Prokovení desky HOMEMADE

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od otakarv »

Za "starých" dobrých časů se daly koupit sáčky nýtků různých velikostí za pakatel(proti těm dnešním sumám).Byly také mosazné(jako ty od bučka),jen tuším měly trochu tenší stěnu.Používal jsem je na to prokovení i na jiné účely.Jó,zůstaly po nich jen vzpomínky. :cry:
mtajovsky

#17 Příspěvek od mtajovsky »

Tak s těma nýtkama mám příšerné zkušenosti. Kdysi na začátku 80. let jsem se dostal k Anglickým přenosovým zařízením GH210. Mělo to mechaniku na magnetickou pásku a zabudovaný modem - přenášelo to páska <-> páska. A desky byly dvouvrstvé s "prokovy" pomocí nýtků. Asi tak 90% závad bylo tím, že se nýtek časem utrhl od okolního cínu - pod lupou to bylo vidět jako vlasová kruhová trhlina. Asi tepelným pnutím.
PavelFF

#18 Příspěvek od PavelFF »

mtajovsky píše:Tak s těma nýtkama mám příšerné zkušenosti. Kdysi na začátku 80. let jsem se dostal k Anglickým přenosovým zařízením GH210. Mělo to mechaniku na magnetickou pásku a zabudovaný modem - přenášelo to páska <-> páska. A desky byly dvouvrstvé s "prokovy" pomocí nýtků. Asi tak 90% závad bylo tím, že se nýtek časem utrhl od okolního cínu - pod lupou to bylo vidět jako vlasová kruhová trhlina. Asi tepelným pnutím.
To můžu potvrdit. Jenom zůstanu u tuzemských výrobků. "Pájecí oka oboustranná s nýtkem" jsem kdysi roznýtoval na neodleptaný kuprextit a potom přepájel vrstvou cínu. Co jsem ale neudělal, bylo pořádné pocínování nýtku a mědi na styčných plochách před roznýtováním. Občas to dost nepochopitelně nevedlo, i když to vypadalo, že je to cínem dokonale spojeno. Jenže tam byla "prasklina" okolo nýtku.
Dnes , poučen osvětou zde na Bastlírně, vím, že chyba byla způsobena nepoužitím tavidla MTL 4xx. A taky možná nebyla tato nýtovací očka vůbec k takovému způsobu montáže určena.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“