jaké využití pro ATX zdroje

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MiraSt

#16 Příspěvek od MiraSt »

mi-ro píše:Ale pozor, nelze použít na CB a ani jiné přijímače.

Proč? Normálně používám bez jakýchkoli problémů. Napájím ruční CB stanici; při TX odběr 2,5A. Zdroj není nijak upraven, pouze jsem odstranil všechny dráty a upevnil dvě zdířky. Je to ale TX zdroj.
rezis

#17 Příspěvek od rezis »

Jen si trochu ohřeju polívčičku která je na konci
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ht=#208547
Internet - metla lidstva
mi-ro

#18 Příspěvek od mi-ro »

MiraSt píše:
mi-ro píše:Ale pozor, nelze použít na CB a ani jiné přijímače.

Proč? Normálně používám bez jakýchkoli problémů. Napájím ruční CB stanici; při TX odběr 2,5A. Zdroj není nijak upraven, pouze jsem odstranil všechny dráty a upevnil dvě zdířky. Je to ale TX zdroj.
No pokud máš dobrý příjem tak asi chodit bude. Určitě půjde na TX ale na dálkový příjem ti bude rušit určitě. V podstatě jsem nenašel pulzák který by nerušil rádia. A´t je to FM rádio, 2-metr, CB, prostě všude. Na dálkový příjem nepoužitelný. Proto jsem si vyrobil lineár s trafem a OK.
..to bude jen ňákej odpůrek
rudoex

#19 Příspěvek od rudoex »

Úprava PC zdroja na napájanie nabíjačky - RC micro autá, mini z
Jerry19

#20 Příspěvek od Jerry19 »

No da sa to vyuzit na mnoho veci.
Objavil som web, kde nejaky typek preraba zdroj na menic z +12 na symetricke napatie rpe napajanie zosiku v aute.

Dalsie zaujimave vyuzitie je prerobit ho tak aby pracoval na vstupe namiesto s 230VAC s 12VDC.

http://www.dasilvas.info/ATX%20Power%20supply.htm

Da sa pekne prerobit na iny menic.

Ja som napriklad nedavno dokoncil prerabanie zdroja ATX na zdroj +-33V na napajanie zosilnovaca. Funguje to krasne uplne bez problemov aj ochran aproti skratu. Ked skratujem vystup dava to pekne slehy a iskri to. Je to super tvrd zdroj. Samozrejme ze bolo nutne prevonut transofmator, dorabal som tam dalsie maicke trafko na snimanie prudu, pri prekroceni nastaveneho prudu sa zdroj vypne a treba ho odpojit od siete a znovu zapojit. Je to klasicke zaopjenie, ked sa do serie primarneho vinutia zaopji male snimacietrafko. Treba upravit obvody spatnej vazby atd. V podstate som ten zdroj znacne zjednodusil, kopec veci som vyhadzal a doplnil som vlastnu ochranu proti nadprudu a skratu, inspiroval som sa roznymi schemami zdrojov pri jej navrhu.

http://rc.xf.cz/uprava_pc_zdroje.html

http://home.zcu.cz/~ronesova/index.php? ... bastl/smps

http://www.danyk.wz.cz/at_atx.html

http://www.tuning-pc.estranky.cz/clanky ... at-zdroje_

http://www.rcmicro.sk/modules.php?name= ... cle&sid=12

atd.

Netreba sa bat previjania trafka. treba ho hodit do hrnceka zaliat vodou nechat to zovriet a ked je to teple opatrne kliestami rozlepit a vybrat ferity. SAmotne previnutie nie je problem. Zavitov tam je len zopar, takze sa vela nenamotate. Najvacsia otrava je s navijanim toroidnych cievok.

