Stavba VKV přijímačů
Moderátor: Moderátoři
Já jsem si domů dělal tuner ze vstupní jednotky rádia AKCENT, mělo to výhodu přeladění přes obě pásma, uprostřed se daly chytat vysílačky. Jako mezifrekvenci jsem měl s obvodem TBA120S a dekodér s 1310P, doplněné šumovou bránou a S metrem.
Dodnes by to mělo být funkční. Jo, to bylo kouzlo našeho mládí, piplat se s těmito krásnými hračkami
Jinak nevím proč by plošné cívky měly být problém pkud jsou na vhodném podkladě.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Ale jinak si myslím, že přijímač měl v sobě zabudovaný principiální problém, že se nedal seřídit souběh v celém pásmu (když se nedalo hýbat s indukčností).
Vím, že jsem si na trimrech, co dotahovaly ladicí napětí pro varikapy, udělal několik barevných teček v různých polohách pro různé kmitočty. Když se nastavil dobrý příjem (prostě se naladil souběh na určitém kmitočtu) v dolní části pásma, tak to mizerně chodilo nahoře a naopak.
Ale byl to první přijímač, který opravdu hrál,i když jsem k jeho oživení měl jenom multimetr (tehdy se tomu tak neříkalo) PU120.
Později jsem si postavil VKV jednotku podle V.Němce z roku 1977! Tehdy to byla 10 let stará konstrukce a 10let jsem tehdy považoval za příšernou historii. Po deseti letech se u nás konečně daly koupit československé dvoubázové fety. To už jsem ale měl aspoň čítač. Ten tuner chodil jak má a při jeho oživování jsem si teprve uvědomil, že k seřízení souběhu je nutno ladit i indukčnosti, což byl problém Klabalova přijímače.
Přiklápěcí cívky taky publikoval Klabal, bylo to ještě před tímto slavným přijímačem v nějakém modrém Amaru a možná to dokonce bylo autorádio(?).
BIPOLAR píše:Takže Andrea má výbornou paměť.![]()
.
AR - B 2/76.
často si tu připadám jak v kroužku sklerotiků, ale asi to jinak nejde
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... pic&t=4645
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=26819
Stupnici jsem postavil, ale nezamontoval, mezitím vyšel v AR A4/87 str.145 návod na "Syntezátor kmitočtu pro přijímače FM" . Tak tam mám tento syntezátor. Rádio je už dlouho ve sklepě a asi by ještě hrálo.BIPOLAR píše:PavelFF :
Později jsem si postavil VKV jednotku podle V.Němce z roku 1977!
Adělal jsi i digi. stupnici k této jednotce ?
Mf zesilovač tam je z AR A12/83. Předvolby byly napevno vypálené do pamětí 74188, klávesnice pro zadání předvoleb byla z placaté miniaturní ruské kalkulačky ELORG-38.
Pamatuji si, jak jsem laboroval s výběrem děliček čtyřmi, 74S112 , jak jsem jim lepil na zádíčka epoxydem chladiče, aby chodily do 120MHz. A jak to stejně nepomohlo. Pak jsem sehnal ruské ECL děličky a s nima to šlapalo parádně.
- tomasjedno
PavelFF píše:BIPOLAR píše:PavelFF :
Pamatuji si, jak jsem laboroval s výběrem děliček čtyřmi, 74S112 , jak jsem jim lepil na zádíčka epoxydem chladiče, aby chodily do 120MHz. A jak to stejně nepomohlo.
U mne to pomohlo, a fungovalo to léta. V provozu 1981-1993 denně, 1993-2004 příležitostně, pak při stěhování to šlo do šrotu, ale pořád plně funkční. Jediné, co odcházelo, byly 7s LED displeje (tuším LQ410).
Potom jsem si postavil už daleko lepší mašinu s dvoubázovýma fetama KF910 (byla děsná fuška je tehdy sehnat), tam se to do pásma naladilo cívkama a skleněnýma trimrama naprosto parádně. V mezifrekvenci a dekodéru byly východoněmecké integráče, tuším A225 a A290D, dělal jsem k tomu i digitální stupnici a předvolby, na osmdesátá léta špička
A ta mašina u mých rodičů jede dodneška! Jestli si vzpomenu, tak až tam budu mít cestu, nafotím.... Jediný problém co jsem s tím měl, tak byla nedostatečná stabilita ladícího napětí pro varikapy, AFC to nestíhalo. Ale pak jsem tu stabilizaci proti původnímu návodu zgruntu předělal a byl pokoj.
Ale podle jakého návodu jsem to dělal, to už si fakt nevzpomenu, však už je to asi 30 let.... Jo, to byly časy