na jaky drat dobre chyta cin?
Moderátor: Moderátoři
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
BOBOBO píše:A na to jsi přišel jak? odjakživa již můj otec používal kalafunu a to v elektronkových zapojeních , používal to i Hitler , a tam jsou vesměs vysoké impedance i vysoká napětí . Spíš jsim tu kalafunu použil ještě s něčím jiným .
Mám s tím docela dlouhou zkušenost a nejsem sám . Tak že jsem si to z prstu nevycucal , ale víš co ono pokud se dřív dělala luft montáž tak byly mezi vývody velké mezery a pokud se tím zakápla cívka u vf tak to bylo přes izolaci a žádný problém, ale u rastru pod milimetr se to vážně projevuje.
PeteBurns píše:A si si istý že je ho dosť aj v prípade, ked treba pocínovať 10mm2 lanko?
10mm2 lanka nejsou zrovna moje specialita, ale nevidím v tom problém. Před nedávnem jsem zrovna skládal ze 3ks 4mm2 lanek 12mm2 a šlo to vcelku dobře. Ale je to o šikovnosti každého z nás. Letoval jsem to 50W mikropájkou. Cín jsem použil obyčejný olovnatý z GME.
Na licny většího průřezu pro silové účely radši použiju mačkací dutinky než pájení, nehledě na obtížnost takového pájení někde v terénu u rozvaděče nebo dokonce na štaflích.