Co je na chladiči tranzistoru?
Moderátor: Moderátoři
Zlomyslná poznámka k izolačním podložkám. Mažete je nevodivými anebo (elektricky) vodivými pastami?
A naposledy dotaz: dosud upřednostňuji slídu. Umělohmotné podložky mívají menší izolační odpor, jsou tedy perspektivnější. Jak je to ale s jejich životností? Žvýkačky pod mikroprocesory časem tepelnou vodivost ztrácí. Proto dosud pro dobrou životnost používám slídu se silikonovou vazelínou M20.
Jaké máte zkušenosti páni gurové?
Děkuji
Zrovna minulý týden použito na 20-ti pouzdrech.
Když se mi dostane na opravu věc, kde je použita ta bílá pasta, tak je po letech hrozně tvrdá, a někdy dá dost práce i to pouzdro od chladiče utrhnout. Musí se to stejně celé umejt a dávám pak při zpětné montáži již průhlednou, ta nikdy neztvrdne. I na zesilovačích co jsem dělal před třiceti lety je stále měkká, jako bych ji tam dal včera.
S moderními slabými fóliemi zkušenosti nemám, ač bych si mohl zkusit něco na zkoušku objednat třeba u ECOM-u. Ale zatím mám dostatečné zásoby slídových podložek, a tak nějak jim více věřím.
Ty tlusté silikonové jsou pro koncové výkonové tranzistory k ničemu, protože ta žvejkačka nejde pořádně utáhnout, a k tomu nemám důvěru. To je dobré možná tak do nějakých PC a notebookových adaptérů, kde nejsou tak velké výkony a je to k chladiči přitažené např. jen tím pérkem tvaru omega.
A ke všemu se ten silikon nesmí ničím namazat, protože pak se některé typy velmi rychle roztečou a je na průser zaděláno
Vašek
Tam kde jsme todle používali u tranzistorů tak se za tu dobu ani jeden kus nevrátil takže nemohu posoudit
- feliz_navidad