výběr fotovoltanických článků
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Takže to přináší jedině nestabilitu sítě, navíc nejvíc vyrábí v době, kdy všichni leží jak vepři u vody, fabriky vyrábí na 2/3, přímotopy jsou vypnuté a jediné, co se chladí a žere elektriku, tak klimatizované blbé hlavy úředníků.
To kolísání výkonu nevykryje ani ten ten pomocný "kabel přes kopec", ale to jsem zas někde jinde...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Nemám zájem o korekci pravopisu.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Bernard píše:ZdenekHQ píše:Pokud vím, jsme eneregeticky přebytkoví.....
Teď možná ano. Ale s předstihem začínáme řešit situaci v Spojených státech antarktických.
Po výkonech naší sněmovny z posledních dnů mám spíš pocit, že bysme v předstihu měli začít řešit nějaký výrazný projev celonárodní nespokojenosti. Některým poslancům či jejich popostrkávačům a přichrochtávačům se dá dát přes hubu i při blackoutu.
ZdenekHQ píše:Pokud vím, jsme eneregeticky přebytkoví i bez panelů.
Takže to přináší jedině nestabilitu sítě, navíc nejvíc vyrábí v době, kdy všichni leží jak vepři u vody, fabriky vyrábí na 2/3, přímotopy jsou vypnuté a jediné, co se chladí a žere elektriku, tak klimatizované blbé hlavy úředníků.
To kolísání výkonu nevykryje ani ten ten pomocný "kabel přes kopec", ale to jsem zas někde jinde...
Fotovoltaické panely mají nejvyšší výkon v zimním období, když hodně mrzne a je jasno. V parném létě výkon klesá.
Teplotní koeficient Pmax [% / K] -0,48 např: toto panelu:
http://www.magesolar.de/index.php?id=391&file=1A446B0&no_cache=1&uid=5791
Je to různé jak pro poly, mono nebo amorfní panely.
Energetický zisk je ale v létě vyšší než v zimě z důvodů více slunečních dnů.
Naštěstí fotovoltaické elektrárny celkem kopírují křivku spotřeby energie během dne. Horší by bylo, kdyby fungovali jen v noci a dešti:-) Řešení nestability jsou decentralizované zdroje, chytré rozvodné sítě a to nejlepší asi DC sítě které se budují v zahraničí.
Bohužel ČEPS a ČEZ místo do sítí, investoval a investuje do odměn manažerům. A teď se snaží ještě zveličovat problém obnovitelných zdrojů. Aby taky něco káplo ze státní kasy na zakázky modernizace sítě. Také uhelná a jaderná loby si mne ruce.
Největší sluneční elektrárnu v ČR staví polostátní ČEZ. A teď stát (ČEPS, ČEZ) nechtějí připojovat malé elektrárny cca 5 kW na rodinných domech kde se cca 1/3 vyrobené energie spotřebuje přímo v domě. Nebo si snad myslíte si že tu svou 68 MW elektrárnu ČEZ také nepřipojí?
Omlouvám se za odbočení od tématu.
Mrazivé a současně jasné dny, to nebude případ ČR, k tomu navíc poměrně vysoká zem. šířka = zimní výtěžek je zlomek letního.
Dva až pět kW podomní elektrárny asi momentálně nepředstavujou zátěž přenosové soustavy, s tím souhlas. Pokud si to domkáři nakoupí z důvodu menší závislosti na státní energetice, je to vítané. Naproti tomu spekulanti, kteří "investujou" do zamýšleného dotačního prodeje v podmínkách eurosocanskéhé výpalného přes zelenou politiku jsou dle mě stejní šmejdi jako druhá strana téhle špinavé hry o zelené prachy a mají u mě stejné sympatie jako pánové z ČEZu.
Když si dáme tu trochu práce s dohledáním zdrojů financí v zelené energetice Evropy, tak zjistíme že občan, oslíček, volič, to je jedno jak mu budeme říkat, NEMŮŽE na alternativních energiích v současné době vydělat.
(míněno plošně, nikoliv tak, že vekslák vypere nadělaný prachy přes fotovoltaiku a kalkuluje s okradením souseda skrze dotační "politiku".)
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Je to sice nefér pro ty malý domkáře, ale fér už se tady nehraje příliš dlouho. Ti šašci ve sněmovně, co se jen mlátí o koryta, ti to nevyřeší - stačí se podívat na posledních pár schůzí. Jednou to nějakej lobbista protlačil a teď se jen směje, jak se všema vymetl. Takže to musí stopnout distributor jako autorita a z právního hlediska to bude velmi zajímavý. Nejraději bych použil ještě ostřejší slova.
Když si prohrabu díru do komína a přestanu topit přímotopama s výhradou Svatého Františka, taky mi klesne výrazně spotřeba.
A co je komu do toho?
Ledaže bys usiloval o přifázování do sítě ČEZ a prodej dotované energie, i když "skoro všechno spotřebuju v domě".
To je pak jiná písnička