proč tam je? A proč zrovna 56ohmů?
Gate přece žádný proud neteče.
Pokud ho beru jako ochranu výstupu 555 při průrazu gate, pak mi vychází nějakých 215mA, což se mi zdá na 555 moc.
Kapacita gate v katalogu je uváděna 1900pF, takže jako ochrana při "nabíjení" gate mi to nedává moc smysl.
Olchor píše:FETy mají někdy tendenci na hranách zakmitávat. Ten odpor kmity potlačuje.
DukeNuke píše:To si nemyslím. Kdyby tam nebyl vůbec žádný, pak by bylo nebezpečí zakmitávání ještě nižší.
Chyba, Olchor má pravdu, bez odporu to kmitá daleko častějc. Že do gate MOSFETu neteče proud není totiž pravda - on tam teče a na rozdíl od bipolárního trandu docela fest velkej, protože Gate se proti kanálu Drain-Source chová jako malá kapacita - a tudíž v prvních několika mikrosekundách pro budicí zdroj vlastně zkrat. Akorát že ten proud rychle klesne, jakmile se ta kapacita nabije na příslušný napětí - a když potřebuješ "feťáka" zase zavřít, tuhle nabitou kapacitu musíš zase co nejrychlejc vybít, aby se FET co možná nejkratší dobu nacházel ve stavu "jen částečně pootevřenej" = mimo "saturaci". Když je naplno otevřenej, je na něm minimální úbytek napětí a tím pádem i ztrátovej výkon. Když není dokonale otevřenej, ztrácí se na jeho odporu napětí = FET se hřeje, což je nežádoucí stav. Odpor v Gate tlumí kmity soustavy budič-Gate, kde se to chová jako zdroj s vnitřním odporem (budič se svým Ri) a nabíjená kapacita = v podstatě RC článek, kterej může jak při nabíjení, tak při vybíjení zakmitávat. Vloženej přídavnej odpor to kmitání tlumí.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě

!!!