Alternátor jako motor
Moderátor: Moderátoři
Zapojení jako takové mám postavené (na nepájce) a oživené : MC33035 spolu s IR2110 jako drivery a výkonový stupeň 6xIRFZ44.
Alternátor má 36 statorových nástavců a 6 párů rotorových pólů
Udělal jsem tedy kotouček o 12ti "zubech" o velikosti 1:1 vůči mezerám
Vůbec jsem ale nevěděl jakou uhlovou rozteč by měli mít IR závory.
Když jsem si to nakreslil napadlo mě IR rozmístit s uhlovou roztečí 40stupňů což bude asi špatně.
Na obrázku je načrtnuto jak jsem uvažoval o rozmístění fázových vinutí a poloha rotoru vůči polum statoru.
Poradil by mi tedy někdo jak teď dál ? Na co bych si měl dávat pozor a co sledovat ?
- Přílohy
-
IMAG0172.jpg- (78.42 KiB) Staženo 128 x
Nepajive pole? vs. kapitolka layout considerations?
Osobne bych vetsi pohon ridil z nejakeho MCU, nakonec by stacilo i AVRko, kdyz se sw dobre napise. A je naprosto volna ruka pri volbe strategie rizeni. A pri snimani polohy take clovek neni omezen tim, aby vyhovel nejakemu obvodu. Mozne je prakticky cokoliv, co dava absolutni informaci o natoceni nebo relativni informaci doplnenou referencni znackou.
Som zevdavy na vase odborne zdovvodnenie dakujem.
dírky v kolečku rozteč 30°
Signál z jednoho fázového snímače spíná následující fázi.
Alternátor jakštakš dobíjí při otáčkách motoru >800, a to ještě převod do alternátoru je 2:3 (do rychla).
Selsyn dokáže přenášet velmi pomalý pohyb právě kvůli buzení střídavinou.
Ale je nutné budiť oba alternátory jednosmerným napätím a z alternátorov treba vybrať usmerňovacie diódy (ak tam sú). Tým sa z alternátora stane trojfázový motor/generátor.
Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.Viz PRAVIDLA, odst.14b)
Hill