Generátor obdélníku - pomozte prosím

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
s_t_a

#16 Příspěvek od s_t_a »

CO blbneš?Než bych dělal chytýho,radši se zeptám :wink: Nebo jsou fóra jenom proto,aby se lidi předháněli v tom,kdo řekne víc zkratek aby toho druhýho zmátl?Čti od začátku,už jednou jsem psal,že tomu moc nerozumim,ale rád bych porozuměl!
s_t_a

#17 Příspěvek od s_t_a »

Kolik tam máš těch hvězdiček,to už ani nejde zpočítat :lol:

Tak je nepočítej....
Hill
Hill
Administrátor

#18 Příspěvek od Hill »

Co blbneš? To první schéma přece je v pořádku.
Na těch +/-0,6 až 0,7V ti to omezí už ty dvě diody. Za nimi je odporový dělič 15/(10+15), to znamená, že na vstupu OZ máš (podle napětí diod a tolerance odporů) napětí +/-0,35 až 0,45V. Změnou jednoho z odporů to dorovnáš na požadovanou velikost.
Operák na výstupu je totiž zapojený jako sledovač, má zesílení 1. To znamená, co na vstupu, to na výstupu.

To druhé schéma má chybu - na výstupu je dělič 1:11, což znamená, že pro rozkmit 0,8V by na výstupu hradel musel být rozkmit signálu 8,8V, což při napájení 5V odporuje přírodním zákonům. Bude tam do 4,5V, což by při daném poměru nestačilo ani na +/-0,2V. Ale stačí R2 zmenšit (místo 1k tam dej 470 ohmů) a je to akorát. Samozřejmě předpokládám, že výstup bude zatížený podstatně větším odporem, než je těch 100 ohmů.
s_t_a

#19 Příspěvek od s_t_a »

No vidíš,na to už se dá reagovat,takže je to nepoužitelný,nebo se to dá upravit?Nebo bych měl radši se pustit rovnou do toho schématu od ZdenkaHQ?Nechceš na ICQ?
Hill
Administrátor

#20 Příspěvek od Hill »

Vždyť ti to píšu, to druhé schéma (obdelnik2.bmp) je použitelné, jen musíš změnit R2, abys na výstupu dostal požadovaný rozkmit, jinak z toho poleze málo.

A zrovna tohle je téma, které nemá smysl řešit někde stranou. Přece jen je vás víc, kdo potřebujete nějak začít. Tak ať to také vidí.
My, co do toho trochu děláme, jsme také nějak začínali. Dávno před internetem. No, tak se halt víc četlo v knížkách a amárech...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od ZdenekHQ »

Měl jsem zahlcenej mailbox nesmyslama, takže mě přestaly chodit upozornění...

To druhý schema má jeden problém - na výstupu nebude symetrický napětí kolem 0V, ale obdélník "opřenej" o 0V. Jedině zmenšit kapacitu kondenzátoru tak, aby začal derivovat, ale potom tam budou jehličky s exponenciálním doběhem, nikoliv obdélník - můžeš to zkusit vyrobit, použít kondnzátor 1u a uvedené odpory a když to nevyhoví, postavíš tu moji variantu.

Můj mail najdeš na mých stránkách v KONTAKTu, ICQ nemám a nechci.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
s_t_a

#22 Příspěvek od s_t_a »

To chápu,jenže já mám k tomu tolik otázek,že pochybuju že to bude ještě někoho bavit po mě číst.Uplně to vidim jak tam seděj u toho a mlátěj se do hlav :lol: Taky bych rád právě navázal s někym ještě trochu důvěrnější komunikaci,protože bych měl pro někoho možná dobře zaplacenej kšeftíček a do toho už tuplem nikomu nic neni,ne?No a za třetí když sem dám dotaz tak můžu jenom doufat,že si ho kdo přečte,kdežto na e-mail mi může dotyčný přímo odpovědět...tak proto to všechno
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od ZdenekHQ »

I když, teď jsem to dal do simulátoru, tak je to použitelný - on se kondík díky střídě 1:1 nabije na polovinu napětí,což mě nedošlo.

Takže 1K / 220R / 10u .
]
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od ZdenekHQ »

Tak takhle to nějak vypadá...
Přílohy
kond.JPG
(94.78 KiB) Staženo 70 x
]
s_t_a

#25 Příspěvek od s_t_a »

To je slušný,jenom ten začátek by bylo dobrý nějak zpozdit,aby to ř.j. nevyhodnotila jako chybu,jinak ten zbytek je slušnej,to by mi myslím vyhovovalo
s_t_a

#26 Příspěvek od s_t_a »

Jinak přeju všem veselé svátky
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od ZdenekHQ »

Dík za přání a taky všem příjemný svátky !
]
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“