chlazení CPU 486

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
xsc

#16 Příspěvek od xsc »

Nemyslím si, že je potřeba dávat foto. Prostě má staré PC z 90. let a v něm starý procesor. Žádné embedded zařízení, nic nového.
lesana87

#17 Příspěvek od lesana87 »

Nevím, jestli třeba jednodeskáč z roku 1997 označit za nový, ale když nemyslíš, tak já taky nebudu.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od forbidden »

Na mý 486DX4@100 mám tento relativně velkej i s větrákem.
Původně jsem to měl bez větráku, ale zahříval se docela slušně. Ne, že bych na něm neudržel ruku, ale proč ho trápit.
Je přilepenej teplovodivou oboustrankou.
Přílohy
chladič.jpg
chladič.jpg
judeware

#19 Příspěvek od judeware »

A je-li ventilátor chladiče napájený "přes odpor", či alternativně pěti volty (pokud je jistota, že se po náběhu napájení roztočí), hluk je minimální a životnost navěky. :) Ale existovaly i extra vysoké pasívy (s výškou delší, než strana podstavy), které mnozí odvážlivci (obvykle doma stavěných PC) používali i bez jakéhokoli odtahu (typicky u P1/100..166). Někde ho mám schovanej. :D
jardafiala

#20 Příspěvek od jardafiala »

Tak nějak si vzpomínm, že bylo běžnou praxí procesor přetaktovat, použít chladič s ventilátorem a servis nefunkčního PC spočíval ve výměně zadřeného ventilátoru.
pocitujlasku

#21 Příspěvek od pocitujlasku »

samec: ono aj samotna bedna bola navrhnuta tak, aby vzduch prudil aj cez chladic procesora. Vykon nebol az taky velky, takze stacilo aj slabe prudenie
Ventilator mali urcite prve pentia, tie mali rovno na sebe nalepenu klietku, kde sa umiestnoval a mal len malicky pasivny chladic. Niekde doma este mam svoje prve pentium P133MHz
No vidis, a tak si sa bal
rnbw

#22 Příspěvek od rnbw »

Nalepeny chladic mali len keramicke Pentia predavane ako box. Videl som ich len par. Vacsinou sa vyskytovali "hole" procesory a chladic pripevneny normalne sponou o socket.
lesana87

#23 Příspěvek od lesana87 »

Hrábla jsem do krabice a malá ukázka 486tek. Je vidět, že větrák vyžaduje až 120MHz verze, 100MHz verzi stačí pasiv (a je to verze z doby před Win95). I Intel DX2 66MHz ve variantě Overdrive má jen (napevno nalepený) pasiv.
Přílohy
486ky.JPG
486ky.JPG
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od jjilek »

Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek
Na fotu jsou jen 3V verze od AMD. Ty berou málo. Intel i AMD na 5V se zahřívá víc.
lesana87

#25 Příspěvek od lesana87 »

Dotaz byl na 3V 486 DX4 100MHz.
judeware

#26 Příspěvek od judeware »

Už to tu většinou padlo, přesto ze své praxe dodávám, že jsem to v reálu vídal takto:
• do Am486 DX-33 -> vždy nahoře bez
• DX-40 & DX2-50 -> nahoře bez, ovšem někdy alibisticky s nalepeným pasivem
• DX2-66/DX2-80 -> nahoře bez / pasiv, častěji ovšem pasiv /pasiv, výjimečně pasiv / chladič s větráčkem
• DX4-100..133 -> nejčastěji s větráčkem ve stylu raných Pentií

Záleželo na tom, jak se k tomu stavěli výrobci počítačů (bez ohledu na doporučení, vytištěné na povrchu CPU). Pasivy nejroztodivnějších tvarů tehdejších značkových desktopů (myšleno ležatých IBM/Compaq apod.) nemá cenu zmiňovat, záleželo na uspořádání bedny.
Nakadah

#27 Příspěvek od Nakadah »

Je to Intel 486 DX4 - 100Mhz na 3,3V. Výrobní proces 500nm, 16kB L1 cache. Aspoň co si pamatuju z hlavy. Rozchodil sem mou starou 486ku, co mi ležela >20 let ve skříni, prostě sem si řekl proč ne. Na zákl.desce sem klasicky musel vyřešit RTC obvod ODIN 12C887A, resp. jeho vybitou 3V CR1220 uvnitř. Protože s vybitou baterkou nejde uložit nastavení BIOSu a po každým restartu se všechny HDD vynulují na NONE. Takže rozdlubat obal na bordel + držák baterečky + RTC obvod 12C885 uvnitř. Vytisknout nový držák baterky, použít původní plechové kontakty, připájet zpět na 12C885 a držák na něj přilepit (baterka se teď dá vyměnit vysunutím).

No na CPU je nějaký pidi chladič s větráčkem 40x40 s úplně vymletým ložiskem. Za chodu ten chladič ani není moc teplý, tak mě prostě zajímá jestli by to CPU zvládl bez větráčku s pasivem a nebo třeba úplně bez? To asi ne...Mohl bych jen vyměnit větráček nakonec, ale zase dělá to hluk celkem a úplně mi stačí ten 1,7GB disk jak hlučí. Holt už sem úplně odvyknul s těmi SSD disky v moderních PC a kdy se větráky jen převalují a nebo vůbec.
pocitujlasku

#28 Příspěvek od pocitujlasku »

teoreticky, ak mas miesto, tak nechat na cpu len pasiv a vedla neho dat nejaky vacsi a stiahnut mu napatie na 7V, nech len tak prefukuje.
Pripadne mozem pozriet, ci nemam nejake 40x40 ventilatoriky, ale asi ich bude potrebne rozobrat a vycistit.
No vidis, a tak si sa bal
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od jjilek »

Nakadah píše:
No na CPU je nějaký pidi chladič s větráčkem 40x40 s úplně vymletým ložiskem. Za chodu ten chladič ani není moc teplý, tak mě prostě zajímá jestli by to CPU zvládl bez větráčku s pasivem a nebo třeba úplně bez? To asi ne...Mohl bych jen vyměnit větráček nakonec, ale zase dělá to hluk celkem a úplně mi stačí ten 1,7GB disk jak hlučí. Holt už sem úplně odvyknul s těmi SSD disky v moderních PC a kdy se větráky jen převalují a nebo vůbec.
Dej fotku stávajícího větřáčku. Pokud bude nový v pořádku, jde z něj jen nepatrný šum. Asi ještě nějaký 40 x 40 najdu. Pokud pasiv nebude ofukovaný společně např. od zdroje, tak to v létě nebude ono.
Nakadah

#30 Příspěvek od Nakadah »

No chladič vypadá takhle. Včera jsem hrál nějaké staré DOS gamesy, sahal na chladič a nebyl ani pořádně teplý.
Obrázek
A kdyby někoho zajímala oprava RTC obvodu tak pár fotek.
Obrázek
To co zůstalo na obvodu 885 je krystal. Zalívací hmota nahřátá nad 150°C se dlubala snadno.
Obrázek
Obrázek
Pak už jen vytisknout držáček, dát novou baterku, naletovat nožky, nahoru přilepit původní označení.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“