ATmega16 - Ampérmetr

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Andrea

#16 Příspěvek od Andrea »

10-bit převodník dává rozlišení 1 promile z rozsahu. Na spoustu aplikací to stačí. Spíš je problém sehnat tak přesné a stabilní odpory do děliče na změnu rozsahů, případně dostatečně přesný měřák na zkalibrování. Běžné multimetry sice mají 3,5 místa, ale mají chybu 0,2-0,5%, takže to poslední místo je stejně neplatné. Navíc tazatel píše, že má postavený voltmetr. Pokud mu jeho rozlišení stačí, pak mu nejspíš bude stejné rozlišení stačit i u ampérmetru.
marzou

#17 Příspěvek od marzou »

Mendor píše:ATmega16, o které je tady psáno má 10bit AD převodník a žádný přepínač to přece nezmění.

Kde jsem uváděl něco jiného?
ajtakrajta

#18 Příspěvek od ajtakrajta »

Jo s přepínačem by to bylo dobrý, ale musel by být mechanickej s nějakou vazbou dávat mcu najevo v jaký je pozici. Trošku harakiri.
ajtakrajta

#19 Příspěvek od ajtakrajta »

Mě stačí, abych věděl že tam je zrovna třaba 350mA +- 5 nebo 7A +-něco.
marzou

#20 Příspěvek od marzou »

ajtakrajta píše:Mě stačí, abych věděl že tam je zrovna třaba 350mA +- 5 nebo 7A +-něco.

Spíš sem napiš minimální proud, který chceš měřit a s jakou chybou, to samé o maximálním proudu.
ajtakrajta

#21 Příspěvek od ajtakrajta »

Minimální asi 400mA s chybou +-10mA a maximální asi 7A +-50mA.
marzou

#22 Příspěvek od marzou »

ajtakrajta píše:Minimální asi 400mA s chybou +-10mA a maximální asi 7A +-50mA.

To znamená, že 10bit převodník bude stačit... 7000mA/2^10 = 7mA . . . tehle jeden bit bude chyba převodníku.
Teď zbývá ještě určit odpor pro převd I->U, ještě rozumná ztráta na něm mi připadájí 2W, to znamená Umax=2/7=0.28V, Umin=Umax/2^10=0.28mV
Běžné OZ (cena 4kč) mají napěťovou nesymetrii 1mV, takže buď jí budeš kompenzovat, což s použitím mikroprocesoru není problém nebo koupíš dražší zesilovač za cca 120kč.
ajtakrajta

#23 Příspěvek od ajtakrajta »

Měřící odpor musí být skoro nulový, protože to zařízení je napájeno z baterií.
Ragnol
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Ragnol »

ajtakrajta píše:Měřící odpor musí být skoro nulový, protože to zařízení je napájeno z baterií.

Jakej je rozdíl mezi napájením ze zdroje a z baterie ? Vždyť oboje funguje naprosto stejně. Jinak při proudu 7A ti vychází napětí na bočníku 0.28V pokud použiješ vypočty od marzoua cože je odpor 0.04 ohm. Přijde ti to moc ?
ajtakrajta

#25 Příspěvek od ajtakrajta »

Ta ztráta je docela dost.
marzou

#26 Příspěvek od marzou »

To jsou zákony fyziky, s nima nic nenaděláš . . . zvol menší odpor, to co jsem psal výše, jsem uváděl pouze jako příklad, né že to jinak nejde.
Případě velmi malých napětí na odporu by se dala použít třeba nějaká integrační metoda s integraci napětí na odporu do Uref + kompenzace U nesymetrie, mikroprocesorem by si měžil čas a AD převodník by si mohl zahodit:)
Opět je to uvádím pouze jako příklad, né jako nutnost:)
Ragnol
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Ragnol »

A nebo použít hallův snímač. V nějakým starším AR cca rok 04-07 bylo zapojení pro modeláře s hallovým snímačem pro záznam odebíraného produ modelem. Pak tam nemáš úbytek žádnej.
ajtakrajta

#28 Příspěvek od ajtakrajta »

Po něm jsem koukal jako prvním, ale nepodařilo se mi ho nikde sehnat.
čalfa

#29 Příspěvek od čalfa »

Ragnol píše:Jakej je rozdíl mezi napájením ze zdroje a z baterie ? Vždyť oboje funguje naprosto stejně.

kedze tam chce pouzit OZ co potrebuje symetrcke napajanie +-10V tak tych baterii tam bude celkom dost,,,,
ajtakrajta

#30 Příspěvek od ajtakrajta »

Kde by se dal takový hallův senzor sehnat? Stačí odkaz.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“