AKO VYROBiT ISKRU NA SVIECKE MIMO VOZU

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
workhard
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od workhard »

Dával jsem kondíky i k tranzistoru a jezdilo to.Podle jedné teorie vznikne rozpojením tranzistoru sériový rezonanční obvod a jiskra je pak taková "šťavnatější"... :wink:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Hill
Administrátor

#17 Příspěvek od Hill »

Tak to ti okomentuju - měřili jsme to osciloskopem CO-5 přímo na tom kondíku, rozsah 200V, protože jsme ladili tranzistorové zapalování a chtěli vědět, jaký to spáchá rozdíl:
podle oscilogramů to sice s kondíkem za hlavním impulsem ještě hodilo tři čtyři další viditelné kmity s periodou asi 0,4-0,6ms (přesněji to na tom biografu odečíst nešlo a vyfotit nás to nenapadlo), ale už s tak malou amplitudou, že to už viditelně jen dokmitalo, na další jiskru neměly. S tím tranzistorem bez kondíku byl ten impuls vyšší, ale jen jeden a hezky "hladký", když se malý kondík přidal, impuls se snížil a prodloužil, hlavně se nepříznivě projevil pomalejší nárůst čela.
Jisté je, že když mi kdysi u traboše měnili motor, nevrátili mi tam původní seřízenou desku přerušovačů a dali novou s kondíky. Normálně jsem odjel, ale po zastavení u závor už jsem nenastartoval. Nezbylo, než odtlačit, aby nepřekážel. Protože jsem celou dobu čekání před závorami koukal na nějakou Duklu vyhozenou u popelnice, tak jsem ji otevřel, na trafu si posloužil izolační tkaninou, tou pak omotal oba kondíky, aby byly izolované od kostry, ale mechanicky držely vývody, a takto to jezdilo až do vyreznutí páky ruční brzdy z nosníku, což rozhodlo o výměně všeho mezi přední a zadní SPZkou. Včetně zapalování, takže přítomnost či nepřítomnost kondíků se stala zbytečnou otázkou. Stejně by je tam nebylo k čemu připojit.
DolfiG

#18 Příspěvek od DolfiG »

Ak chce niekto experimentovať s "bohatosťou" iskry, nech nabije na takých 350 V kondík cca jednotky uF a vybije ho do "primáru" indukčky. Kedysi to bol hit, tyristorové zapaľovanie ...
workhard
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od workhard »

To Hill: Jo,je to možný,já to osciloskopem neměřil,měl jsem tranzistorové zapalování vlastní konstrukce v Dacii a fungovalo to včetně kondíků,tak nebyl důvod to hlouběji zkoumat. Možná,že těm Rumunům,co to ode mě nakonec i s autem koupili to jezdí dodnes :D
Radix

#20 Příspěvek od Radix »

V Rumunsku to auto určitě ještě jezdí, tady ho možná najdeš:

http://funnypicturecrazy.info/2007/09/2 ... o-romania/
workhard
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od workhard »

Jo to bleděmodrý,to bylo ono! :D
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“