Zdroj na bázi G400- problém.

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od jezevec »

To mě taky napadlo, ale dal jsem tam NE5532 a je to stejné.
Myslím si, že problém bude, jak psal masar v nízkém napájecím napětí OP1, večer to zkusím opravit.
Ještě sem dám obrázek předního panelu, foceno ještě před dokončením.
Přílohy
1711557260005b.jpg
1711557260005b.jpg
Dumitru
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Dumitru »

Alebo zníž referenčne napätie.

Veľmi pekne :) teším sa pcb :) :P
ransom

#18 Příspěvek od ransom »

Vpravo pod výstupem sedmisegmentovka s popiskou 5V plovoucí, to je co?

Jo, už to vidím ve zdrojový části.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jezevec »

jezevec píše: ...Myslím si, že problém bude, jak psal masar v nízkém napájecím napětí OP1, večer to zkusím opravit.
Tak mě napadlo, že v tom problém nebude, když jsem to zkoušel, bylo na výstupu cca 6V, takže se to nižší napětí nemohlo projevit. Na vstupu OP3 bylo jen cca 3V.
Ale každopádně to napájení opravím nebo snížím referenci na 10V.
masar

#20 Příspěvek od masar »

jezevec píše:Jiné řešení, pokud nechci další bočník v kladné větvi, mě nenapadá...
Jednoduchý způsob kompenzace je např. v dalším využití plovoucího zdroje +5V, který je "opřen" o výstupní zem.
Podobně by bylo možné využít i větve -5V. Pokud by vadilo "plavání" kompenzačního proudu, lze použít ušetřený OZ na tomto místě jako zdroj proudu.
:wink:
Přílohy
kompenzace.png
kompenzace.png
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od jezevec »

Takže zvýšení napájení OP1 nepomohlo. Když to shrnu, zkusil jsem náhradní zdroje 13V, -5V, vyřadit podepření reference a zvýšení napájecího napětí OP1, všechno bez efektu. Taky jsem kontroloval zapojení DPS, nenašel jsem chybu.
masar

#22 Příspěvek od masar »

Asi to nesouvisí, ale musím se zeptat: Indikátor nastaveného proudu zobrazuje hodnotu nastavenou potenciometrem P4. Napětí na P4 vůči vstupní GND ale "plave" s výstupním proudem (s úbytkem na bočníku), což by se mělo projevovat na zobrazeném údaji. Je to tak?
Pokud se zvlnění/kmitání objevuje jen v režimu proudového omezení, tvoří celou regulační smyčku oba dva OZ (OP1A+OP3A), kde OP3A má 2x menší zesílení, než u G400. Není v tom ten "zakopaný pes"?
A R33 je nějaký "relikt"?
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od jezevec »

S tím indikátorem máš pravdu, spodní konec P3 přepojím na výstupní 0V potenciál. Díky za upozornění.
Zatím mě to kvůli tomu zvlnění neukazuje přesně, v obvodu přepínače proudového rozsahu je i zesilovač pro ručkový MP a to zvlnění eliminuje spodní rozsahy A-metru. Takže proudové rozsahy i jejich indikace jsou jen přednastaveny na stole a jemné dostavení dělám až u funkčního zdroje.

Nejhorší na tom je, že předchozí funkční zdroj se lišil od tohoto jen doplněním časovacího obvodu, indikací proudového omezení, nahrazení zdroje -5V měničem a napájením OP1 z 13V zdroje.
R33 není osazen.
Ještě pro přehled doplním schéma přepínače A-metru.
Přílohy
Zdroj G4023 automatika.JPG
Zdroj G4023 automatika.JPG
masar

#24 Příspěvek od masar »

Je to krásné, ale je to strojovna. Stejnou práci přepínače by zastal MCU s jednodušší bižuterií.
Dumitru
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Dumitru »

8O 8O 8O 8O 8O

To dalo ale práce toto všetko vymyslieť klobúk dolu čím ďalej tým viac ma zaujíma ako to vyzerá vnútri zdroja
:twisted:
samec

#26 Příspěvek od samec »

Väčšia frajerina by bola zbastliť do analogového meraku prepínateľnú stupnicu z elektronického papiera. :wink:
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od jezevec »

Samec: co ti brání?
Jinak, zbastlil jsem si obvod proudového omezení na destičce a připojil místo původního a projev je stále stejný, takže tento obvod to nedělá.
masar

#28 Příspěvek od masar »

Jenže ten obvod sám o sobě je jen polovina regulační smyčky, druhou polovinou je napěťový zesilovač/regulátor. Asi bych se zaměřil na zkoumání toho záhadného 150Hz-ového průběhu (synchronní/asynchronní, tvarový průběh, závislost na různých nastaveních obou regulátorů atd.).
Např.: Je amplituda zvlnění přímo úměrná velikosti nastavení omezení proudu? Jaký je průběh při "nasazování" zvlnění (přechod U/I režim)...
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od jezevec »

Jasně, to já jen, že to bylo jednoduchý udělat náhradní obvod a vyzkoušet.
Rozhodl jsem se radši navrhnout novou desku s pozměněnou topologií.
Deska je pro součástky v smd a tak spoje moc experimentování nevydrží.

Ano, amplituda závisí na velikosti omezení proudu a začíná to jako nabíjecí křivka kondenzátoru.
masar

#30 Příspěvek od masar »

Mám pocit, že příčinou je způsob rozdělení hlavního zdroje na dvě poloviny a způsob jeho blokování. Těch 150Hz tomu napovídá (100Hz + 100Hz s fázovým posunem). Vyzkoušel bych vliv odpojování některých filtračních kapacit, např. C4 na tvar zvlnění.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“