Nabíječka bateríí Einhell BT-BC-22

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#16 Příspěvek od Celeron »

Jsem nohama na zemi. Pokud to je tedy NPN SS8050 s nohama EBC a trandy jsou osazeny dle fotek, tak znovu opakuji, že proti schematu mají prohozený E a C.
Před chvílí jsem mluvil s mi-ro, který měl několik těhle nabíječek na stole a ten mi tvrdí, že jeden je NPN a druhej PNP. Tak si pak z informací vyber. :(
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
samponek

#17 Příspěvek od samponek »

To mě připomíná KF423 a BF423, rozdíl je jenom v K a B, ale vývody jsou jinak.
masar

#18 Příspěvek od masar »

Celeron píše:Před chvílí jsem mluvil s mi-ro, který měl několik těhle nabíječek na stole a ten mi tvrdí, že jeden je NPN a druhej PNP...
Na stejném pcb, se stejně rozmístěnými ostatními součástkami, si nedovedu představit funkční zapojení.
Naopak:
Že se S8050 vyskytují v obou polaritách, je známo.
Že mají S8050 prohozené vývody C a E, je známo.
A hlavně, když se podíváš na to schema, je funkční.
Nešťastníče...
:wink:
Přílohy
AFEN.png
AFEN.png
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

masar píše:Že se S8050 vyskytují v obou polaritách, je známo.
Že mají S8050 prohozené vývody C a E, je známo.

Možná tobě. Kdybys mi podal tyto informace už v sobotu, tak jsi mi ušetřil kupu práce a pár mých a tvých psaní do vlákna.
Že jsou S8050 v obou polaritách jsem si našel včera, že mají proti datašítu prohozený C a E je pro mě absolutní nóvum. Kde bych to asi měl zjistit?

Takže zapojeno podle schematu, s KC639 nabíječka maká jak má, jen nastavit vypínací napětí. Jo a ještě byla divná jedna dioda v grécu. Na analog multimetru odporově dobrá, ale na DC fástonech nebyla jedna půlvlna. Dal jsem jinej 50A můstek a je to v cajku. Ta dioda v můstku je zajímavá, asi do proudu 0,5A se chová mravně, nad se přeruší. To jsem taky ještě neviděl...
Díky za opožděnou info.
Naposledy upravil(a) Celeron dne 18 črc 2024, 12:45, celkem upraveno 1 x.
Jirka

rnbw

#20 Příspěvek od rnbw »

S8050 je vzdy NPN. Mate niekto dokaz o opaku?
PNP je SS8550.
Celeron

#21 Příspěvek od Celeron »

Jo, sice né fyzickej ale podle PRC datašítu ano. https://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/33773/WINGS/S8050.html
Jirka

masar

#22 Příspěvek od masar »

Celeron píše:...Kdybys mi podal tyto informace už v sobotu, tak jsi mi ušetřil kupu práce a pár mých a tvých psaní do vlákna...
Na fotce rozložení součástek, který jsem postnul v sobotu, jsou dané nectnosti S8050 jasně patrné. Asi sis toho nevšiml.
Přílohy
S8050.jpg
S8050.jpg
Celeron

#23 Příspěvek od Celeron »

Je hotovo, nastavení do topnýho odporu, na kterým dalším zdrojem přes diodu simuluju napětí baterky jsem nastavil vypínací napětí.
Až teď dodatečně jsem zjistil, že před čtyřmi lety tu byla řešená podobná nabíječka Alpin, jen slabší, 10A. Trochu mě mrzí, že ti, co to tu řešili se neozvali. Nebudu je jmenovat ale stále tu jsou. Buď to čtou Bastlírnu selektivně, nebo jsou na dovolený s jinejma zájmama nebo prostý podpokličkizmus?
Jirka

Celeron

#24 Příspěvek od Celeron »

masar píše:Na fotce rozložení součástek, který jsem postnul v sobotu, jsou dané nectnosti S8050 jasně patrné. Asi sis toho nevšiml.

No nevšiml, protože tahle deska je jiná než moje. Je tam navíc transil a trandy jsou otočený. Já tam mám tu co sem dal fotku PatrikVarga.
Jirka

masar

#25 Příspěvek od masar »

Myslím, že se s tím "podpokličkizmem" mýlíš.
O tom, že máš na desce S8050 jsi se pochlubil teprve dnes v noci, ale já jsem o tom měl vědět už v sobotu, viď?
Celeron píše:No nevšiml, protože tahle deska je jiná než moje. Je tam navíc transil a trandy jsou otočený...
Tak to se ti povedlo.
Naposledy upravil(a) masar dne 18 črc 2024, 13:36, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#26 Příspěvek od rnbw »

V tom cinskom "datasheete" niekto zabudol prepisat PNP na NPN.
masar

#27 Příspěvek od masar »

Abych Celeronovi příliš nekřivdil - k jeho dezorientaci zřejmě přispěla chybná dokumentace výrobce Einhell (zveřejnil zde patrikvarga a já), kde návrh děr a popis odpovídá BC337, ale kreslíř nakreslil pouzdra TO-92 podle S8050, zřejmě podle již osazené desky. Tak už to u firem chodí...
----
No a abych příliš nekřivdil ani výrobcům S8050, přikládám ještě tento obrázek:
Obrázek
Celeron

#28 Příspěvek od Celeron »

Ale vzniklo to jinak. Na plošáku jsou oba trandy vývody do trojúhelníku s orientací známou třeba z KC507 nebo KF507. Jenže pak najdeš na internetu 10 fotek, který mají bázi ohnutou na druhou stranu toho trojúhelníku a trand má D pouzdro otočený o 180 °. Takže vypukne podezření, jestli to není PNP a navíc zrovna náhodou narazíš na výše odkázaný datašít, kde je napsáno že S8050 je PNP. No a zmatek je na stole. Kdo by tušil, že existují a jak vidno v nemalým množství S8050 s prohozenejma vývodama C a E proti datašítu.
No hlavně že to chodí.
Jirka

samponek

#29 Příspěvek od samponek »

S8050 z číny, kterých je asi nejvíc má EBC
Přílohy
S8050.jpg
S8050.jpg
masar

#30 Příspěvek od masar »

Šampónku, to je krásný obrázek.
Jenom mi v tvých rukou připomíná tu zakázanou kalkulačku na školách. Umožňovala žákům neumět počítat.
"Osahat" neznámý tranzistor a určit jeho vývody bylo běžným úkolem pro ohmmetr a někoho, kdo měl představu, jak tranzistor funguje.
Viz tvůj "převodník úrovně" v jiném vláknu.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“