Přidání nabíjení přes USB do svítilny

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jenicek

#16 Příspěvek od jenicek »

Já bych použil Arduino nebo 8051 nebo možná AMD Athlon řízenej GPS a DCF...
No a teď vážně.
Vem nabíječku s výstupem 5V a k ní vraz do série odpor.
Krátkodobě při úplným vybití ty články vydržej v pohodě 20mA, protože jim napětí rychle stoupne.
Takže R=5/0,02=250R=*220R. Když vyleze napětí na 3,6V tak tam poteče I=1,4/220=6,4mA.
Když to dáš po snídani na nabíječku, tak s tím můžeš večer vyrazit do hospody.
Když to zapomeneš na nabíječčce, tak tam bude tepelná ztráta do 15mW a to se v pohodě vyzáří bez nadměrnýho oteplení.
Větší investici peněz ani času bych do toho nedával.
PotPalo

#17 Příspěvek od PotPalo »

V AT doskách bol 3,6V akumulátor nabíjaný z 5V cez diódu a 1K odpor.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
EKKAR

#18 Příspěvek od EKKAR »

Nelze srovnávat lithiovej placatej článek velikosti 2032 nebo 2232 s možností dobíjení s NiMH akučkama 2/3AAA.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PotPalo

#19 Příspěvek od PotPalo »

Aké lítium zasa. Poctivé NiCd, neskôr NiMH, niečo ako toto: Bat. 3,6V / 70mAh Ni-Mh
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Valdano

#20 Příspěvek od Valdano »

Ten akupack v té svítilně bude složený ze třech naležato položených a do série zapojených knoflíkových NiMH článků 1,2V s kapacitou 40mAh, aby se ten pack vůbec vešel do toho sloupku svítilny. Je to zřejmě podobný akupack jako je např. tento NiMH akupack 40mAh 3,6V akorát ten ve svítilně je s drátovými vývody podobně jako na přiloženém obrázku. Uvnitř budou tři knoflíkové NiMH články podobné jako je např. tento NiMH článek 40mAh 1,2V. V datasheetu k tomuto článku je uvedeno "Max. nabíjecí napětí: 1,5V při 4mA" tj. pro nabíjení 0,1C a v grafu tam je i varianta nabíjení proudem 12mA pro 0,3C. Takže pro celý akupack je to 4,5V při 4mA pro 0,1C nebo při 12mA pro 0,3C.

Řešení s odporem 220R zapojeným v sérii s akupackem ke klasické USB nabíječce 5V, které popsal jenicek bude postačující. Nějakou USB nabíječku s výstupem 5V (třeba k mobilu) bude mít tazatel jistě doma. Takže mu bude stačit doplnit do svítilny jen zmíněný odpor 220R a vhodnou USB zásuvku tak, aby se do ní dal zapojit protikus od té USB nabíječky nebo s redukcí třeba na USB micro zásuvku, kterou si tam někde do těla svítilny vlepí tedy pokud se mu tam vůbec někam vejde.
Přílohy
NiMH_akupack_40mA.png
NiMH_akupack_40mA.png
zapojeni_usb_micro.png
zapojeni_usb_micro.png
Naposledy upravil(a) Valdano dne 30 pro 2023, 21:43, celkem upraveno 1 x.
VASEK_W

#21 Příspěvek od VASEK_W »

Šmarjá :-( :-( :-(, ono je tam opravdu napsáno 40mAh. Fotky jsem si při čtení konfy bohužel na větší neotvíral, tak jsem jenom na malém noťasu viděl tři články a usoudil špatně na jejich kapacitu. Měl jsem za to, že tam jsou tři kusy AAA. Odtud také vzešel můj nesprávný závěr o hodnotě omezovacího rezistoru, a tímto se také omlouvám za nesprávnou hodnotu.

Vašek
davemh

#22 Příspěvek od davemh »

Nevidím valný smysl do takové svítilny přidávat externí nabíjení. Ty články stejně pokryjí pár minut provozu, hlavním zdrojem energie je mačkací generátorek. A jakmile se rozpadnou ozubená kolečka, je to celé k ničemu. Měli jsme jich pár doma, jen měly jiné knoflíky - 2x2032. V dnešní době je rozumnější vzít nějakou lampu s Li aku, který vydrží ve standby >2 roky, a dobije se za hodinu.
Valdano

#23 Příspěvek od Valdano »

Potvrzuji. Já mám dobrou zkušenost se svítilnou Nicron B74, která je dost malá, ale přitom poskytuje světlo dlouhou dobu. Funguje jak s jednou klasickou nedobíjecí AA baterií 1,5V tak i s dobíjecí li-ion aku 3,7V řady 14500, která velikostí odpovídá AA baterii. Samotná svítilna nemá žádný konektor pro nabíjení. Svítilna se dodává s jedním kusem dobíjecí li-ion aku řady 14500, který má kapacitu 900mAh, vestavěnou elektroniku pro nabíjení a nabíjí se přes USB micro konektor umístěný přímo na aku z běžné USB nabíječky s výstupem 5V třeba od mobilu. Žádná externí nabíječka se k této svítilně nedodává. Ve svítilně se dají použít i li-ion aku 14500 bez vestavěné elektroniky, které jsem si koupil odděleně a ty nabíjím v externí nabíječce, kterou jsem si koupil už dříve zvlášť.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“