Zesilovač / předzesilovač pro elektretový mikrofon

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jinak, pokud nechce použít kompresor (i třeba řízenej z procesoru po vyhodnocení signálu), použil bych logaritmickej před-zesilovač.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
masar

#17 Příspěvek od masar »

LKa píše: ...Navrhl jsem zapojení s OZ TL071, klasicky pomocí vztahu k=1+ R2/R1, kde se nastaví zesílení 1000 a pak další zesilovač s nastavitelným zesílením pomocí potenciometru 0-500, ale bylo mi řečeno, že je blbost nastavovat zesílení potenciometrem, pač se může časem vychodit a že to mám raději řešit nastavením zisku než zesílení a to nevím jak udělat. (pomocí atenuátoru...? nevím jak:-(...) Upřednosťuji zapojení s OZ než s tranzistory...nemáte někdo dobrý tip jak tedy zesílit signál z elektretového mikrofonu s citlivostí 5mV/1Pa tak, aby zesiloval až do +5V ?

Předně je třeba říci, že není fyzikální rozdíl mezi zesílením a ziskem zesilovače. Zisk je logaritmickým vyjádřením zesílení a použití nebo nepoužití potenciometru k jeho řízení to nezmění. Proto vidím výše uvedené argumenty jako nesmyslné. Většina běžných zesilovačů přece zesiluje mikrofonní signály na napěťové úrovně i mnohem vyšší, než 5V. Proto nevidím žádný důvod vidět problém v použití OZ jako mikrofonního zesilovače, na jehož kvalitativní parametry navíc nejsou kladeny (zadavatelem) žádné zvláštní nároky. :wink:

p.s. Ještě je třeba připomenout, že údaje o akustickém tlaku jsou vztaženy obvykle pro vzdálenost 1m od zdroje zvuku. Pokud bude mít pacient mikrofon podstatně blíže, bude podstatně vyšší i napětí z mikrofonu. :wink:
Cust

#18 Příspěvek od Cust »

a použij dva OZ na zesílení
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“