Alternátor Felicie 1,3 rv95

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

To automatické rozsvěcení bude nejspíš s nějakým komparátorem a hlídat si moment, kdy se díky "náběhu" funkce alťasu zvedne palubní napětí z klidových 12-12,5V pouze z baterky na obvyklých 13,5-14,5V při chodu motoru. Jak to přestane dobíjet, ten skok se samozřejmě "nekoná" a krabička nemá podle čeho fungovat.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Honza_P

#17 Příspěvek od Honza_P »

Jo, v tomhle smyslu jsem to předpokládal, ze školy jsem už skoro 9let ale něco v hlavě zustalo byť se slaboproudařině nevěnuju...spíš jen velmi okrajově.
Tak podle cen dostupných na netu jsem zjistil že obchudek za barákem je celkem drahej ale na druhou stranu rychlej,ten regulátor s uhlíkama budu mít zítra za 399Kč,diodový mustek stojí v Auto kelly 700kč...což je v přepočtu obou věcí dohromady,cena repasovaného alternátoru.
Teď vyvstává tedy otázka,je závada skutečně v tom regulátoru s uhlíky nebo je to ten mustek s diodami.Pokud to bude mustek,vyjde mě oprava na cenu zrepasovaného alternátoru.Do výplaty daleko a peněz málo,čili každá rada jak to předpovědět je vítána.
Dingo7

#18 Příspěvek od Dingo7 »

Multimetr a změřit diody na můstku, ale to už tu padlo.
Honza_P

#19 Příspěvek od Honza_P »

Nejsem schopnej je odpájet,mulťák doma je ale prostě tohle řešení u mě bohužel padá,zkoušel jsem proměřovat ty pomocné,tuším tři diody a zdají se být v pořádku,tak aby z toho vzešlo něco plodného,zkusím vyměnit tedy ten regulátor s uhlíky a pokud to nepomuže,je situace jasná.Alespoň se z vlákna budou moci poučit potenciální další smolaři :)
Sandal

#20 Příspěvek od Sandal »

Proč smolaři?Já třeba nikdy neměl stroj u ktereho by se nepokakal alternátor.A to je traktor(Magneton),bagr(Magneton),VW Golf a Transporter(Bosch),Chevrolet Caprice(Delco).Tak nebuď smutnej :lol:
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
Dingo7

#21 Příspěvek od Dingo7 »

No mě se třeba ten altík z felicie válí ve sklepě - kámoš mi ho dal s tím že ať se podívám až budu mít čas, proč to přestalo fungovat, a pak ať ho dám třeba do šrotu. No čas ještě nebyl. Takže referenci dát nemohu. Takže těch lidí co jim to přestalo fungovat málo asi nebude.
rnbw

#22 Příspěvek od rnbw »

Po 15 rokoch to uz ma narok.
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Mourek »

rozsvěcení světel se u Feldy dělalo tak, že se koupilo nový relé světel a rozsvěci to podle napětí. Myslím že je tam nějaký Atmel či něco pdobného a chodí jako komparátor.
drabek06
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od drabek06 »

Kolega z práce do služebního pikapa dobastlil obyčejný relé a je nějak propojený s kontrolkou dobíjení. Žádná vyhodnocovací elektronika či něco podobnýho tam není a funguje to spolehlivě. Jak to tam je připojený tušim, ale když bych to sem napsal tak to nejspíš nikdo nepochopí :lol:
Dingo7

#25 Příspěvek od Dingo7 »

drabek06 píše:Kolega z práce do služebního pikapa dobastlil obyčejný relé a je nějak propojený s kontrolkou dobíjení. Žádná vyhodnocovací elektronika či něco podobnýho tam není a funguje to spolehlivě. Jak to tam je připojený tušim, ale když bych to sem napsal tak to nejspíš nikdo nepochopí :lol:

No funkce je jednoduchá, kontrolka dobíjení zhasne a v tu chvíli se světla automaticky rozsvítí.
drabek06
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od drabek06 »

Nečekaně :roll:
Sandal

#27 Příspěvek od Sandal »

Dingo7 píše:
drabek06 píše:Kolega z práce do služebního pikapa dobastlil obyčejný relé a je nějak propojený s kontrolkou dobíjení. Žádná vyhodnocovací elektronika či něco podobnýho tam není a funguje to spolehlivě. Jak to tam je připojený tušim, ale když bych to sem napsal tak to nejspíš nikdo nepochopí :lol:

No funkce je jednoduchá, kontrolka dobíjení zhasne a v tu chvíli se světla automaticky rozsvítí.

Jo a pokazí se altík někde v největší tmě a v zatáčce a rozsvítí se kontrolka nabijení a světla zhasnou....křáááááp.... :lol:
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
Dingo7

#28 Příspěvek od Dingo7 »

Sandal píše:
Dingo7 píše:

Jo a pokazí se altík někde v největší tmě a v zatáčce a rozsvítí se kontrolka nabijení a světla zhasnou....křáááááp.... :lol:

No může to fungovat tak, že nezhasnou (něco jako paměťové relé) zhasnou až když vypneš klíček.

Já jsem v autě nikdy automat nepoužíval, rád si rozsvěcím a zhasínám, když chci já a než když se uráčí nějaký obvod......
Honza_P

#29 Příspěvek od Honza_P »

Tak regler s uhlíkama vyměněnej, závada přetrvává,žádná změna.Čili to vidím radši na novej alternátor, mám skoro pocit že vyměním alternátor a nic se nezmění.Má někdo tip kam koukat mimo alternátor? ...pojistka , relé?
Dingo7

#30 Příspěvek od Dingo7 »

Změřil si aspoň odpor budicího vinutí? u toho alťasu.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“