Jaký používáte způsob archivace elektronické formy časopisů

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

Jaký používáte způsob archivace elektronické formy časopisů

#1 Příspěvek od EKKAR »

Zajímalo by mě, jak máte uspořádaný svoje elektronický archívy. Knížky jsou jasný, klasicky "po knihovnicku" nejdřív autor ve tvaru "Příjmení, Jméno", pak titul a podtitul, případně rok vydání.

Ale časáky nebo sborníky máte v archívu rozdělený jak?

Já pořád váhám mezi rozdělením "Hlavní adresář - titul časopisu" a postupně dál zanořovaný rozdělení na "Dekády", "Ročníky" a v nich "Čísla" s tím, že třeba u Amára mám v každým ročníku podsložky "Červený - hlavní řada" a "Modrý - konstrukční řada". Jenomže pak taky jsou i ročníky, kdy vycházela krom Amára i Praktická Elektronika s svou "modrou" Konstrukční řadou a ještě řada žlutá - "Stavebnice a konstrukce", u kterejch váhám, jestli je mám dávat do stejnýho hlavního adresáře s Amárem, nebo jestli je oddělit do vlastního.

No a pak je druhej způsob, kdy hlavní adresář je dělenej podle "Dekády" případně "Ročníku" a dokonce "Měsíce" a v nich vnořený podsložky s každým titulem extra.

Jak archivujete svoje časáky vy? Záborem úložný kapacity se v podstatě neliší, integrovaný vyhledávání taky nemá problém s obojím. Jedná se mi i o jednodušší vyhledávání duplicit a opačně pozic, kde mi ještě některý čísla chybí.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ransom

#2 Příspěvek od ransom »

Já to mám podle obsahu. Anál, Orál, Fisting...
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

No, tohle by asi spíš zajímalo Dr. Romana Šmuclera v TABU ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
samec

#4 Příspěvek od samec »

Pokiaľ archivuješ len päť časopisov jedného žánru, tak je to v podstate jedno. Ak archivuješ všetko, tak narazíš na problém, napríklad kam zaradiť historické stavby, či do histórie, alebo do stavebníctva. Alebo zistíš, že už je duplicitne tam, aj tam. Preto mám knihy uložené podľa ISBN a časopisy podľa ISSN. Podrobný zoznam s vyhľadávaním mám v exceli, alebo v databáze (SQLite). A aj tak mi systém triedenia a usporadúvania rozhodili niektoré knižné abnormality, takže som to na dlhú dobu odložil a stále mi chýba čas a politická vôľa sa k tomu vrátiť. Teraz svoj voľný čas míňam na kompletovanie zoznamu gramofónových platní Opusu. Všetkých. Podľa čísla platní a podľa čísla matríc. Asi na 90% mám hotovo.
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Hlavní komplikací je, že
- jde o skeny, tedy o obrázky
- ty obrázky jsou upravené tak, aby zabraly co nejmenší prostor na úložišti,
- což vede k tomu, že je kterákoliv OCRka třeba i přečte, ale většinou se spoustou chyb, pak ovšem nemá smysl to cpát do sebevymakanější databáze.
Znamená to vzít obsahy čísel, případně celých ročníků, zpracovat je do podoby odkazů (alespoň na jeden konkrétní sken výtisku, když ne přímo na článek). Ideální by bylo ke každému článku uložit několik kíčových slov.
Dobrá, dá se to zlepšit uložením skenu obsahu ročníku samostatně (to se mi osvědčilo). A, když budu moc hodnej, podaří se mi ten obsah předhodit OCR a nějakou tu chybu rozeznání ručně opravit. Aby bylo aspoň něco pro textové vyhledávání.

Zaznamenal jsem pokusy zavést alespoň evidenci vybraných článků (na Kutilovo, u Belzů, Jirkyweb a dalších), kde jsou alespoň "časopis - řada - ročník - číslo - titulek článku".
Také jsem s tím jednou začal, ale sežralo to strašně času, aniž bych se dostal aspoň k použitelné ukázce.

Pokusy zautomatizovat tento proces, třeba i s pomocí AI, se stále ještě nedaří, ruční práce je na tom stále spousta (odstraňování chyb OCR včetně znaků vyčtených z toho, co mělo zůstat obrázkem resp. výkresem, import obrázků), aby se vůbec ta Anča Inteligentní něco naučila a pak to náležitě spolehlivě udělala sama.

Zůstává ovšem otázka, co s planými budovatelskými kecy nasbíranými za několik desetiletí, které blokovaly vždy nezanedbatelnou část obsahu, často i mezi tím užitečným, a které jsme vesměs nečetli ani tenkrát... Ano, můžeme to prohlásit za dokument doby, nebo to můžeme zahodit. Ale zahodit zase jen ručně.
K tomu "dokumentu doby": pamatuji, jak v tiskárně sazeči a korektoři soutěžili o to, komu se povede nepozorovaně do tisku dostat větší hovadinu, aby ji cenzor v obtahu nerozeznal, a nevrátil. Nejsnadněji to prý šlo u denního tisku, který zítra bude starý. V časopisech se to komplikovalo delší periodicitou, bylo víc času na to přijít. Když se o tom celý měsíc vědělo, hrozilo dost nepříjemné popotahování, například redaktora z tiskárny na pochůzkáře u dráhy...
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Jelikož mám jen "naše " časopisy , tak asi jak originál , ročníky a v nich dle názvu . Mi to stačí .
Přílohy
archiv AR.jpg
archiv AR.jpg
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Tak nějaké odstraňování by mne ani nenapadlo . Jako proč ??? Fakt takové uvažování nemám . Vše je jasný kus historie a nikdo mne nenutí to číst . Před přečtením těchto vět mne nikdy nic podobného nenapadlo . Jako cenzura ?
martinkopp

