kondenzátor - kapacita a napětí ?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Jindra2

#16 Příspěvek od Jindra2 »

rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

Aku chybu to ukazovalo?
PotPalo

#18 Příspěvek od PotPalo »

Raz som niekomu opravoval dosku od kotla, a boli tam tuším 3 relátka. Jedno som menil, ostatné boli čisté a ako nové (mali priesvitný kryt), ale pri zopnutí mali nezanedbateľný odpor. Dali sa pekne otvoriť a kontakty vyčistiť. Pri starej kvalitnej elektronike je porucha väčšinou v mechanických súčiastkach.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
decmen

#19 Příspěvek od decmen »

Kouknu i na ta relátka.
Chyba byla E0.
Dík, nechci kupovat novou desku za 10 kKč, to je 1/3 ceny celého nového kotle.
Kondy už jsou na cestě , jen ten tantal nevím, zda jde zaměnit za normální elyt. Je to tedy 10uF/10 V ? Co to značení "920" na posledním řádku?
HF_Tech

#20 Příspěvek od HF_Tech »

Na ten tantal, pokud není ve zkratu, raději nesahej.

Ten modrý kond je u zapalování. Nabijí se přes odpor na vysoké napětí a pak se tyristorem vybije přes to VN trafo. Na této pozici jsem ještě neviděl vadný. Většinou odejde trafo na nějaký mezizávitový zkrat, že přestane házet jiskru nebo se může prorazit spínací prvek hned vedle trafa.
Pokud má kond kapacitu +- v toleranci, tak v něm problém nebude.
ondraN

#21 Příspěvek od ondraN »

Tantal jde nahradit jiným tantalem, nebo kombinací low ESR elektrolytem s paralelní 100n keramikou a nebo MLCC keramikou s napětím alespoň dvojnásobek, co má tantal.
HF_Tech

#22 Příspěvek od HF_Tech »

Věř tomu, že tantalem to není.
S největší pravděpodobností při chybě E0 odešel jeden z hliníkových elytů uprostřed desky nebo jeden z těch šedých svitků. Vedoucí si pak zbytečně odpájením nakurvil i ten modrý, kterému původně vůbec nic nebylo.
Kdyby hned na začátku dal fotku desky, tak by si ušetřil spoustu času a už mohl topit.
decmen

#23 Příspěvek od decmen »

Mám potíž v tom, že nemůžu nikde najít zdroj na 4ks kondenzátorů 4,7nF/250V s rozměry, aby se mi vešly do desky. Vypájené svitky mají rozměry 18x5x11 mm, větší se tam nevejdou, ty staré mají kapacitu kolem 4,2 nF. Ten tantal jsem nechal v desce, Zajícometr ukázal 3 Ohmy.
Neválí se někomu 4ks v šuplíku ?
Přílohy
PIC007.JPG
18*5*10 mm
18*5*10 mm
decmen

#24 Příspěvek od decmen »

Zeptám se ještě jinak, bez znalosti zapojení asi zbytečně: jak moc je kritická hodnota 4,7nF ? A šlo by použít 5,6nF/250V , např.: tento
PotPalo

#25 Příspěvek od PotPalo »

Pri kondenzátoroch je bežná tolerancia z výroby +/- 10%, a niekedy dokonca až 20%. Záleží na návrhu a či s tým návrhár aj počítal. Pri mínus 10% je to 4,23nF ktoré tam mohli byť už z výroby.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
decmen

#26 Příspěvek od decmen »

Hlášení: včera přišly poslední kondenzátory. Zapájel, zkontroloval opticky celou desku, sesadil kotel dohromady a zapnul. Rozběhlo se čerpadlo a kotel okamžitě spadl do chyby E0 jako předtím, takže kondama to nebylo, ten tantal jsem neměnil.
Tak jsem se dohodl s plynařem na dodávce nového kotle v lednu 25.
Jen řeším malé dilema, zda zůstat u atmosféry nebo překopat na kondenzační.
Mám na to měsíc. Cenový rozdíl necelých 20 kKč ani tak moc neřeším.
Pamatuje si někdo, kolik jste ušetřili na spotřebě plynu při přechodu na kondenzát ?
jasnap

#27 Příspěvek od jasnap »

Já ušetřil hodně, ale přecházel jsem z Gazexe s tragickou účinností. Pokud znáš účinnost toho Junkerse, tak si to můžeš spočítat. Kondenzáky mají asi 107 procent. Taky jsem musel vyměnit programátor, protože to spolu nechodilo, starý spínal v dvouminutových cyklech a kondenzák se ani nestačil rozběhnout.
Naposledy upravil(a) jasnap dne 04 pro 2024, 12:36, celkem upraveno 1 x.
ransom

#28 Příspěvek od ransom »

Doma plyn nemám, ale motal jsem se před časem kolem rekonstrukce kotelen pro jednu fabriku v okolí. Dávaly se baterie tří až čtyř stejných kondenzačních kotlů o cca 30kW. Úspora po topné sezóně prý byla docela zajímavá. Z komínků šel jen vlažný vzduch, ani ne pára. Asi bych do toho šel.

Můj šéf má na svůj dům kotel ještě navíc s hořáky obrácenými vzhůru nohama (plamen hoří směrem dolů). Při regulaci výkonu se tak dá udržet mnohem menší plamen, aniž by se utrhnul. Udělá to ještě větší úsporu, kotel nemusí pořád zapalovat a zhasínat. Akorát takovej kotel stál už dvojnásobek.

À propos... Nepsal Šamponek, že stačí vyměnit kondenzátory?
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
ondraN

#29 Příspěvek od ondraN »

Před pár lety jsem měnil starý Protherm 24kW za kondenzák. Další topné sezóny spotřeba o cca 10% méně a díky ekvitermní regulaci i lepší tepelný komfort. Dnešní kondenzáky už nemají nerez spalovací komoru, tak mají daleko větší spolehlivost a životnost než staré kondenzáky. Mám na baráku 2x Baxi(6 a 7 let) a zatím bez problému. Navíc má uzavřený spalovac prostor výhodu, že není možnost úniku splodin hoření do mistnosti.
decmen

#30 Příspěvek od decmen »

No, dostal jsem nabídku na tenhle Bosch GC2300iW 24 P a už vzhledem k tomu, že tam je deklarovaná snadná připojitelnost na lištu po starém Junkersovi, tak do něj asi půjdu.
Jen musíme vydržet do ledna, chápu že se 2 týdny před svátkama nikomu do takové akce nechce - mně teda taky ne :D
Odpovědět

Zpět na „Součástky“