DC motor na impulzný zdroj

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
HF_Tech

#16 Příspěvek od HF_Tech »

Ona je jedna velice jednoduchá možnost upravit ten síťový zdroj, aby se plynule rozjel podle toho co motor dovolí. Stačí přidat RCD člen do správného místa regulační smyčky, ale vyžaduje to určité minimum znalostí, což tazatel očividně nemá. Nerad bych ho měl na svědomí.

Jednodušší a bezpečnější je úprava regulátoru. Tam hrozí maximálně shoření mosfetu. Jenom se člověk musí snížit k tomu vzít lupu a obreslit schéma. Ale to je moc práce a není to taková zábava jako ničit součástky vypouštěním dýmu :roll:
jankrizan

#17 Příspěvek od jankrizan »

Regulátor obsahuje 555-ku, vykonovy mosfet, schema klasická, akych je na nete milion, neoplatí sa upravovať malu dosku z ali... postavím radšej novú, je to jednoduchšie. Ja ten minimum znalostí mám určite na úpravu zdroje, mám totiž 40-ročnú prax v elektronike, ale zdroj je nový v záruke kúpeny pred týždňom, tak ho určite nebudem upravovať, len som chcel nejaký medzičlánok medzi zdroj a motor.
dred

#18 Příspěvek od dred »

Mám spravený PC zdroj na napájanie "stolovej" uťahovačky pofidérneho najlacnejšieho typu asi z Tesca, len so sériovým odporom z výhrevnej špirály...
Zdroj predtým nebol ochotný spolupracovať so "záberovým" prúdom uťahovačky a vždy "vysadil"... Nič som nemeral, ani neprepočítaval... len som "nejakú" dĺžku toho odporového drôtu z 1000W špirály cez krokodílky "najustoval" , aby sa pri pri zapnutí uťahovačky zdroj nevypol...Funguje už minimálne 15 r. a musím dávať bacha, aby motor pri preťažení nezačal dýmiť :lol: Tých "pár" voltov úbytku na tom sériovom odpore pod max. záťažou nie je vôbec obmedzujúci..Hlavicu v ruke neudržím - krútiaci moment je vysoký... a že sa ten odpor vtedy rozsvieti do červena ?? Aspoň viem, kedy dosť :lol:
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“