Výstupy z demultiplexera
Moderátor: Moderátoři
K tem ostatnim obvodum - jsou to obvody pro rizeni LED. Pokud privedes na vstup rostouci napeti a zvolis t.zv. bodovy rezim, budou se postupne jednotlive diody rozsvecovat a zhasinat, t.j. rozsviti se prva, pak zhasne a rozsviti se druha atd. az do posledni diody. Takze pokud bys misto LED spinal ty pieza [pres tranzistory] a jako vstup bys pouzil nabijeni kondenzatoru [bud primo pres R nebo proudovym zdrojem], pak pri spravnem zvoleni techto vstupnich parametru dosahnes velmi jednoduse tvych pozadavku.
-
DeMX
-
DeMX
Tak tento obvod ku tomu ako srvorený
Nedalo sa prehliadnuť, že v obvode je aj zabudovaný oscilátor
-
DeMX
Základne komponenty som z vätšiny nakupil, až na impedančné prispôsobenie zvuku.
Tento kúsok najskôr vyhotovým z moduritu a ako predlohu použijem ukončenie detskeho plastoveho hudobneho nástroja - trubky - tvar má podobný.
U originálnej koncepcie má zariadenie dlžku okolo 1 meter, priemer 4 cm a obsahuje 18 piezoelementov.
Je uvedené, že zariadenie môže všeobecne pracovat od 6 KHz do 10 KHz. Predpokladám, že frekvencia je presne stanovená rezonančnou frekvenciou piezelementu a je stanovená najmä rozmermy zariadenia.
- pri rýchlosti zvuku vo vzduchu cca. 330 m/s ubehne jeden kmit/impulz danej frekvencie 6 KHz vzdialenosť cca. 5,5 centimetra.
- takže 18 elementov vytvorý spolu dlžku cca. 99 centimetrov.
- drobné mechanické odchýlenie by snáď bolo možné upraviť miernou zmenou frekvencie.
Čo si o tom myslš .
-
DMX
-
DeMX
Ešte musím doplniť konektor a previesť vodiče rúrkami ( štyri vodiče na rúrku ).
Najprv sa do všetkých piezoelementov spoločne vybije kondenzátor polaritov tak aby sa "natiahli" všetký pieza dozadu
a náslledne samostatne do každého pieza sa vybije príslušný výstup demultiplexera opačnou polaritu, aby každé piezo "vystrelilo" vpred.
Práve kvôli tomu by som mal prosím trivialny dotaz
Aká polarita má byť na strede a aká na kostre aby sa piezo prehlo vzad
a tým taktiež opačne, aká polarita s demultiplexera, aby sa každé piezo prehlo vpred.
Ďakujem
- Přílohy
-
D S R.jpg- (119.24 KiB) Staženo 75 x