Kontaktní vazelína v hliníkových spojích
Moderátor: Moderátoři
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Myslíte, že by se pasta hodila i na podporu očkových spojů?
- Artaban001
Co se týká hliníkových vodičů, mám takovou zkušenost, že ty "svině" ne a ne ukápnout, Zkuste někdo zahřát tenkej hliníkovej drát třebas kapesním hořákem. ten drát se obalí vrstvou oxidů, která ho drži pohromadě a uvnitř je tekutej. teprve až se podaří přehřát tu vrstvu, tak se drát rozsype. Navíc má hliník velký součinitel roztažnosti. Takže není problém mít záhadnou elektroinstalaci, která funguje pouze tehdy, pokud je teplota v místě třeba nad 20°C. Hledejte pak přerušený spoj. POkud to jen trochu jde, je lepší se hliníku zbavit a nahradit mědi. A to ještě nejmenuju takový zhovadilosti, jako je hliníkový vinutí cívky All - setkal jsem se s tím u měniče k zářivce a u startéru ze škodovky..
V malých proudech přežije hliníková instalace roky a na velké je to bez pravidelných prohlídek harakiri, takže co tady řešit okolo wago svorek.
Výrobce, který uvede závazně podmínky za kterých za výrobek ručí, si řeže větev a to se dneska nenosí, naopak spíš mlžit a někam dozadu drobným písmem dodatek, že za škody po roce používání neručí.
ps:docela odvážné je tvrzení výrobce, že s použitím pasty můžeme spojit měď a Al. bez kupálu. tak zazračnej prostředek a skoro zadara:)
- tomasjedno
- Přílohy
-
Aluplus.jpg- (120.73 KiB) Staženo 270 x
- tomasjedno
EKKAR píše:No ono právě už to není co to bejvalo - "hlína" se z obytných a veřejných budov pomalu ale jistě vytrácí díky předpisům o povinném provedení NOVÉ nebo REKONSTRUOVANÉ instalace na takových místech z mědi ...Jediná oblast, kde je povoleno vytváření a používání NOVÝCH instalací z hliníku, je průmysl.
Omyl. Je to tak, že min. povolený průřez PEN v Al je pro nové nebo rekonstruované rozvody 16 mm2, a AYKY se vyrábí od průřezu 10 mm2. Tím z toho vypadávají rozvody po bytě, ale přípojka se v hlíně dělat může.
- Přílohy
-
rozvaděč.jpg- (25.77 KiB) Staženo 137 x
- tomasjedno
I ty měděné dráty jsou pěkně vyžíhané.
Optimální způsob opravy by nejspíš doporučili praktici na diskuse.elektrika.cz
Edit: já jsem nedávno podobný případ řešil pomocí svorek RSA 16 přechodem na měděný drát. V těch svorkách se nerve šroub do drátu, ale je tam plochý díl, přes který se to utahuje, a svorka navíc malinko pruží. A stejně jsem to tím Alu-plus opatlal.
http://www.elektrobecov.cz/clanky/535-r ... -16-a.html a výrobce přímo zmiňuje použití pro hlínu 2,5 až 16.
- tomasjedno
http://www.wagocatalog.com/okv3/index.a ... ertermin=0 ,
a převést to na jednu Cu 4 mm2 v páté díře, a RSA svorkami (anebo dalšími 2 Waginami - jednou dvouděrovou a jednou tříděrovou) řešit ty 3 tlustší hliníky (1x 4 mm2 plus 2x 2,5 mm2 jestli dobře koukám).
Edit:
P.S. kdyby se mě někdo zeptal, proč nevezmu jednu pětiděrovou Waginu a nenacpu do ní ty 3 tlustší hliníky plus tu Cu 4 mm2 z první Waginy a neodvedu to všechno do můstku jednou Cu 4 mm2, tak bych mu odpověděl, že bych se bál. Ta Cu 4 mm2 v můstku je zjevně na hranici, a ve Wago svorce bych očekával trochu horší chlazení i přechodový odpor než ve fest utaženém můstku.