Speaker na AT 486 desce DATAEXPERT EXP4349
Moderátor: Moderátoři
-
rnbw
-
JirkaRCK
Proč MB s integrovaným IDE a PCI? Deska už má VLB, který bude s FSB 33 nebo 40 MHz stejně výkonný jako výbroně implementované PCI - PCI jede na 33 MHz přes můstek, který jej může sprasit. Důležitější podle mě je, jak umí deska pracovat s RAM a keší. A zde to vypadá dobře - umožňuje obojí ladit až do 0WS... Jen tu keš tedy musím osadit, až konečně dojde z alíka
-
rnbw
-
lesana87
-
RayeR
VRM jsem na te sve desce DataExpert uspesne dopajel a funguje. U desek, ktere tuto moznost nemaji, tak se da pouzit interposer mezi CPU a desku, na kterem je ten regulator.
Na cache z alika pozor, koupil sem takle 5x 128kB a 1 cip byl vadny. Taky si clovek nemuze bejt jistej tim, ze treba v cipu znacenem 15ns nebude kremik s 25ns
VLBusova SVGA udela proti ISA sunkam dost veliky rozdil (jakou mas? ja mam stary Cirruse a nove postavenou repliku s Trio64 - ta je zatim nejrychlejsi co sem ve VLB mel), u IDE radice to uz zdaleka neni tak dramaticke, kdyz se ktomu pripoji naky rychlejsi IDE disk nebo SSD, tak to bude behat pekne
-
rnbw
Kedysi sa predavali dosky (PC Chips aj nejake ine) s falosnou cache - boli tam len plastove kvadre s nozickami a BIOS bol upraveny, aby ukazoval napr. 256KB aj ked tam realne nebolo nic.
Na test cache je dobry program Celem Cache Test (CCT386). Na grafe sa pekne ukaze rychlost aj velkost L1 aj L2 cache.
-
RayeR
Stejny graf vykresli i program Speedsys, ale chtelo by to i neco jako MemTest, ale aby to testovalo primarne cache. U dnesnich CPU, ktere maji megabajty cache by mohl klidne cely program bezet jen v cache, ale u tehle starsich systemu to tak asi snadno nejde... Nebo by si zbastlit nejaky externi tester SRAMek s nakym rychlejsim CPLD/FPGA, ktery by mohl testovat i realnou vybavovaci dobu, ze by tam honil nake paterny a postupne utahoval timing dokud by se ty data nezacly rozbijet. Myslim ze i neco takoveho uz nekdo postavil...
-
Celeron
-
JirkaRCK
Trochu se bojím, jak to s tou DX4 dopadne z hlediska napájení - deska podle dokumentace 3v3 i 3x 33MHz podporuje, ale někde jsem se dočetl, že DX4 od Intelu chce proti AMD specificky ještě 5v na pinu J1, co má DX2 jako běžné Vcc spojené na desce s ostatními a DX4 od AMD nezapojeno. Vzhledem k tomu, že deska byla vyrobena předpřipravená paralelně s vývojem DX4, tak je dost možné, že ten pin bude natvrdo NC nebo 5v a budu ho muset ještě odbrousit a nějak napojit. A zrovna tak má na rozdíl od DX2 údajně běžně NC pinem dipovatelný násobič.
Grafiku mám S3 805 v této implementaci:
Kód: Vybrat vše
https://theretroweb.com/expansioncards/s/miro-mirocrystal-10sd-vlCeleronovi píšu SZ. Díky.
-
RayeR
Ja mel kdysi v 1. PC Miro Crystal 12SD VLB uz s S3 Trio32, to sem tehda bohuzel prodal. Mel sem osazeno jen 1MB DRAM, tehda to bylo drahe jak pes, takze sem to ani nerozsiroval, prioritu melo zvyseni RAM z 4MB na 8MB. Ve win 3.11 jsem provozoval rezim 800x600/16bpp, coz bylo tehda tak maximum co mi ten analogovy 14" CRT dovolil. Pak sem na disketach s ovladaci nasel nakou utilitu, ktera umoznovala tweakovat frekvence obrazu a pri nakych 8xHz to monitor s kvicenim vzdal - odpalil se BU25xx, jo tehda jeste zadny OSD s "out of sync" nebylo
-
JirkaRCK
Jinak když už se nám tu rozjela taková pěkná retro diskuze, tak bych měl ještě jednu otázku, zda jste se s tím také někdy nesetkali: Doom si v závislosti na alokaci paměti sestřeluje ovladač myši. Zkoušel jsem různé verze a vydavatele mouse.exe, ale nemá to na to vliv. Chyba žádná vypsána není. V textovém módu engine myš detekuje, ale pak prostě myš ve hře nic nedělá.
Aktuální stav:
*Bez SFX zvuku (AdLib a system speaker nevadí) -> Myš jede se všemi wady vždy
*Se SB bez EMM386 -> Myš nefunguje nikdy
*Se SB a EMM386 (bez ohledu na RAM vs NOEMS a bez ohledu, jeslti je mose.exe loadlé přes LH, nebo dole) -> Myš funguje s doom.wad, nefunguje s doom2.wad.
Konflikt IRQ nemám, DMA kanály jsem zkoušel různé, myš, SB, AdLib i WSS jede všude jinde perfektně. Myš po ukončení Dooma taky funguje normálně, ovladač není poškozený.
-
rnbw
-
rnbw
-
rampage