nabíječka Ni-Cd/Ni-MH
Moderátor: Moderátoři
- Přílohy
-
Nabijac NiCd.gif- (2.45 KiB) Staženo 105 x
to devo70: Už jsem přece psal, že ty rezistory vyjadřují hodnoty, které jsem naměřil a NE zapojení vinutí:
Schéma rezistoru uprostřed obdélníku s nadpisem Trafo jsou jen hodnoty, které jsem naměřil - ne zapojení vinutí.
Když změřím odpor mezi dvěma vývody, nakreslím mezi nimi odpor.
Nevím jak je zapojené, ale z naměřených hodnot a zapojení, předpokládám, že je střed na vývodu 5. (krajní dolní vývod). Vše tomu nasvědčuje.
R1 tam možná nemá co dělat, ale skutečnost je taková, že jsem mezi těmito dvěma vývody naměřil odpor a zakreslil do schématu.
6-7: ~ 1.658 V za diódami sa meria jednosmerné napätie
Teď jsem naměřil na krajní svorce (vývod 5) a výstupu diod: ~ 1.5 V a stejnosměrné 3.625 V. Právě změřené napětí 1.5V se liší od 1.658V asi kvůli kolísání napětí v síti (to je teda "nabíječka"
- Přílohy
-
nabijeckaNiCd_panasonic2.jpg- (42.96 KiB) Staženo 62 x
To je známá věc, cílem musí být prudké snížení ceny a návrat k jednoduchým začátkům. Když začínaly IO, každý je vychvaloval, jak se s nimi všechno zlepší. Teď se od nich zase ustupuje, nejsou tam, kde nemusí opravdu nutně být. Nabíjí to třeba blbě, ale jakž takž to nabíjí.
Akumulátor mohu klidně nabíjet přes 1 diodu jednocestně usměrněným napětím s proudem o tepavém charakteru 50proc. sinusoidy (dokonce jdou názory, že takové tepavé nabíjení i článkům NiCd a NiMh prospívá víc, než I zcela stejnosměrný, vyfiltrovaný, tedy podobně jako u Pb aku)
A že chybí rezistor? Nikoli! Použitý transformátoreček je tak měkký, že jakousi nabíjecí charakteristiku zajistí. Jde jen o to, sednout si, a vybrat k sobě ty správné součástky. A tak se v Číně zbaví měkkých trafáčků a ještě ušetří za rezistor...
tandel píše:dokonce jdou názory, že takové tepavé nabíjení i článkům NiCd a NiMh prospívá víc, než I zcela stejnosměrný, vyfiltrovaný, tedy podobně jako u Pb aku)
Podle některých poznatků se skutečně zdá, že tepavé napětí prospívá. Omezování proudu přímo trafem se mi moc nelíbí.
Že by to Číňani věděli a právě proto nepoužívají vyhlazení filtrem? A proto nechávají do aku téct pulzy z jedno (dvou) cestného usměrňovače?
Hihi, opět platí "ušetři, kde můžeš"
Už nevím, kdysi kdesi jsem o NiCd četl, že jim opravdu prospívá pulzující Inab. U Pb aku je to jasné: stejnosměrným proudem se zasulfátují elektrody a zvýší se vnitřní odpor. Proto je dobré jej nabíjet třeba jen jednocestně a zajistit zpětné vybíjení, třeba přes žárovku. Ale to sem teď nepatří.
K tomu trafu: také se mi nelíbí použití měkkého trafáčku, kde se využije jeho charakteristiky k omezení proudu. Bohužel, je to dnešní realita. Z ekonomických důvodů výrobce najdeme takové trafa snad ve všech nabíječkách i zdrojích. Při provozu dost topí, ale jsou malé (a levnější, než seriózní, na slušné sycení spočítané tráfko).
Stále více se utvrzuji v názoru, že cokoli koupíme, je nějakým způsobem oje*ané, výrobci opravdu hledají úspory, kde se dá (ale to je normální, potvrdí to každý, kdo dělá někde ve výrobě) a pak koupíme třeba seriózně vyhlížející přístroj od renomovaného výrobce, od kterého bychom žádnou kulišárnu nečekali, a ouha: přesycený piditrafáček a dvě subminiaturní diodečky...