#8 Příspěvek od martinkopp »

Adresář název časopisu/ročník a nějak smysluplně si pojmenovat čísla. Jakákoliv další struktura je už spíš kontraproduktivní. Stejně se na 99.9% těch časopisů už nikdy nepodíváš. Osobně mám AR někdy od 50let a ty staré ročníky mám jen zazipované po jednotlivých ročnících, protože pravděpodobnost že bych dnes hledal nějaké zapojení ze 70 let je prakticky nulová. Časopisy jako chip, stereo-video a podobné co se zabývají aktuálními výrobky po pár letech mažu, rozplývání se nad možnostmi 10let starého softu je úplně k ničemu, jen to zabírá prostor na zálohách.

Knihy mám rozdělené na elektroniku a ostatní, jen té elektroniky je 8GB, takže nějaké řazení je ztrátou času - najdu to podle názvu. Ostatní knížky neřeším už vůbec, stáhl jsem nějaký cca 70GB archiv knih v češtině kde je přes 50.000 souborů v nějaké poněkud zmatené adresářové struktuře, ale na přeřazování něčeho takového do své vlastní "knihovničky" přejde chuť i hodně velkého střádala :-) Prostě jsem to nechal tak jak jsem to stáhl a hledám opět podle názvu.
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

K těm OCRkům - zrovna ty skeny starších Amár jsou doslova zprasený skenem přímo do čb pdf, že se mi nad nima chce grcat ... Šedá neexistuje, fotky jsou buď černej obdélník, nebo pérovka karikatura, DPS s podkresem osazení nečitelný, rozpiska součástek podložená v originále šedým polem je zas black flack. Jasně, šetřilo se místem, aby se to vešlo na 1 placku, ale že by to bylo nutný zprasit zas až tolik??? Za tu cenu by to aspoň mělo bejt rozumně čitelný ...
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Kdo ti brání ??
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Bořku, jde právě o to, aby to šlo někam upnout ke stažení, a následně, aby se v tom dalo aspoň s nějakým minimálním komfortem vyhledávat.
Jestli na 59 čísel časopisu v barvě a přijatelné kvalitě 300 dpi v PDF potřebuji skoro 3 GB, ani ve 150 dpi se na jedno CD nevejdou, ať čistím, jak čistím, ať černobílé stránky odbarvuji a s obrázky dělám psí kusy (ony štočky se opravdu hnusně skenují a žerou data, zvlášť, když se nedodržoval úhel natočení rastru už při tisku, pět štočků na stránce a každý by potřeboval naskenovat samostatně). Jistě, platím si úložiště, kam to můžu vyvěsit. Ale je toho moc a nechávám to proto jen omezenou dobu, abych mohl vystavit další.
Protože jsme bastlíři, dám přednost vždy schémátkům a konstrukcím vůbec. Zprávy z činnosti Svazarmu a k různým slavným výročím jsou v tomto případě balast dobrý tak leda pro historiky, třeba jako dokument doby(tečka).
Radioamatérský sport? Tam váhám - většina radioklubů má příslušná periodika na dosah a mají kam zanořit ruku, když něco potřebují z minulosti vědět. Tato elita mezi bastlíři tu byla už před Svazarmem, však se také s nimi počítalo i jako s dalšími spojaři ve službách armády, kdyby něco. Zájem o elektroniku nevyužitelnou vojensky prostě nebyl. Tedy až na několik výjimek - čest například Pražákům z 602. organizace, co digitálního po nich léta zůstává. A že to číslo zvěčnili ve svých produktech.
Pro ty kroužky vycházelo něco v AR, případně se tiskly v omezeném nákladu klubové věstníky, a to nejlevnější technikou. Ale v Národní knihovně asi zálohované nejsou.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Jinak to Jardo nebylo na Tebe , ale na Karla , jde to tedy kolem mne , ale v dnešních balících dat by se asi vešlo vše , jen jsem nabádal Karla , ať začne plnohodnotně skenovat . Stejně by vyšlo nejrychleji oskenovat vše a PŘÍPADNÉ potom odmazat .
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

A ty mi to zaplatíš? Dvě-tři ale klidně i pět hodin práce s každým číslem o průměrně 48 tiskovejch stránkách plus obálka, aby to opravdu za něco stálo a hanba mě nefackovala pokaždý, když se na to podïvám ???? Dvacet-třicet ročníků po 12 červenejch a 6 modrejch číslech plus jedna nebo dvě 80stránkový ročenky ????
BOBOBO

#14 Příspěvek od BOBOBO »

Tak o tom neblábol . Já vím nejlépe , že pan Sámo neexistuje . V tom případě tady mlátíš prázdnou slámu .
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Já jsem se ptal na způsob zařazování, jak to kdo dělá. O nějakejch OCR vrstvách začali jiní a já dodal, že nikde nejsou kloudně udělaný skeny od "sedmdesátek" dál. OT jseš tady zas jen ty, Bobule ...
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“