FM vysielač s dosahom 1500m
Moderátor: Moderátoři
- frantajetel11
- Philip_Fry
Právě stavebnice Voltík II mě inspirovala. Vyzkoušel jsem použití piezzoměniče ze svých šuplíkových zásob. Zvuk byl sice poněkud slabší a ostřejší, ale fungovalo to. Pokud by pán chtěl použít nízkoohmová sluchátka, stačilo by snad jen jejich impedanční přizpůsobení, např. jednoduchým emitorovým sledovačem. Toto jsem ale nezkoušel. Při stavbě krystalky by se však nemělo zapomenout na pravidlo našich dědů, z dřevních dob radiotechniky: „Dobrá venkovní anténa a kvalitní uzemnění, nahradí v rádiu jeden zesilovací stupeň“. K tomu jen dodávám: anténa nešumí.
Jo, tak toto zapojení sem dělal z nudy, takže hned musím EKKARA potěšit (protože ví o mém věku dost)! A funguje dobře! Ale na moje nároky nic moc, a hlavně nemam FM rád..Osadil jsem to přesně jak je na DPS, nějákej ten dosah to má, ale záleží moc, hodně na nasměrování tý anténky.. Většinou tak 40-50cm lanko, a stačilo když je natažená vodorovně a tak 10 cm navrcholu ohnutá do 45 stupnů, jde to zcela jistě vyzkoušet, a něják ze špejlí udělat! Pokud to chceš napájet např z discmana tak se tam nedává ten odpor co napájí elektret.. Takto zesazený vysílač by měl vysílat na cca 105Mhz myslím, nebo okolo této frekvence, pokud to naladíš jinde na pásmu tak je to jen jakýsi zrcadlový odraz, a nejsilnějš by to mělo být okolo 105Mhz... Kdyby jsi chtěl změnit frekvenci, dělá se to pomocí keramického kondíku ve výstupní části a dá se nahradit snad i proměnným kondíkem.. Součástky dávej jaké jsou tam uvedené!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pokud chceš aby to alespon trochu fungovalo a nebylo to slepenec..
Jinak nezapomen vyhodit ten odpor co napájjí ten mikrofon.. Já připojoval MP3 přehrávač, a odpor jsem tam nedával, protože si mohu nastavit hlasitost na té MP3
Jirka
CZJKP1 píše:Nemáš to schéma s tím varikapem, taky sem ho hledal už kdysi a nemohu najít!!
protože Jirko blbě hledáš !!!!
podívej se sem a hned pátý odkaz je "Miniaturní FM vysílač s 1 tranzistorem laděný napětím" od DANYKa !
EDIT: Na počátku tohoto vlákna jsem přidal náhradu 2kohm sluchátek.
- Přílohy
-
fm štěnice vysílač02.jpg- (197.4 KiB) Staženo 78 x
-
fm štěnice vysílač-----03.jpg- (277.22 KiB) Staženo 77 x