měření hladiny: plovák+magnet+jazýčkové kontakty

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
_luky_

#16 Příspěvek od _luky_ »

Samozřejmě jsem na to poprvé tady civěl neveřícně. V ruce multimetr a taky mi nebylo hned jasný, co v té trubce je, že se odpor mění fakt jen v těch 3 krocích.

Vynořit a zanořit sensor je v originálním řešení práce tak na 20 minut, takže to nepřipadá v úvahu. Ale fakt jsem se nesetkal s tím, že by to měřilo chybně. Tedy ani vibrace v autě očividně nejsou problém.

Zdroj komponent se mi najít nepodařilo, takže mám objednaný ten tří-plovákový zázrak z druhé strany planety. Až to přijde a osadím to na místo, tak dám vedět, jestli to za ty peníze stálo.
ondraN

#17 Příspěvek od ondraN »

Jestli nepřešli na tříplovákový systém právě kvůli nespolehlivosti. To, že se jednoploáková verze nedá vůbec sehnat, by tomu mohlo napovídat.
Hill
Administrátor

#18 Příspěvek od Hill »

Jak _luky_ konstatuje, nebyl s tím problém, tak by se asi dal udělat senzor i delší.
Jestli je ale komplikovaná operace vyndat a zase ponořit čidlo, je pravděpodobné, že u delšího těch komplikací bude ještě o jednu dvě víc.
Takže každý z těch plováků si může spínat vlastní obyčejný NO jazýčkový kontakt a indikaci netřeba aktualizovat, protože nezblbne.
Artaban001

#19 Příspěvek od Artaban001 »

Podobný plováky signalizují stav vody v nádržích vagónů. Pod jazýčky jsou malé magnety, které samy nesepnou kontakty, ale udrží je sepnutý.( Řešení snad přes 40 let starý)Magnet na plováku, který je kolem trubky, ve které jsou jazýčky, postupně jazýčky pozapíná, nebo povypíná. Buď je výstup přímo z jazýčků, nebo jsou mezi jazýčky odpory a hladiny se vyhodnocují pomocí odporových stupňů ( Kroma)
_luky_

#20 Příspěvek od _luky_ »

Ono se to nedá sehnat, protože A) se to od roku 2003 nevyrábí, B) potřebuju nestandartní rozměr co se nikdy nevyráběl.
To tří-plovákové řešení z Wiki je podle mého osobního názoru prostě způsob, jak to udělat funkční bez dlouhého ladění magnetů. Něco podobného vyrábí nějaký Nemec jako náhradu za plováky co přestaly fungovat.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“