Sony KV-29C1D, chassis BE-3D, naskočí a vzápětí vypne
Moderátor: Moderátoři
stasek píše:Jasně, díky za informace formou SZ. Určitě nic proti tomu nemám a bude dobrý, když tvoje odpověď poslouží i druhým, nejen mně. Podstatně jsi mi pomohl v cestě dál. Takže zítra navečer zase pokračuji. Snad to časem vyřeším.
Takže - tady je naše korespondence přes SZ:
stasek napsal(a):
Ahoj kamaráde, já tomu moc nerozumím, nemohl bys trochu víc polopatě? Jak to ŘKS odpojit a co vlastně dál? S tou žárovkou? Dík
A moje odpověď zněla:
kokun píše:Zdar,
sice se opravářem přes noc nestaneš, ale třeba "žárovková metoda" byla tu, na EB, již mnohokrát popisována - jen bych se (resp. kolegy) opakoval. Pohledej si starší vlákna, kde se o tomto píše, abys byl v obraze![]()
Jen stručně - odpojí se ŘKS (snad už víš, že se jedná o Řádkový Koncový Stupeň - a hlavně víš, co to je? !!!) - tedy jeho napájení (obecně se toto napáj. napětí označuje jako +B (je to tedy to napětí, v Tvém případě, +135V).
Jak už jsem Ti psal ve vlákně - pokud tam máš pouze nějakých +30V, může být ten zdroj pouze přetížený a právě tím obvodem ŘKS (nejčastěji bývá vadné VN-trafo - i v Tvém případě to tipuju tak na 90% !!!).
Tzn. odpojí se napájení ŘKS a jako náhradní zátěž (namísto ŘKS) se "pověsí" žárovka 60-75W (tedy mezi to +B a GND-zem). A jak ho odpojit, je přeci velmi jednoduché, musíš přerušit "cestu" směrem k tomu ŘKS: vypájej např tlumivku L609/47µH a na bod TP5 (tedy na "+" ellytu C613/100µF) a GND (tj. jeho "-") zapojíš tu žárovku![]()
![]()
Pokud s náhradní zátěží budeš mít správnou velikost napětí +B=135V, tzn., že zdroj je v pořádku a více se jím nezabývej a zaměř se právě na ten ŘKS, kde musíš najít příčinu té nadměrné zátěže (jak píšu - z 90% bude vadné VN-trafo ).
Pokud s náhr. zátěží nebudeš mít správných +135V, teprve pak se zabývej zdrojem (proč je měkký, jestli jsou nižší i ostatní napětí - potom by byl přetížený jiný sekundár, .... ).
Snažím se Ti to napsat všechno "polopatě", ale takhle se to nedělá - zapoj taky trošku tu svoji šedou kůru mozkovou a trochu přemýšlej (a hlavně studuj- a nejen tu na EB) - tohle Ti nikdo do hlavy "nenaleje" - to chce vlastní iniciativu
![]()
![]()
Asi by bylo nejlepší, celé toto naše SZ (tvoje i moje) přenést zpátky do vlákna - bylo by to poučením nejen pro Tebe, ale i pro "budoucí adepty" (pochopitelně, pokud bys s tím souhlasil).
Tak zdarec a přeju Ti úspěch.
DSCF4743.JPG- (153.45 KiB) Staženo 140 x
- Přílohy
-
DSCF4746.JPG- (228.05 KiB) Staženo 106 x
Prípadne odpoj na konektore CN701 napájanie 200V na pine 2. V tom prípade treba ísť po jednotlivých RGB cestách. Najprv odpojiť odpory ku katódam obrazovky atď.
P.S. Pri odpojení 200V Ti síce TV tiež zahlási chybu, ale aspoň zistíš, či napätie 135V padá, alebo už nie.
A jak bych měl tedy začít hledat ten problém? Kontrolovat cestu od pinu 2 konektoru CN 701? Co by asi tak mohlo způsobovat tu zátěž zdroje? Zkušenosti v tomto ohledu mi naprosto chybí. Ale tuším, že bych mohl dojít už konečně k cíli.