Dalej odporucam pri experimentoch a upravach zapojit nemiesto poistky v sietovej casti zdroja 60W klasicku ziarovku. Pri zapnuti zdroja sietovym vypinacom sa rozsvieti, zobrat poistku do kliesti a prilozit k objimke, len sa dotknut, nabiju as kondiky a ziarovka zhasne. No a potom ak spravite nejaku skratik alebo chybicku, alebo zatazite zdroj viacej rozsvieti sa ziarovka namiesto toho aby zhoreli tranzistory.
Jerry19

#21 Příspěvek od Jerry19 »

Ak niekto nexce previjat, moze to riesit aj tak ze zapoji 2 trafka. Potrebuje mat 2 rovnake zdroje, z jedneho vyberie trafko, a pripoji 2, tak ze primarne vinutia paralelne a sekundarne do serie. Potom nie je problem ziskat dvojnasobne napatia na vystupe. Len netreba zabudat, ked previjate alebo zvysuejte napatia na vystupe pridanim dalsieho trafka na vymenu kondenzatorov za take ktoer v pohode znesu tieto napatia.
kobra

#23 Příspěvek od kobra »

díky ti za konstrukční příspěvek.Konečně něco jinýho než smeťák 8-)
Crifodo

#24 Příspěvek od Crifodo »

překopal jsem ATX zdroj na +300 pro anody, +12,6 pro sériově spojené dvojité lampy resp. žhavení a 6,3 V (ze standby 5). Je možné i -12,6 pro event. napájení g1. Stabilita +300 není závratná ale to v daném principu musím brát jako daň za kompromis.
Užitek přiměřený, design škatule PC zdroje ne zrovna praktický, pracnost docela zoufalá, ne pro to namotání pár závitů, ale kvůli nedokumentovaným vlastnostem toho smetí co tam china-bastardi letujou na pozici řídicího IO. :roll:
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od zdenoeddie »

Crifodo píše:překopal jsem ATX zdroj na +300 pro anody, +12,6 pro sériově spojené dvojité lampy resp. žhavení a 6,3 V (ze standby 5). Je možné i -12,6 pro event. napájení g1. Stabilita +300 není závratná ale to v daném principu musím brát jako daň za kompromis.
Užitek přiměřený, design škatule PC zdroje ne zrovna praktický, pracnost docela zoufalá, ne pro to namotání pár závitů, ale kvůli nedokumentovaným vlastnostem toho smetí co tam china-bastardi letujou na pozici řídicího IO. :roll:

nejaka dokumentace by nebola? Dik
Crifodo

#26 Příspěvek od Crifodo »

Nebola, žádná není :wink: leda bych ti vyfotil víceméně oprasenou desku DPS s půlkou součástek a slovně popsal změny, které platí jen +- pro stejný typ zdroje, china-bastard tam mění IO jako dáma kalhotky :(
Jerry19

#27 Příspěvek od Jerry19 »

Heh +300. Tak to mozes rovno brat usmernen sietove napatie :) hehe.

Zaujima ma ale ze ake diody usmernovacie si tam dal na take napatie. A este ma zaujima ze kolko zavitov akym drotom a ze ci ti tam to vinutie v pohode voslo.

Tiez zaujimava uprava zdroja. Napajat elektronky.
Crifodo

#28 Příspěvek od Crifodo »

Heh. Říká to něco galvanické oddělení? nebo potřebná kapacita pro 100Hz vs. pro 40 kHz?
Diody pro 300V BA159, sek. závity 2x132, drát asi 0,22, moc v pohodě ne protože ruční vinutí má mizerný činitel plnění.
Rozhodně nepopírám, že od základu navržený zdroj je rozumnější než když tu křísíme ty čínské mr.dky.
Přílohy
china_recyklat.JPG
(113.89 KiB) Staženo 215 x
rezis

#29 Příspěvek od rezis »

Dívám se máš tam slyvný IO 2003 máš od něho datasheet? On myslím hlídá samotná napětí jak jsi to vyřešil?
Internet - metla lidstva
rnbw

#30 Příspěvek od rnbw »

Mas pravdu, tieto zdroje s IO "2003" su dobry humus. K tomu IO nie je ziadna dokumentacia. Ale zase nejaky lepsi zdroj je skoda takto nicit :)
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“