Jaký používáte způsob archivace elektronické formy časopisů

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

Když jsi vytáhl čerta , můžeš ho zničit . Jinak prázdná sláma .
Hill
Administrátor

#17 Příspěvek od Hill »

martinkopp píše:...Knihy mám rozdělené na elektroniku a ostatní, jen té elektroniky je 8GB, takže nějaké řazení je ztrátou času - najdu to podle názvu. Ostatní knížky neřeším už vůbec, stáhl jsem ...archiv knih v češtině ...v nějaké poněkud zmatené adresářové struktuře, ale na přeřazování něčeho takového do své vlastní "knihovničky" přejde chuť i hodně velkého střádala :-) Prostě jsem to nechal tak jak jsem to stáhl a hledám opět podle názvu.
Jojo, taky v tom mám hambinec.
I když ten vznikal hlavně tím, jak se ve Windows postupně nořily adresáře od C:\dokumenty\knihy\** až po C:\Users\jmeno_usera\Documents\archiv_knih\knihy\**, přičemž se jednou ten adreář jmenoval Dokumenty, ale ukládal se, jako Documents... Na externím zálohovacím disku, který už je třetím, a obsahuje první i druhý disk a moje soubory z čtyř starších počítačů, dnes nacházím některé věci víckrát, protože jsem si dal zálohovat složku Dokumenty. Ta je zanořená jednak různě hluboko pod root dir, jednak i v ní může být stejný soubor víckrát pod různými jmény polotovarů. Když na to narazím, porovnám a mažu zbytečné kopie.
No a právě skeny a fotky jsou nepříjemné v tom, že se na ně musím podívat jednotlivě, protože skenovací software si soubory čísluje jednu stránku za druhou, foťák či mobil taky. A což teprve, když jsou tam ty skeny už vyčištěné a zpracované do PNG, což je stav, kdy už dostanou příslušné vhodnější jméno a čísla od 001.
Také je fakt, že jednoznačně zařadit nějaké téma může být docela rébus. A to jsou lidi, kteří to neumí ani v jasných případech tady na fóru.

Jinak, pokud jde o listování v zaarchivovaných časopisech, zrovna včera jsem prohledával červený ročník 1981 a před týdnem ročníky 1972 až 1976. Asi máš pravdu s těmi procenty, jen přiřazení bych ti opravil: dvakrát se do toho nepodívá 99,9 % křečků, syslících od dobrovolníků, kteří tomu dali péči (a ještě možná někomu sáhli na duševní vlastnictví).
Když někdo něco shání, a vím, že to někde mám, v jedenácti případech z dvanácti potřebný soubor najdu a vyvěsím tady. No a ten dvanáctý najdu, až budu hledat něco jiného...
samec

#18 Příspěvek od samec »

Hill píše:pamatuji, jak v tiskárně sazeči a korektoři soutěžili o to, komu se povede nepozorovaně do tisku dostat větší hovadinu...
Skús 5. číslo časopisu Pionýrska štafeta z roku 1990. :wink:
samec

#19 Příspěvek od samec »

Ak je niečo osekané a skomprimované do nečítateľnej podoby, tak sa nikto dobrovoľne nebude týrať listovaním v takom archíve. Riešením gigabajtových skenov je počkať na väčšie a lacnejšie úložiska.

Pozrite sa na https://archive.org/search?query=magazines, čo za blbosti tam zaberajú terabajty dát. Myslím, že amatérske rádio by tam malo byť v kompletnom znení aj s inzerciou vo "FullHD" kvalite. Zaslúži si to.
BOBOBO

#20 Příspěvek od BOBOBO »

Myslíš ? Jsme téměř nulová bublinka a už nás zbylo pár , kdo se tam kdy podívá . Já při věci spíše vzpomínám , co jsem kdy dělal , co jsem si při tom zapamatoval . Ty časáky už jen v jednotlivostech bude někdo číst celé , jako jsme to dělávali my . To do těch některých z knih , tam je to jiná . Takový Černoch bude s vysokou pravděpodobností platný i za 100 let . Věci ohledně elektroniky zastarávají za 5 minut .
ZVUK2000

#21 Příspěvek od ZVUK2000 »

BOBOBO píše: Takový Černoch bude s vysokou pravděpodobností platný i za 100 let . Věci ohledně elektroniky zastarávají za 5 minut .
A kterého Černocha máš na mysli? Cose týče literatúry tak mne napadá třeba kniha "Zapojení s integrovanými obvody". A ta je právě zastaralá.
BOBOBO

#22 Příspěvek od BOBOBO »

Já myslím Pana Černocha , kterého my starší známe , neb jeho biblí jsme mnohokrát bez pc brali do ruk .
Přílohy
p.Černoch.jpg
p.Černoch.jpg
Hill
Administrátor

#23 Příspěvek od Hill »

samec píše:
Hill píše:pamatuji, jak v tiskárně sazeči a korektoři soutěžili o to, komu se povede nepozorovaně do tisku dostat větší hovadinu...
Skús 5. číslo časopisu Pionýrska štafeta z roku 1990. :wink:
V roce 1990 zrovna čerstvě nebyla cenzura, nezavíralo se za to, prostě to už nebyl ten adrenalin, jak převézt "tiskový dozor", tak se totiž před rokem 1990 říkalo cenzuře. Ale aspoň odkaz na to jsi mohl dát.
samec

#24 Příspěvek od samec »

Tak ten časopis snáď netreba predstavovať, ale online som ho nenašiel. Len na aukro niekto predával zviazaný celý ročník a tam j̶e̶ bol nahľad na titulku toho čísla.
Snáď v nejakých knižniciach by ho monli mať v archíve. Pamätám, jak v 5. ročníku na základnej škole doniesla súdružka, pardón už pani učiteľka to číslo do triedy a hodila ho na prvú lavicu. Darebáci, čo sedeli za trest v prvej lavici, aby boli na očiach, ho v momente rozobrali na jednotlivé strany. Tak silne edukačný obsah v ňom bol. A to o predchádzajúce čísla nejavili absolútne žiaden záujem. :P
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“