Killroy píše:T1829-1 je bývalá Motorola vyráběná pro Citroen/Peugeot. V žádném katalogu ho nenajdeš a ten BDX66C jeho nějak moc dobrou náhradou není. Už jsem to tu jednou psal. A až tu regulaci budeš muset vyndavat znovu, tak tě to také dojde (můžu potvrdit, měl jsem Pažouta i Xsaru a je to zážitek). Použij ten MJ15004 nebo raději MJ11033 a je navždy vystaráno. A hlavně žádnou elektricky vodivou pastu jako ty hňupové na citroen fóru.
Killroy
Na pocudovanie Megane este stale uspokojivo plni ulohu druheho auta. Po 7 rokoch ale fucanie odislo znova.
Mal som este jeden nepouzity BDX66C, podla stranky https://www.hunker.com/13414419/how-to- ... ransistors som ho premeral multimetrom nastavenym na diodovy tester (B-E a B-C hodnoty 950+ resp. 780+; E-B a C-B hodnoty 1, niekedy mozno o tom napisem vacsi clanok), z predtym vyletovanych som vybral dalsie 3 neposkodene (dokonca aj jeden z povodnych motorolackych darlingtonov bol v tomto smere funkcny) tak som jeden novy a jeden z neposkodenych BDX66C nahodil na modul, premeral naletovane (hodnota 960 sa zapojenim do modulu zmenila na 820 a hodnota 780 na 730), hodnoty noveho a pouziteho boli +/- rovnake tak som to nahodil do auta.
A nic. Vetrak netoci. Ani na 1-5, ani na 6.
So zapnutym klucikom pocujem prepinanie rele medzi nastavenim ventilatora 0 a 1 a potom medzi 5 a 6, takze mam dojem ze spinac rychlosti 0-6 v kabine je v poriadku a tiez ze rele su v poriadku. Podla servisnych videi su tam 2 rele takze tie asi aj pocut. Ci nieco spinaju je otazne ale ich ovladanie funguje.
Napada mi ze problem je:
- v kabloch medzi palubovkou a riadiacim modulom
- medzi riadiacim modulom a ventilatorom
- odisiel ventilator
- rele prepinaju ale nejde k nim spinana stava takze spinaju naprazdno
Na a) budem musiet pozriet schemu (jednak netusim aky je pinout toho konektora co sa zasuva do riadiaceho modulu a tiez netusim kde su tam tie rele a co presne spinaju).
Na b) budem asi musiet znova odkrytovat spodok riadiaceho modulu a premerat napatia so zapojenim do auta pocas regulacie. Pripadne to skusim podrzat v ruke ci sa to hreje.
Na c) nechcem ani pomysliet, videl som video ako typek vymontovava ventilator a skutocne sa mi nechce rozoberat polovicu krytov pri nohach vodica, davat von pedale a x kablovych zvazkov aby som sa dostal k ventilatoru odspodu. Mozno by sa dala funkcnost ventilatora odmerat zapojenim napriamo na bateriu cez nejaku 30A poistku, ale nemam pinout toho konektora...
Na d) by som asi potreboval schemu zapojenia a potom mozno vymyslim ako zmerat co sa tam deje.
V tom priestore medzi bateriou a riadiacim modulom je celkom dost roznych kablov a aj nejaky biely modul a hnedy bakelitovy konektor, musim k tomu zohnat popis. Mozno tam odhnul nejaky kabel co to cele napaja.
p.s. co sa tyka vodivej pasty medzi chladic modulu a darlingtony tak to sa asi spoji cez nity/sroby ktorymi su tranzistory pripojene k plosnemu spoju, na plosaku je to tiez spojene do skratu v zapojeni so spolocnym kolektorom - schema takeho zapojenia je napriklad tu https://www.eleinmec.com/article.asp?13 takze pripadna vodiva termopasta by bola uplne v poriadku.
p.s. #2: co sa tyka MJ11033 ten je v europe tazke kupit. Kto ma rozumne ceny za dopravu ten ho uz nepredava, nasiel som nejakych sialencov co za dopravu chcu $55 co je asi DHLkom z ineho vesmiru. Predpokladam ze tie BDX66C co tam mam teraz su funkcne. Ak premeriam vsetko ostatne uvedene vyssie a nebude ina moznost tak kupim https://www.aliexpress.com/item/Promoti ... 26846.html (5-pack MJ11033 s dopravou za prijemnych €6,93) a skusim to preletovat znova tentokrat s MJ11033.