Nejde obraz

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Návštěvník

#16 Příspěvek od Návštěvník »

Co je to RKS?

Zabýval jsem se tím stabilizačním obvodem, vyměnil jsem tam všechny tranzistory, ale nic - už se v tom někdo vrtal, protože tam místo ruskejch jsou teslácký tranzistory. Je to tak zvláštně řešený, že všechen proud jde přes žárovku a paralelně k ní je tranzistor, který by se měl při menším napětí než 10,5V začít otvírat. No ale otvírá se už dřív, ale to teď nehodlám řešit. Celý jsem to napojil na zdroj a nastavil jsem 10,5V (odběr asi 0,5A). A obrazovka už jeví jakési známky života - funguje nastavení světlosti. Obraz však pořád nikde. Tak kde je chyba?
Frenky

#17 Příspěvek od Frenky »

xyz
Naposledy upravil(a) Frenky dne 12 bře 2007, 00:48, celkem upraveno 1 x.
Návštěvník

#18 Příspěvek od Návštěvník »

Frenky píše:Jenom slabá obrazovka ?? Změž si proud

Prosím rozveď to. Nějak jsem to nepochopil.
Frenky

#19 Příspěvek od Frenky »

Nějaký přístroj snad máš...proudy obrazovkou jsou v řádu uA...
změna regulace jasu by se měla projevit změnou Ik/katodového proudu
obrazovky.
U TV Silelis ,hrály léta a dobře,odcházely obrazovky,přestaly svítit,nebo
VN trafa ..stávalo 200,- Kč...takže už se většinou neopravovaly.
Dnes se podobná telka i s vestavěným radiem dá pořídit za 600 - 800Kč..
miroja

#20 Příspěvek od miroja »

Anonym píše:Co je to RKS?

Riadkovy Koncovy Stupen :wink:
Návštěvník

#22 Příspěvek od Návštěvník »

To já vím, že se dá za 800Kč koupit nová, ale já ji chci zkusit opravit.

A ten tranzistor v RKS je někde u trafa?

Jak jsem psal - již lze na televizi potenciometrem nastavit jas (od tmavé po světe šedivou obrazovku), lze i normálně naladit, zvuk je dobrý, ale pořád obraz nikde.
Návštěvník

#23 Příspěvek od Návštěvník »

Takže katoda je připojena přes odpor 2,2ohm, tak jsem na něm měřil napětí 420mV stř. -> 190mA a s jasem se nemění.
miroja

#24 Příspěvek od miroja »

Ked Ti ide jasi obrazovka, tak ten tranzistor v RKSaj trafo budu OK. Bud slaba obrazovka ako to uz tu bolo uvedene alebo nespravne napatie na niektorej elektrode. Co zeraviace napatie? Je OK? Co VN? Mohlo by byt male prave koli tym selenom (velky vnutorny odpor). To by sa prejavovalo tak, ze po pridani jasu sa hodne zavacsuje obraz. Chyba moze byt aj v jasovom kanali - nejaky elyt - bezny problem vyrobkov "Cдeлaиo в CCСP".
Návštěvník

#25 Příspěvek od Návštěvník »

Na první "jasové" desce jsem naměřil 0-38V podle nastavení.
Na vychylovacích deskách jsem naměřil asi 520V a 410V a trochu se to měnilo s knoflíkem ladění. Na vychylovacích deskách jsem žádný proud nenaměřil. Ale všimnul jsem si, že ve spodní části obrazovky je slaboučký bílý proužek, takže to vypadá, že nefungují vertikální desky nebo něco před ní.
Návštěvník

#26 Příspěvek od Návštěvník »

Teda vlastně horizontální :lol:
Návštěvník

#27 Příspěvek od Návštěvník »

No a já mluvím o deskách a myslím vychylovací cívky. Jo a to napětí 520V a 410V není na vychylovacích deskách, ale na těch dalších dvou - ostřících. Trochu jsem to zamotal.
TomasX

#28 Příspěvek od TomasX »

Anonym píše:No a já mluvím o deskách a myslím vychylovací cívky. Jo a to napětí 520V a 410V není na vychylovacích deskách, ale na těch dalších dvou - ostřících. Trochu jsem to zamotal.

To se stane každému :lol:
Hodinky a holínky jsou stejné - obojí se natahuje. :lol:
Doporučuji přečíst knihu TELEVIZNÍ TECHNIKA od ing. Vít a kolektiv. Je sice vydaná v roce 1979, ale to co potřebuješ tam je všechno. Jenom vydrž do konce má 920 stran. :cry:
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
Návštěvník

#30 Příspěvek od Návštěvník »

Takže jsem se to pokusil nouzově napojit na zvukovku v PC a pozoroval signál podle schématu. Zdá se celkem OK až na konec, kde je jinačí než na schématu. Je tam jeden impulz po 20ms ale jakoby tam chybí postupné zvyšování napětí. Tak jsem vyměnil kondenzátory a odpory, které by na to měli mít vliv a stejně nic. Pokud odpojím vertikální cívku, tak se samozřejmě objeví jen vodorovná čára a při připojené je pořád šedivý obraz s bílou vodorovnou čárou úplně dole.
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“