Ošetření zákmitů tlačítka
Moderátor: Moderátoři
D klopný obvod spína nástupnou hranou na CP, takže nepotrebuješ vytvárať krátky impulz na vstupe (reaguje to len! na hranu). Predpokladám, že jedným dotykom ruky na rozpínač sa začne zatvárať okno a po zatvorení ostane trvalo rozpojený.
Použitie rozpínača je tam správne a z bezpečnostného hľadiska tam nesmie byť použitý žiaden prepínač. Ide o to, že u blokovacích systémov musí byť vo funkčnom - bezporuchovom - stave celý obvod uzavretý. Pokynom na výkon musí byť rozpojenie obvodu. Takže ak je okno otvorené a rozpojí sa obvod (dotykom ruky, alebo pretrhnutím kábla) začne sa okno zatvárať. Po zatvorení okna sa môže s obvodom diať čokoľvek, nedôjde k otvoreniu okna.
Môžem hovoriť do vedenia!
-
PavelFF
Za 5 minut se sám nevybije ani elyt, natož keramický či foliový M1. Prostě obvod nemůže spolehlivě fungovat, pokud nezaručíš vybití kondenzátoru.
Nabij si nějaký větší elyt určený třeba na 63V a druhý den ho zkus zkratovat. Určitě ještě slušně prskne.
U hodnoty M1 bude pokles napětí ještě menší, ale to bys ho musel měřit něčím s opravdu velkým vstupním odporem.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Můj názor - rozpínací tlačítko přemostěný kondíkem, to celý napájený odporem, aby vznikl RC člen, za to "komparátor s hysterezí" (t.j. např. NAND s hysterezí) a pak vesele do vstupu D.
Co já se zamlada navztekal, když jsem chtěl tlačítkem řídit přímo nějakej čítač a ono to skákalo jak koza a žádnej kondík nepomohl...
Já vím, je to moc práce...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Sendyx píše:Jo, taky jsem se natrápil, 7490, 7493, člověk mačkal tlačítko a ono to inkrementovalo libovolné číslo, různé od jedničky... a to ta 7490 kdysi stála 12 piv....
No tie doby si pamätám aj ceny súčiastok našťastie ja som ich kupovať nemusel
No ale k téme:
MirrA1: Však vyskúšaj to premostenie spínača C100n ak nepomôže skús MKO alebo R-S (ten pomôže vždy) a napíš ako si dopadol !
-
PavelFF
ZdenekHQ píše:Vždycky, když vidím požadavek nejjednoduššího řešení, tak vím, že to je řešení mizerný, jakoby těch max. 10Kč za součástku navíc někoho zabilo (prostor neřeším, máme SMT).
Můj názor - rozpínací tlačítko přemostěný kondíkem, to celý napájený odporem, aby vznikl RC člen, za to "komparátor s hysterezí" (t.j. např. NAND s hysterezí) a pak vesele do vstupu D.
Co já se zamlada navztekal, když jsem chtěl tlačítkem řídit přímo nějakej čítač a ono to skákalo jak koza a žádnej kondík nepomohl...![]()
Já vím, je to moc práce...
- Zpravidla jde vetsinou opravdu o prostor, toho neni nikdy dost, a to ani se SMT. Pricemz dramatickeho zmenseni jde dosahnout az na alespon 4v deskach, kde uz spoje neprekazi soucastkam.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]