Renovace Aritma TZS75

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
workhard
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od workhard »

jardafiala píše:Pokud se podaří narazit na nefunkční kousek stačí trošku ošmrdlat okolí vývodu, někdy ani to ne, a napájet či zlepšit kontakt tak, že se vývod rezistoru ohřeje tak, až se na konci ukáže ocínovaný konec, na ten se vývod znovu zapájí a je to na věčné časy.
Používám to, když chci někam instalovat indikační LED, odpájím ten vývod a nasadím rovnou na vývod od ledky :twisted:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
siska

#17 Příspěvek od siska »

Součástky došly,

filtr a ty velké elektrolyty vyměněny, byly KO. Malé jsou povětšinou OK, ty hnědé MP jsem vyměnil všechny.

Zároveň jsem proměřil i tranzistory, a KD503 (T4) je zkratovaný - mezi C a E. To by vysvětlovalo, proč tehdy jeden variabilní kanál nejel. Kolektor a báze toho KD503 jsou napojeny na kolektor a emitor T5 (K508) ale ten je OK. Emitor je napojen na + výstup, přes nějaké odpory.

Stejně tak tranzistory a diody co jsem kontroloval jsou OK (zkontroloval jsem snad všechny co jsem našel). MAA501 jsem změřil a ve zkratu není taky.

Nezdá se mi, že by odešel KD503 sám, nenapadá někoho proč?

Popravdě, moc se v tom zapojení nevyznám, ale studuju to každý den - dělám spíš IT než elektro posledních X let.

KD503 jsem objednal, tak uvidíme jestli to bouchne znovu, až to spustím :)
ondraN

#18 Příspěvek od ondraN »

Takhle proražené KDčko jsem viděl ve zdroji, kde někdo zapojil výstup zdroje na velký kondenzátor nabitý na o dost větší napětí, než bylo maximum zdroje.
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

Jestli máš čím, a zajímá tě to, sundej z toho bouchlýho KD503 čepici, nafoť a dej sem. Nejspíš tam bude v jednom místě meandru na čipu škvarek. Mě se ho podařilo jen tak ze zvědavosti diamantovým cigárkem v mikrobrusce Ferm odbrousit a KD503 zase makal. Mám ho tu na předvádění, že i polovodiče se dají opravit. :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
siska

#20 Příspěvek od siska »

Celeron píše:Jestli máš čím, a zajímá tě to, sundej z toho bouchlýho KD503 čepici, nafoť a dej sem. Nejspíš tam bude v jednom místě meandru na čipu škvarek. Mě se ho podařilo jen tak ze zvědavosti diamantovým cigárkem v mikrobrusce Ferm odbrousit a KD503 zase makal. Mám ho tu na předvádění, že i polovodiče se dají opravit. :lol:
Nějaká rada jak to, nejlépe nedestruktivně, otevřít?
BOBOBO

#21 Příspěvek od BOBOBO »

Žes toto nemyslel vážně ?????
HF_Tech

#22 Příspěvek od HF_Tech »

siska píše:
Celeron píše:Jestli máš čím, a zajímá tě to, sundej z toho bouchlýho KD503 čepici, nafoť a dej sem. Nejspíš tam bude v jednom místě meandru na čipu škvarek. Mě se ho podařilo jen tak ze zvědavosti diamantovým cigárkem v mikrobrusce Ferm odbrousit a KD503 zase makal. Mám ho tu na předvádění, že i polovodiče se dají opravit. :lol:
Nějaká rada jak to, nejlépe nedestruktivně, otevřít?
Úplně jednoduše to jde drátořezem. Po obroušení čipu se to pak zase může zavařit TIGem nebo elektronovým paprskem. Nebo v nouzi nejvyšší se to chytí sekundovým lepidlem :twisted:
siska

#23 Příspěvek od siska »

Po výměně zdroj fachčí, na opraveném kanálu je i napětí přesně dle přepínače, ale lehce dříve zabere proudová ochrana. Na druhém je napětí menší než je na přepínači.

Musím zjistit kde se to dá doladit.

Každopádně zdroj funguje i pod plnou zátěží.

Všiml jsem si, že jedna deska hřeje víc než druhá - odpory R18 (220) na + větvi z trafa a R19 (270) na - větvi z trafa mají přes 100 stupňů.

To samé, přes velké elektrolyty jsou paralelně odpory (1k) a jeden hřeje podstatně více (100+ st).

Pro fajnšmekry připojuji ten vadný KD503.
Přílohy
IMG_3714(1).jpg
IMG_3714(1).jpg
IMG_3712.jpg
IMG_3712.jpg
EKKAR

#24 Příspěvek od EKKAR »

siska píše:Po výměně zdroj fachčí, ... odpory R18 (220) na + větvi z trafa a R19 (270) na - větvi z trafa mají přes 100 stupňů.
To samé, přes velké elektrolyty jsou paralelně odpory (1k) a jeden hřeje podstatně více (100+ st). ...
Změř na těch hodně topících odporech úbytky napětí, jejich hodnoty znáš = pan Georg Friedrich Ohm rád přisedne a pomůže spočítat, kolik "milířků" přes každej teče - a ty pak budeš moct upravit jejich hodnoty aby tolik nežraly, resp. vyměnit je za rozměrově větší = výkonnější, aby stíhaly to teplo rozptýlit. Na vině bude nejspíš zvýšený napětí na primáru trafa, ty zdroje přeci jen pamatujou dobu, kdy v síti bylo nominálních 220V hodně často jen s pevným zavřením obou bulev, zatímco dnešní stav je takovej, že nominálních 230V je spíš překračovanejch klidně i na hodnotu přesahující 240V - já mám aktuálně na zásuvkách pod stolem 242V ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#25 Příspěvek od Celeron »

BOBOBO píše:Žes toto nemyslel vážně ?????
Zcela vážně. Až pojedu kolem, tak ti ho můžu předvýst. Zase jeden nevěřící Tomáš, stejně jako hodně lidí nevěří, že přechod v KD503 při zvyšování zatížení čím dál víc světélkuje aniž by mu to něco udělalo. Prostě elektroluminiscence na přechodech.
Jirka

BOBOBO

#26 Příspěvek od BOBOBO »

KUR VA ty chytáš na první . To přece nebylo na tebe . Seš horší jak baba . To bylo na blbou otázku , jestli má použít násilí . Sorry jako , dej si prášek .
Celeron

#27 Příspěvek od Celeron »

A kdo má vědět, na co reaguješ když tam nenecháš citaci?
Jirka

BOBOBO

#28 Příspěvek od BOBOBO »

DĚDKU !!!! nebuď sebestřednej !!!!!!!!!
HF_Tech

#29 Příspěvek od HF_Tech »

K eKecalovi se nepřibližuj zezadu, k lesaně zepředu a k BOBkovi vůbec...
EKKAR

#30 Příspěvek od EKKAR »

A na HaF-HaF_měcha se nejlíp vyignorovat ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“