Aha, tak z tohoto jsem pochopil, že bojler má být nejvýš jak je to možné, nakonec i předchozí povídání o tom píše. Máme staré myjavy, clony můžu ladit, to jo. Takže jde o to, zaškrtit všechny oběhy do radiátorů tak, aby byla voda nucena téct do bojleru přednostně?
Druhá věc je, že ten systém nikdy nebyl těma clonama vyladěný. Já to vlastně ladil tak, aby se nikde nepřetápělo, zbytek spočíval v tom, že se kohout dával na půlku, nebo na čtvrtku a podobně.
Ještě jeden závěr mi z toho vyplynul. Pokud ty odpory bodou moc vysoké, tak můžu dosáhnou toho, že opravdu správně rozdělím průtoky mezi tělesa a bojler, ale můžu dosáhnout stavu, kdy udusím oběh a vyvstane potřeba čerpadla. Hrozí to?
Ještě k teplotním spádům - tady jsme na tenkém ledě. Teplotní režim kotle máme divoký, přitom to ničemu zdánlivě nevadí. Při zátopu se plynule ohřívá těch 300 litrů vody co je v oběhu

tak, že výstup je třeba 40 stupňů a zpátečka pokojových 20

. Kotel neprotestuje. už dlouho. Potom se dostane na 60 / 40 a pokojový termostat ho spokojeně zhasne. Až bude mrznout, bude to fungovat líp. Jo, vícecestný ventil to chce. Není a nebude, jedině pokud by byla rekonstrukce. Zatím jen bastlíme a pleteme z hovna bič.