Formátování SSD

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
DukeNuke

#16 Příspěvek od DukeNuke »

Pro wokenáře možná HBCD: https://www.hirensbootcd.org/
Obsahuje WinPE, takže bude pracovat ve windows. Nástrojů pro práci s diskem obsahuje kupu.
Mikras
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Mikras »

Díky za všechny rady. Opustil jsem to rozdělané doma a vyrazil do práce. Večer zkusím pokračovat.
pepik9

#18 Příspěvek od pepik9 »

A díval ses na stránky "výrobce" po nějakých utilitách ?
Mikras
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Mikras »

Ano, tím jsem začal. Výrobce SanDisku by měl být Western Digital, ale na stránkách jejich podpory jsem nic konkrétního nenašel. Tam to řeší pomocí SW v nějakém OS. Já ten SSD disk ale nemám kam připojit. Uvidím, co ten Linux s rootem. Případně zkusím udělat novou USB instalačku. Používám RUFUS, a zkoušel jsem i nějakou distribuci Win7, která původně v NB byla, ale NB z takové flešky odmítal bootovat. Tak jsem zkusil udělat ten Linux Mint pomocí aplikace, co poslal OK1HGA a v pohodě to naběhlo. Jen se ta fleška teď tváří jako uzamknuté médium a ve Win 10 nejde zformátovat. Tak bych nerad, abych musel kupovat hrst flešek na "jedno" použití. A jen doufám, že ta utilitka, co tu flešku zamkla, jí bude umět aspoň přehrát pro jiné .iso. Víc jsem doma už nestihl.
Ivan_01

#20 Příspěvek od Ivan_01 »

na vytvorenie USB boot inštalátora použi radšej priamo Windows Media Creation Tool https://www.microsoft.com/sk-sk/software-download/windows10
masar

#21 Příspěvek od masar »

BootIt Bare Metal (BBM) má několik výhod nad ostatními - jeho velikost je necelé 3MB, lze ho dostat na klíčenku pomocí Rufusu (právě vyzkoušeno) a bootuje bleskově. Hotový obraz pro Rufus jsem upnul tady. Spustí se rovnou do správce disků.
Kromě správy disků disponuje několika dalšími užitečnými nástroji, multiboot manažerem, zálohovacím programem Image For DOS a j.
Pro opravu a údržbu při podobných "havárkách" vřele doporučuji.
:wink:
Přílohy
bbm.png
bbm.png
Hape
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Hape »

Také dám jeden tip.
Kdysi, když jsem více experimentoval s PC a potřeboval jsem upravovat oddíly na HD, jsem si oblíbil GParted Live.
josef_novak

#23 Příspěvek od josef_novak »

Úplná pecka by bylo DVD od Strelce, nemá to sice 10MB, ale je to super :)
Přílohy
strelec.png
strelec.png
masar

#24 Příspěvek od masar »

Upravené a o BBM doplněné Strelcovo USB používám. Poslední verzi lze stáhnout přímo na jeho stránkách tady.
:wink:
Mikras
Kontaktovat uživatele:

Formátování SSD - Vyřešeno

#25 Příspěvek od Mikras »

Dávám přednost jednoduchosti před složitostí. U toho Střelce bych nevěděl, co vybrat :-D a nevím, jestli by se to v tak starém NB vůbec spustilo. Ale jinak pěkný.

Použil jsem ten příkaz "sudo blkdiscard -v /dev/sda" a povedlo se to smazat. Nicméně, ta instalačka Win 10 stále hlasila tu chybnou obrazovku. A bootovací fleška s Win 7, které v tom NB původně byly nechtěla bootovat. Přitom ten Linux Mint byl udělaný stejným SW, jako ty 7my. Nakonec jsem si stáhl poslední verzi RUFUSe, udělal novou instalačku a pak už vše proběhlo korektně. Akorát to neidentifikovalo WiFi kartu a přesvědčuje mě, že je to BT. Ale s tím si už poradím.

Takže díky všem a je vyřešeno.
Naposledy upravil(a) Mikras dne 19 dub 2024, 15:42, celkem upraveno 1 x.
josef_novak

#26 Příspěvek od josef_novak »

Takže s funkční instalačkou Win10 by to šlo taky, tím pádem vše ostatní je zbytečně navíc. Karty jsou většinou kombinované, tzn. WiFi + Bluetooth dohromady.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“