Selenovy usmernovac/mostik
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Proto má můj obdiv, co všechno ten selén přežil a asi bych ho křemíkem jen tak nenahrazoval.
Co jsem tam opravoval byl blbý kontakt na tepelné ochraně. Trafo jsem dostal s tím, že asi vyhořelo (protože na kolejišti byl nějaký zkrat, mlhavě si na to pamatuju, ale mohlo mi být tak 5 let, kdy se naposledy to kolejiště provozovalo), ať ho přemotám. To jsem nemusel (naštěstí), ale jak se ukázalo, byl problém právě v té ochraně. Samozřejmě někdy ve druhém ročníku učení mě to dalo zabrat víc úsilí na to přijít, než kdybych podobnou opravu dělal dneska.
Ještě stále se objevuje v inzerci "usměrňovací kolej" se selenovou destičkou, kterou je možno překlopením přepólovat. Takové názorné a jednoduché řešení bez pájení. Akorát moc modelově to nevypadalo.
Selen má proti bambusu nebo šutru násobně větší sériovej (vnitřní) odpor. Navíc má sám o sobě velkou teplovyzařující plochu. Díky tomu zvyšoval zkratuvzdornost obvodu, ve kterým byl zařazenej. Právě u napáječe pro dětskou hračku, kde se nedá vyloučit přímej zkrat sekundárního obvodu (cokoliv kovovýho na kolejích) je tohle dost oceňovaná vlastnost, pokud konstruktér nechce používat nějakou další protizkratovou ochranu. Díky tomu je konstrukce původního napáječe PIKO FZ1 tak jednoduchá a nekomplikovaná.sr71 píše:Proč tam vlastně tenkrát výrobce používal selen? V době kdy se ty FZ1 prodávali tak už přece byly běžně dostupné normální diody,
Mimochodem - FZ1 mám dosud. Dlouhou dobu jsem ho používal pro regulaci teploty mikropájky (tehdy z NDR), než jsem si koupil něco lepšího.