neznámá mechanika
Moderátor: Moderátoři
Ta mechanika UNITRA má hlavy na raménku otočném na jednom čepu, já měl namysli právě to uložení na dvou čepech, to jsem jinde neviděl.
Edit:
Než jsem to odeslal, lubos1961 byl rychlejší. Chtěl jsem se do SM260 večer kouknout, jestli nekecám, lubos1961 dal fotky a ušetřil práci. Díky.
Ještě, že komunikace mezi patentovými úřady v roce 1984 (rok zveřejnění) drhla, protože to "zaklánění hlav" je ten princip, o kterém jsem psal v souvislosti s kazeťákem Superscope C101, ten se u nás po roce 1975 prodával, (je popsán i Bozděchem, kniha Magnetofony II, jen v pojednání o mechanice se o tom nezmiňuje), a stejnou mechaniku používal i jeden ghettoblaster Marantz, ten byl jen v Tuzexu. Jenže ty byly americké a o 9 let starší.
U nás byli v té době autoři na tom stejně blbě - udělals to v rámci zaměstnání, tak žádný patent, ten bude patřit národnímu podniku, tobě, vynálezče, dáme jen autorské osvědčení. Čili, dokud si to podnik nedal patentovat, či dokonce nezačal vyrábět a exportovat na Západ (to už v roce 1984 nehrozilo, do výroby šly takové věci až tak za pět let, to už by to venku nikdo nechtěl, a řekl bych, že u nás to nikdo nepoužil), ve světě se o nějakém autorském osvědčení ani nemohli dovědět.
Jednoduše u nás přijali československou přihlášku, aniž by se obtěžovali s rešeršemi. A náhodou to prošlo, protože už to nikdo léta nedělal.
A taky výše píšu "nějaká SM" (možná SM380, nebo SM580, to skutečně nepamatuji).
Velmi podobnou, či dokonce tutéž, mechaniku jsem o nějaký ten rok později koupil v nějakém výprodeji, a měla klasicky otočně zavěšenou jen přítlačnou kladku. Věnoval jsem ji na náhradní díly Jacobsovi.
Hlavy jezdily přímo na sáních. Hele:

Jinak přecejenom to mohli udělat z čehokoli jiného, pak by byla na "kovářská" mechanika nesmrtelná.
Výkres je hrubě okótovaný, jen výšku je třeba dodržet. Umístění závitů pro šroubky hlav je v měřítku, takže výkres jde použít, jako šablonu.