Král Merkuru a M3,5

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od jezevec »

ransom píše: ...Hřídelky byly z kulatiny 4mm. To de facto určuje díry v dílech. A šroubek M3,5 jde do 4,1 mm díry přeci jen líp než M4. Pro dětské ručičky.
Nemáš tak úplně pravdu, hřídelky měly a mají 3,8mm, čtverka kulatina tam vlezla jen při oloupání barvy a obroušení tyčky šmirglem, zrovna tak šroubek M4 tam narveš jen násilím.
Balt76

#17 Příspěvek od Balt76 »

Já ještě coby dítě na půdě ve starým bydlišti našel nekompletní krabici asi Merkura a tam v kelímkách byly šroubky M3. Pamatuju, že všechny díly byly jaksi o chlup menší. Hřídelky menší průměr, díry v dílech o něco menší, díry neseděly na díry dílů Merkura, co jsem dostával od Ježíška. Ale jinak to bylo nemlich to samý. Akorát jsem byl tenkrát zklamanej, že je to rozměrově nekompatibilní s Merkurem. Dodnes nevím, jestli to byl nějakej Merkur staršího data výroby nebo něco jinýho, možná i z ciziny.
Sendyx

#18 Příspěvek od Sendyx »

Já měl nějakého velkého Merkura, kde byly šroubky M3,5 s vypouklýma hlavama a zápustné M3.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
jenicek

#19 Příspěvek od jenicek »

bu2520

#20 Příspěvek od bu2520 »

Kdo ví jestli ty šroubky neměly to nejjednodušší vysvětlení. Protože se málo používaly byl jich na trhu dostatek. Protože centrální plánování a hračky byly až daleko za kanóny a průmyslovou technikou.
kejki

#21 Příspěvek od kejki »

Možná by sis měl opravit dataci vzniku https://cs.wikipedia.org/wiki/Merkur_(stavebnice)
maxijaroslav

#22 Příspěvek od maxijaroslav »

To Balt76:
Také to mohlo být cosi z NDR, vzpomínám si, že jsem kdysi koupil balíček "náhradních dílů ke kovové stavebnici" - hřídelky, pružiny, kolečka a několik plechových dílů - ale bylo to neslučitelné s Merkurem, plechy byly snad nerez a hřídelky byly tenčí. Podle popisu to bylo právě z NDR...
rnbw

#23 Příspěvek od rnbw »

Povodne Meccano ma diery vzdialene 1/2" (1,27cm).
Okrem Merkuru (ten ma 1cm) boli aj ine klony, napr. sovietske. Niektore dodrziavaju povodne palcove rozmery, ine su metricke.
ransom

#24 Příspěvek od ransom »

Ta dederonská stavebnice se k nám dovážela, vídal jsem ji v hračkárnách. Měla nelakované díly.
https://aukro.cz/2x-stavebnice-construc ... 7069127970

Pak jsem někde na půdě vyhrabal krabici dílů hodně podobných Merkuru, ale byly tenčí, v jiných barvách, s jinou roztečí a z duralu. To už tedy netuším co bylo.

Jezevec: Trvám na hřídelkách 4mm. Malinko menší průměr byl použitý u některých konkrétních dílů v Merkuru elektro. To ale byla kulatinka mosazná a sloužila jako kontakt nebo elektroda k různým pokusům.
Já jsem se těch hřídelek později jako starší dorostenec docela napoužíval (Merkura jsem doma nakřečkoval snad půl metráku), a to už jsem měl i šupleru.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
BOBOBO

#25 Příspěvek od BOBOBO »

Doufal jsem , že moji rovesníci ještě pamatují původní Merkur , ten měl šrouby 4ky a odpovídající otvory . Jelikož jsem k novému podědil ještě starý , tak to vím . Díly nepasují , inu byly pro ty 4ky . V novém merkuru byly i osky 3,5 .
Killroy
Moderátor

#26 Příspěvek od Killroy »

Takový nějaký DDR "Merkur" jako je v odkazu mi tam kdysi rodiče koupili a byl jsem dost zklamán, že to nebylo kompatibilní s Merkurem co jsem měl doma.. :(

Jinak BOBOBO má pravdu, ty první Merkury mají M4 a 4mm hřídele. Pouze zubatá kolečka a ty řemeničky měly pro upevnění na hřídel menší závity s menšími šroubky.
Naposledy upravil(a) Killroy dne 14 lis 2024, 13:15, celkem upraveno 1 x.
BOBOBO

#27 Příspěvek od BOBOBO »

trojky ...
Yarda1

#28 Příspěvek od Yarda1 »

Kdyby o tom někdo nevěděl:
http://merkur.🤐.cz/10uvod.php
Přílohy
merkur.JPG
merkur.JPG
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Charos

#29 Příspěvek od Charos »

Šrouby M3.5 jsou i v zástrčkách a zásuvkách na kabel ELEKTROPRAGA, nyní ABB, acidurkách atd.

Stavenici z NDR jsem taky měl, díly byly asi niklované
DukeNuke

#30 Příspěvek od DukeNuke »

Merkur bylo moje dětství. Zkoušel jsem kdeco. A když jsem dostal malý motorek, bavil jsem s ještě víc. Před několika lety jsem byl v Polici, muzeum jsem prošel a koupil si stavebnici hasičáku - složený exemplář mám na poličce. A asi nejslavnější použití - Wichterle .
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“